A XXI. század könyvtári kihívása – hagyományos és/vagy digitális hozzáférés XIII. Vas megyei Könyvtári Nap Szombathely, 2007. május 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése „Tudásdepó-Expressz” BÁCSALMÁS.
Advertisements

Az információs társadalom helyzete Magyarországon
A könyvtárak és a könyvtárosok szerepváltozásai
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Az Educatio digitális tartalomszolgáltatási projektjei XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április Markója Szilárd EISZ Iroda és könyvtárvezető.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
K ulturális fejlesztések az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kulturális vidékfejlesztés és a könyvtárak szeptember 25.
TIOP / „A minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését és a Vas megyei tudásvagyon egyenlő esélyű hozzáférését támogató informatikai.
IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
Kórházi könyvtárak MOKSZ elnökségi értekezlet Budapest, szeptember 19. dr. Kührner Éva PhD.
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Könyvtári és Informatikai Szövetség
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Stratégiai tervezés.
Berzsenyi Dániel F ő iskola Regionális Fels ő oktatási Forrásközpont Épült: november november 06.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
szakmérnök hallgatók számára
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A vidéki tér sikertényezői
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Könyvtári informatika I.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei európai uniós források segítségével ( ) Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály Egyetemi Könyvtárigazgatók.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Internetoktatás a József Attila Városi Könyvtárban (Élmények, tapasztalatok)
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Internetezés és társadalmi státusz Forrás: TÁRKI Omnibusz december, Medián június Internet-használók aránya a háztartások egy főre jutó jövedelmi.
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Válság adta lehetőségek a könyvtárakban. Holland és magyar tapasztalatok Dippold Péter Egyházi Könyvtárak Egyesülésének konferenciája. Pápa,
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Kórházi könyvtárak az információs társadalomban Kührner Éva Informatio Medicata Budapest, október
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

A XXI. század könyvtári kihívása – hagyományos és/vagy digitális hozzáférés XIII. Vas megyei Könyvtári Nap Szombathely, május 8.

Mottó „A nyilvános könyvtárak jövője a virtuális tér ellenmodelljeként írható le, - a könyvtár olyan hely, ahol az emberek találkozhatnak és együtt is tevékenykedhetnek.” Horst Neißer

Miért is beszélünk kihívásról? 1. A posztmodern kor életvilágai 2. A globalizáció és a tömegdemokrácia következményei 3. A digitális információs környezet

1. Egyéni és közösségi életvilágunk a posztmodern korban * szükségletek hierarchiája és a minták * a kulturális szükséglet mint „különös” * a kultúra fogyasztása A könyvtárhasználat olyan kulturális fogyasztás, amely nem jellemzi a társadalom minden egyedét!

2. Vonatkoztatási keret Globalizáció: átfogó funkcionális rendszerek kritikus nagyságrendje és az átalakuló társas lét A tömegdemokrácia következménye * a kanonizáció ízlésdiktátum? * szabadidőpiac * a populáris kultúra funkciója

3.Digitális információs környezet Infokommunikációs technológia Digitális információ A felhasználók információs viselkedése Eszközök és szabályok kontroll funkciója Társadalmi hatások (egyén, közösségek, gazdaság, kultúra)

Internetes kultúra kontra könyvtárak A könyvtár elveszíti kanonizációs szerepét Az információszolgáltatás piaci veszélyeztetettsége Az IKT „szegénykonyhája” Végletes popularizálódás

A „versenykoncepció” WTO ajánlás: „ a nyilvános szektor minden területét nyitva kell tartani a privát vállalkozások számára” GATS egyezmény a liberalizálandó szolgáltatási területekről: „10. Pihenés, Kultúra és Sport/C. Könyvtárak, archívumok, múzeumok és más kulturális szolgáltatások” Tét: az ügyfélkör és az állami támogatások

A veszélyeztetettség tényei Az internet rendkívüli sikere (terjedő kizárólagos használat) Digitális kölcsönzés üzleti vállalkozásban, e-könyv portálok (München) Elektronikus kópiák kiadói szolgáltatása(EBSCO) Térítésköteles adatbázisok Önkiszolgáló kölcsönző terminálok Díjbeszedő automaták

A korszerű könyvtár ma komplex információs rendszer, amelyben különböző formátumú és forrású információk együttes, rendszerszerű kezelése történik a mesterséges intelligencia segítségével. Hálózati tartalomszolgáltatással (OPAC, digitalizált gyűjteményrészek, saját adatbázisok, szolgáltatások) a beiratkozott olvasói körön kívüli felhasználókra is hatást gyakorol.

„Közjó” – életstílus – fogyasztás Valóságos épület által befogadott közintézmény, amelyben a „hely” szelleme életre kel, működik a „katedális effektus”. De! Kinek van rá igénye?

A könyvtárhasználó „elit” a tipikus könyvtárhasználó véleményformáló elsődlegesen az iskola szocializál könyvtárhasználatra jelentős látens tagság multifunkcionális szerepküldés a könyvtáros referencia személy

hagyományos és elektronikus szolgáltatások szimultán igénybevétele erőteljes kölcsönzési igény mellett is gyengülő olvasmány-kiválasztási cél igényes, de elfogadó közönség szerepstabilitás

Országos könyvtári helyzetkép Olvasóarány Kölcs./Olvasó Lát./Olvasó Forgási sebesség ,2 21,2 13,5 0, ,7 17,1 12,4 0,45 Gyarapodás-változás: 137% Beszerzési átlagár-változás: 82% Okok és következmények Beszerzési keret-változás: 126%

IKT-ellátottság Használói PC Internet-kapcsolat Azaz: minden regisztrált olvasóra 1,1 újdonság, 202 könyvtári tagra 1 PC jut, 229 olvasónként tudunk hálózati kapcsolatot biztosítani

IKSZ-kutatás (Partnerség: 43%) Megyei és fővárosi kvt.: 60% Felsőoktatási: 36% Szakkönyvtár: 30%

A könyvtárhasználatról A 15 milliót meghaladó használatból t á v h a s z n á l a t: 28% A személyes használat 47%-ában k ö l c s ö n z é s (is) történik! (13,5 millió + 14,3 millió helybenhasználat)

Számítógép-használat is Megyei: a személyes használat 43%-ában – ennek 37%-ában internet (kölcsönzés 46%) Felsőoktatási: személyes használat 43%-ában – ennek 66%-ában internet (kölcsönzés 51%!) Erőteljes gyűjteményközpontúság, felzárkozó IT-igénybevétel!

Mit tehetünk? Verseny a forrásokért Alkalmazkodás a helyi igényekhez A fogadóképes közönség bővítésére való törekvés – De! NINCS általános recept!!! Olvasásnépszerűsítés Navigálás az értékek (esztétikai, kognitív, érzelmi, társas), a választani tudás felé

A könyvtár sokkal több… A plagizálás ellen szólva: „ Nekünk ki kell állnunk a klasszikus könyvtári kultúra mellett, amelyre a tudás google-izálása erősen rátelepedett. A kérdést az egyetemeknek is komolyan kell venniük, ha életben akarják tartani a könyvtárakat.” Finzsch prof.

Válaszom a címbéli kérdésre: is-is!!! Az „örömolvasás” kultúrtechnikájának megtartásáért dolgozva: az internetes parallel kultúrát be kell építeni a könyvtári kínálatba! Sőt, a változtatás, a fejlesztés élére kellene állnunk, fenntartóinkkal együtt. A könyvtár a digitális korban is nélkülözhetetlen helye a kultúrának, a tanulásnak és a szocializációnak.

Eszközei Megtartó finanszírozás Küldetés-megerősítést támogató projektek (pl. Egyesült Királyság, Bayerische Staatsbibliothek) Kooperáció Könyvtárbarát szerzői jog Web 2.0 technológia alkalmazása „Kulturális képzés” Integritást erősítő szakmai képzés

Útravaló „Ha nem veszted fejed, mikor zavar van, s fejvesztve téged gáncsol vak, süket, ha kétkednek benned, s bízol magadban…” Kipling

Köszönöm a figyelmet! Pallósiné dr. Toldi Márta PhD Berzsenyi Dániel Könyvtár 9700 Szombathely Dr. Antall J. tér 1.