BIOGEOGRÁFIA Arktogea

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emlősök csoportjai:
Advertisements

Vizeinkben élő gerincesek
Szitakötő Totó.
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Észak-Amerika Nemzeti parkok.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
A Hüllők osztálya Készítette: MBI®.
A mosómedve.
A száraz kontinentális terület
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A gerincesek törzse.
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
MADÁRVONULÁS. A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden.
Macskaféle ragadozók.
Az élőlények és környezetük
A mérsékelt övezet (folytatás).
Afrika helyzete és felszíne
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
A Tisza környékén élő madarak
A RÓKA.
Készitette: Cammisa Matteo
Notogea.
Neogea.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
Átmeneti öv.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Készítette: Nagy Zsanett
Arktogea /Európa, Ázsia/
Készítette: Rácz Imre Vince
Balaton.
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
Tajga.
A gerincesek osztályai
Emlősök osztálya MBI®.
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
Fény nemcsak a mi szemszögünkből
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
ÉLET A TUNDRÁN.
A leghidegebb mérsékelt öv
Trópusi sivatagok.
Mérsékelt övi biomok 2. Lombhullató erdő 1..
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Füves puszták.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Újidő ( 65 millió évtől) Harmadidőszak ( 65 millió-2 millió) Paleocén Eocén Oligocén Miocén Pliocén Negyedidőszak ( 2 milliótól) Pleisztocén Holocén.
Afrika természeti övezetei
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Forró öv összefoglalás.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Hőmérséklet Likker Erika Zsuzsanna. A hőmérséklet mérésére hőmérőt használunk. Minden kontinensnek megvan a saját hő tulajdonsága és környezettipusa:
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Emlősök osztálya.
Emlősök rendszere IV..
Amerika éghajlata.
A sivatagok élővilága.
Emlősök rendszere III..
Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona
EMLŐSÖK.
25. ÉGHAJLAT.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Előadás másolata:

BIOGEOGRÁFIA Arktogea

Nearktikus faunatartomány (Nearktisz) A Nearktisz Grönlandot és Észak-Amerikát jelenti, Mexikó egy részét és Floridát nem számítva. Északi részén a klíma hideg ill. hűvös csapadékos, itt tajgaerdők találhatók. Keleti részén mérsékeltövi lombhullató erdők. A nyugati parton északon keskeny sávban hideg, csapadékos mérsékeltövi esőerdők, délen száraz, félsivatagos klíma. Észak-Amerika középső része füves puszta, száraz klíma, ezek a prérik. A gerincesek között sok a holarktikus elem és színezőelemként un. pánamerikai fajok, melyek Észak-, Közép- és Dél-Amerika faunájában egyaránt megtalálhatók. Igazi endemikus faj kevés van. Pánamerikai elemek az oposszumfélék (Didelphidae), övesállatok (Dasypodidae), kúszósülök (Erethizontidae), mosómedvék (Procionidae).

Endemizmusok: hódmókus (Aplodontia rufa) villás zerge, v. villásszarvú antilop (Antilocapra americana édesvízi ékszerteknősök (Pseudemys genus), kajmánhalak (Lepidosteidae), iszaphal (Amia calva).

Sok palearktikus nemzetség és család hiányzik Sok palearktikus nemzetség és család hiányzik. Patásokban nem túl gazdag a terület, hiányzanak a páratlan ujjú patások. Ragadozók aránylag nagy számban fordulnak elő. A madarak szorosabb kapcsolatot mutatnak a neotrópusi madárvilággal mint az emlősök. A hüllőknél mind a 18 fajuk endemikus. kétéltűek közül igen sok a farkos kétéltű, endemikusak az angolnagőte-félék (Amphiumidae) és a szirén-gőték (Sirenidae) családjának tagjai. Holarktikusak a vakgőték (Proteidae). A halak közül a pontyfélék családja (Cyprinidae) a leggazdagabb (2000 faj). Gyakoriak a lazacfélék (Salmonidae), a tokfélék (Acipeseridae) és a csukák (Esocidae).

Jellemző csoportok és fajok Emlősők: Csillagos vakond Pocoknyúl

Kanadai hód Préri farkas

Grizzly medve Kanadában, Alaszkában és a Yellowstone Nemzeti Parkban él a legnagyobb populációja. A barna medve egyik alfaja, a hátán lévő pup különbözteti meg tőle. Bundájának színe sötétbarna, de a szőrszálak vége szürke, ezért szürke árnylatot kölcsönöz neki. Hatalmas erejű állat, mancsának egyetlen csapásával le tud teríteni egy vele azonos nagyságú állatot. Testtömeg: 200-450 kg, Élettartam: 30 év Táplálékának többnyire állati eredetű, halak, madarak, dögök, rovarok, lárvák, de növényeket is eszik, mogyorót, diót, bogyókat és gyümölcsöket. Télen félálomban alszik barlangjában.

Amerikai feketemedve Észak-Amerikában a hazája. Legnagyobb számban Alaszka déli és Kanada délnyugati részén található. Bundája fekete vagy sötétbarna, az orra kicsit világosabb. Testtömeg: 60-140 kg, de találtak már 300 kg-os feketemedvét is Élettartam: 30 év Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt, néha szarvas és őz borjakat is elkap. Szereti a lazacot. Gyakran a városok közelében felkeresi a hulladékgyűjtőket és abból táplálkozik.   

Rozsomák Amerikai nyérc Bűzborz Puma Hiúz és vörös hiúz

Jávorszarvas Fehérfarkú virginiai szarvas Kanadai juh Amerikai bölény

Madarak: Fehérfejű rétisas Kanadai lúd Tengeri pelikán Szaladó kakukk Búbos kékszajkó Kardinális pinty

Hüllök: Csukaorrú aligátor Gila Csörgőkígyók

Kétéltűek: Angolnagőte-félék Szirén-gőték Harántfogú gőte Vakgőte

Halak: Iszaphal Lazacfélék

Arktikus faunatartomány (Arktisz) Észak-Amerika és Eurázsia északi peremvidékeit tartalmazza, déli határa a fahatár, a fás vegetáció elterjedésének északi határvonala. Az állatvilág másodlagos, a jégkorszakok utáni időkben került a mai helyére. A fajok száma nem sok, de az egyedszámok rendkívül nagyok lehetnek. A terület jellegzetes sajátsága a nagyon alacsony évi középhőmérséklet, ezért csak a nagyon euriterm, ill. a pszihrosztenoterm (pszihrofil) fajok tudnak itt megélni. Az utóbbiak az igazi arktikus fajok.

Jellemző csoportok és fajok Emlősők: Sarki róka, sarki nyúl

Örvösi lemming Pézsmatulok

Görlandi bálna Kékbálna

Fehér delfin Narvál

Rozmár Görlandi fóka

Madarak: Sarki hófajd Alka Lumma

Háromujjú csüllö Énekes hattyú Vörösnyakú lúd

Hüllök: Elevenszülő gyík Keresztes vipera

Kétéltűek: Gyepi béka Északi gőte

Etiópiai faunaterület A holarktikus faunaterületre eső része kivételével az afrikai kontinenst foglalja magában, Afrika és Arábia a Ráktérítőtől délre. A faunaterület északi határa a Szahara déli szélén húzódik. A faunaterület északi és északkeleti részét, ill. az Arab-félsziget déli részét sivatag vagy félsivatag borítja. Sivatagokat találunk a kontinens délnyugati csücskén is. Az egyenlítő környéki középső része a trópusi övben van, a Kongó-medencében ennek megfelelően trópusi őserdők, a Viktória tó környéki hegyeken köderdők borítják. Az etióp faunaterület állatvilága meglehetősen egységes, önálló, gazdag és telített.

Endemizmusok: alosztály: tüdőshalak (Dipneusti) rend: csövesfogúak (Tubulidentata), családok: földimalacfélék (Orycteropodidae), aranyvakondok (Chrysochloridae), vízilovak (Hippopotamidae), zsiráffélék (Giraffidae), struccfélék (Struthioniformes). papucscsőrűek (Balaenicipitidae) egy faj: papucscsőrű madár (Balaeniceps rex) kígyászkeselyűfélék (Sagittariidae) egy faj: kígyászkeselyű (Sagittarius serpentarius) egérmadárfélék (Coliidae) turákók (Musophagidae)

Az Arktogea etiópiai és madagaszkári faunaterülete

A faunaterület három faunatartományra, a nyugatafrikai, a keletafrikai és a délafrikai tartományra oszlik. Emlősök: A faunaterület állatvilágára jellemző a patások formagazdagsága és sokasága, valamint a főemlősök nagy fajgazdagsága és elterjedtsége. A faunaterület gazdag ragadozó emlősökben és rágcsálókban is. A denevérek közül főleg a nagyobbtestű fajok élnek itt. A madárfajok száma kevesebb mint a neotrópusi faunáé, és kevés az endemikus fajok száma is. A hüllő és kétéltű faunában alig van érdekesség. A halfaunában már sokkal több a faunaterületre jellemző faj, pl. az endemikus tüdőshalak. A rovarvilág gazdag és változatos.

Jellemző csoportok és fajok Emlősök: Földimalac Cerkófmajmok Madrilla

Karcsúmajmok vagy gerezák

Gorilla Csimpánz

Hiénakutya Csíkos hiéna Aranysakál Oroszlán Leopárd Gepárd

Afrikai elefánt Fekete orrszarvú Nílusi víziló

Grevi-zebra Zsiráf Kardszarvú antilop Nádi antilop Kafferbivaly

Madarak: Strucc Örvös frankolin Egyiptomi íbisz Papuccsőrű madár Lármás rétisas Kígyászkeselyű Vöröscsőrű szövőmadár Özvegypintyek

Hüllök: Nílusi krokodil Zöld mamba,Puffogó viperák

Halak: Sokúszós csuka Maradványhal

Madagaszkári faunaterület Madagaszkárt és a közeli szigeteket (Rodriguez, Mauritius, Seychelles, Comore) foglalja magában. Madagaszkár szigetének hosszában magas (2600 m) hegylánc húzódik, ettől keletre esőerdők, hegyvidéki ill. alföldi erdőségek, nyugatra száraz szavannás területek, délen félsivatagos területek vannak. Faunája telítetlen, igen sok az endemizmus. A fauna nem sok rokonvonást mutat az etiópiai faunával, viszont határozott orientális és neogea-i kapcsolatokat lehet találni.

Endemizmusok: tanrekek (Centetidae) makifélék (Lemuridae) karmosmaki-félék (Daubentoniidae) madagaszkári tapadókorongos denevérek (Mycopodidae) pittafélék (Philepittidae) vangagébicsek (Vangidae) botsáskák (Phasmodea), stb.

Emlősök: A területre jellemző a félmajmok (Lemurinea) alrendjének nagyszámú endemikus faja, a szintén endemikus cibetmacska (Viverridae) fajok, a legősibb méhlepényes emlősök közé tartozó endemikus tanrekek (Centetidae). Sok a denevér, a repülőkutyák több faja is megtalálható (ez a nemzetség orientális-notogeai elterjedésű). A madárfajok kb. fele, több mint 90 faj, endemikus, mint pl. a vangagébicsek 13 faja. Itt élt a legnagyobb testű futómadarak családja (Aepyornithidae), melyet valószínűleg az ember pusztított ki. A hüllők közül hiányzanak a mérgeskígyók, de sok kaméleon és gekkófaj van. A gyíkok közül hiányzanak az óvilág trópusi területeire jellemző agáma-, varánusz- és nyakörvösgyík-félék, de jelen vannak a Neogeára jellemző leguánfélék. A kétéltűek közül említésre érdemesek az orientális kapcsolatot jelentő repülőbékák.

Jellemző csoportok és fajok Emlősők: Közönséges maki Fürge maki Törpe maki Inidri Madagaszkári vari

Madagaszkári repülőkutya Fossza

Madarak: Struccszerű madarak (kihalt)

Hüllők,kétélttűek: Nappali gekkók Repülőbékák Aranybékácska

Köszönjük a figyelmet!