Tudományos dolgozatírás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

Kutatás és írás © kurtán sándor 2011.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Hivatkozás könyvfejezetre
A DOLGOZATÍRÁS TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI Tanulásmódszertan
Információ feldolgozása
Annotáció, annotációs útmutató
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A szakdolgozat Egyetemisták, főiskolások, felsőfokú képzésben résztvevők tanulmányaik végén írott hosszabb dolgozata.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Plágium program.
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Hogyan írjunk szemináriumi és diplomadolgozatot?
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Pedagógiai kutatás -kötelező tantárgy II. év, távoktatás Előadó: Szabó-Thalmeiner Noémi Tel:
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Vám- és Pénzügyőri Tanszéki Tudományos Diákkör
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
A SZAKDOLGOZAT.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
A dokumentumrögzítés története:
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A jegyzetírás. Magyar szólások és közmondások könyvének használata
Kutatási terv A kutatási téma megjelölése - a kutatás alapvető kérdésfeltevései A kutatás témájával kapcsolatos elméleti összefoglalás A kutatás hipotézisei.
ELŐADÁS, REFERÁTUM KÉSZÍTÉSE
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Informatika 7. Készítette: Kmecs Viktória Harmath Zsolt.
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
A hivatkozás szabályai
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Könyv-és könyvtárhasználat 8. osztály. Könyvtári katalógusok Könyvtári katalógus Könyvtári katalógus 1. leíró betűrendes katalógus - szerző szerinti leíró.
Golda János: Stílus és korszerűség „kritika” a kritikáról (sokkal inkább néhány gondolat összefüggésben a leírtakkal, mintsem, határozott vélemény és bírálás)
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.LuxJudit 2016.április 8.
Gazdaság és Vezetéstudományi Intézet - szakszeminárium dr.Lux Judit október 16.
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
A tudományos közlésekkel kapcsolatos kiegészítő információk Dr. Vasas Lívia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
PsycINFO és az APA Style Csajbók Edit Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár február 15. Klinikai Szakpszichológus képzés Könyvtári.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Kérdésemre hol a válasz?
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
PsycINFO és az APA Style
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
DOLGOZATKÉSZÍTÉS TECHNIKÁJA (TARTALMI és FORMAI SZABÁLYOK)
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Vasas Lívia, PhD 2017 Online nyilvános katalógusok orvosi területen Mozilla Firefox vagy Google Chrome Vasas Lívia, PhD.
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Dokumentumtípusok.
OJS Dudás Csaba Debrecen.
Kérdésemre hol a válasz?
Elektronikus szótárhasználat
Várnai-Vígh Adrienn E november 29.
Hivatkozások a szakdolgozatokban
Online nyilvános katalógusok orvosi területen
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Idézés, hivatkozás, irodalomkutatás
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Előadás másolata:

Tudományos dolgozatírás Sopron, 2005. október 14. Csongrádi Márta

Szakdolgozat írás A szakdolgozat írás nem a téma kidolgozása miatt fontos, hanem a tapasztalat, amit a munka során összegyűjtünk. Témaválasztás: érdeklődési kör – kapcsolódjék az eddigi olvasmányokhoz felhasználható források legyenek hozzáférhetőek, kezelhetőek kutatási módszer feleljen meg a jelölt felkészültségének Ki-miért választ témát? szimpatikus a tanár választ témát a saját érdeklődési köréből később felhasználhatja további kutatásaihoz kollektív munka eltulajdonítás

Szakdolgozat írás Milyen témát? tudománytörténetével foglalkozó – egyszerűbb, kevesebb kutatást igényel aktuális szélesebb körű kutatás legfrisebb irodalom ismerete – hiánya a spanyol viasz feltalálása Mennyi idő alatt? túl nagy téma meghaladja az erőnket maximalisták és szerények szakdolgozat neurózis ürügy a lógásra újra-újra kezdés

Szakdolgozat írás Gondolatok rendszerezése Rendelkezésre álljon minden anyag – nem Ádám-Évától Nyelvi nehézségek – szaknyelv ismerete Tudományosság? egy definíció, amely mások számára is felismerhetővé tesz egy tárgyat új ismereteket ad, vagy rendszerezi, vagy új eredménnyel egészíti ki az eddigieket! ha nem ad ilyet csak bemutatja az eddigieket – ismeretterjesztés állítás és cáfolata téves tudományos eljárásnak is van haszna – másoknak időt takaríthat meg

Szakdolgozat írás Források hol hozzáférés – virtuális könyvtárak működtetése eredeti forrásból – soha ne idézzünk anélkül, hogy nem láttuk az eredeti művet – lebukás könyvtárhasználat könyvtáros katalógusok online földtani információk hasznosítható területei – szakirodalmi ellátás könyvtárak online eléréssel

Szakdolgozat írás

Szakdolgozat írás Jegyzetek rendszerezés Munkaterv tartalomjegyzék gondolatok olvasmány irodalomjegyzék idézés: csak pontosan – tisztelettel ítéletalkotás – óvatosan Munkaterv tartalomjegyzék fejezetek – alfejezetek mellékletek, illusztrációk irodalomjegyzék

Szakdolgozat írás A könyvek bibliográfai adatleírási szabályai A szerző vezeték- és keresztneve (vagy a szerzőké, a szerkesztőké, az álnevekre és hamis szerzőségre utaló megjegyzéssel együtt), A mű címe, alcíme, („Sorozatcím”), A kiadás sorszáma (ha több van belőle), A kiadás helye: ha a könyvben nem tüntetik fel, h.n. (hely nélkül), Kiadó: ha a könyvben nem szerepel, elhagyandó, A kiadás éve: ha a könyvben nincs benne, odaírjuk: é.n. (év nélkül), Esetleges adatok a legutolsó kiadásról, amit felhasználtunk, Oldalszám, esetleg kötetszám, ha a mű többkötetes, Fordítás: ha a címet idegen nyelven írtuk, de létezik fordítás, fel kell tüntetni a fordítónevét, az eredeti címet, a kiadás helyét, a kiadót, a megjelenés idejét.

Szakdolgozat írás Folyóiratcikkek A szerző vezeték- és keresztneve „A cikk vagy a fejezet címe” A folyóirat címe Folyóiratszám és kötetszám (az új folyam esetleges jelöléseivel) Az év és a hónap Mely oldalakon található a cikk

Szakdolgozat írás Könyvfejezetek, kongresszusi akták, gyűjteményes művekből vett tanulmányok A szerző vezeték- és keresztneve A fejezet vagy a tanulmány címe In A gyűjteményes kötet esetleges szerkesztőjének neve A gyűjteményes kötet címe Esetleg a kötet száma, amelyben az idézett tanulmány megtalálható A hely, a kiadó, az évszám, az oldalszám, mint az egyszerzőjű könyvek esetében

Szakdolgozat írás

Szakdolgozat írás Megfogalmazás világos, szabatos fogalmazás – fogalmak definíciója tagolás – új bekezdések, újra olvasáskor a kihúzott részeket külön, pl. függelékbe – még jól jöhet ;o) nem kell az elején kezdeni! idézetek megfelelő hosszúságú, csak a témához tartozó ha az idézet előtt vagy után nincs kritika, akkor a szerző nézeteit elfogadjuk forrást mindig meg kell jelölni: 1. számozott jegyzetben, 2. az idézet után (...) név, cím, kiadás éve idegennyelvű címnél lábjegyzetben kell közölni a fordítást, pl. kínai egyértelmű utalás a szerzőre (ibidem: idézett mű!) tipológiailag különüljön el hitelesen plágium vagy szerzői jog megsértése

Szakdolgozat írás Megfogalmazás lábjegyzetek Idézet jegyzet rendszer külső-, belső utalásokra állítások kifejtésére korrigálásra adósság törlesztésre más szerzők gondolataiért Idézet jegyzet rendszer utólag ne változtassunk a számozáson ne cseréljük fel a szerző idézet rendszerét figyeljünk a tudományos korrektség szabályaira külföldi forrás alapján idézett szerzőkre (pl. cirill betűk)

Szakdolgozat írás Irodalomjegyzék egységes és teljes (akit idéztünk nem hiányozhat) Tartalomjegyzék mű elején vagy végén fejezet, alfejezet, oldalszámok Köszönetnyilvánítás Átnézés Köttetés

Köszönöm a figyelmüket!