A szálalás iránti igény fő forrásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vadászterület kijelölések tapasztalatai
Advertisements

Elek, október 1.Keresztes György1 A természetközeli erdőgazdálkodás szükségessége és alkalmazásának lehetőségei Magyarországon a bujáki FAO-projekt.
Erdővagyon-gazdálkodás
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A légkör összetétele és szerkezete
A nemzetgazdasági Teljesítmény mérése
A pilisi erdő és az iskolakert összehasonlítása
TUDOMÁNYOS KUTATÁS KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYI HÁTTÉR Honvédelmi miniszter
HIDAK, ÉPÜLETEK ERŐSÍTÉSE
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
Magyarország bennszülött növényei
A földhasználat természetvédelmi szempontú fejlesztési feladatai Előadó: Dr. Megyes Attila DE-ATC Földműveléstani és Területfejlesztési Tanszék Földműveléstani.
A mérsékelt övezet (folytatás).
A Nap sugárzása.
Környezetértékelési módszerek
Grafikus ábrázolás.
Járműfenntartás I. I. előadás
A levegőburok anyaga, szerkezete
10. Készletrendszer.
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
Ragasztás és felületkezelés
Élőhelyvédelem 2005/2006. tanév 3. előadás. A magyarországi erdőgazdálkodás rövid története I. történelem előtti korok: földművelő népek, kiterjedt legelők.
TÁMOP A-11/1/KONV AGRÁRKLÍMA című projekt NYITÓ RENDEZVÉNYE D. alpr.: Erdészeti és szántóföldi biomassza-termesztés hozamai, kockázata.
Egyek-Tiszakeszi közötti hullámtér erdeinek vízgazdálkodási szempontú vizsgálata Bukovenszki Ádám 2011.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Magyarországi válások száma más országokéhoz képest Készítette: Hári Noémi 2010.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az erdő.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
„ Polgár az európai demokráciában”
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
Erdő- és fagazdálkodás
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Vegetáció- és tájtörténet VII.
Gyomfelvételezés Mintaterület kijelölése: a társulásra jellemző összes fajt tartalmazza, reprezentálja a társulást (2 m x 2 m) Feltüntetendő adatok: Felvételező.
Vegetáció- és tájtörténet VI.. más erdőszemlélet! szántóterület nyerése legelőterület nyerése bányászat háborúskodások termőhelyi változások (ártér átalakulása,
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
Milyen falazatot válasszunk? Tóth Zsolt, az é z s é kft ügyvezetője
A CIVAQUA program jelentősége, megvalósításának feltételei Nagyerdő Konferencia szeptember 16. Előadó: Orbán Ernő osztályvezető TIKÖVIZIG.
Szlovák vendégeket Észak-Magyarországra! Buzás Judit Idegenvezető.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
Erdőművelés Tanszék Selmecbánya – Sopron
Faanyag: C30 1. MINTAFELADAT: 150/150 3,00 2×120/200 A 4,00 4,00
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Általános növénytan előadás
Vegetáció- és tájtörténet X.
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
A családi költségvetés
Feladattervezés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Városi fák. Városi fák Miért fontosak a városi fák? Levegőtisztaság Mikroklíma Pszichés - egészségügyi hatások.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
dr. Kovács László főtitkár
Fizetési mérleg jelentés április
Velünk élő középkor Forrás:
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Előadás másolata:

A szálalás iránti igény fő forrásai Társadalom – folyamatos sokszínű erdőtakaró Erdőgazdálkodó – folyamatos haszonvételi lehetőség Természetvédelem – ökológiai stabilitás

„A szálalás a faállománynak évről-évre megismétlődő, állandóan folyó, szálanként történő kitermelése úgy, hogy az egész faállomány szerkezetében lényeges változás nem áll elő." (Majer Antal)

A szálalás alkalmazási lehetőségeit befolyásoló tényezők 1. Ökológiai feltételek 2. Az erdő elsődleges rendeltetése 3. Az erdőterület nagysága 4. Tulajdonosi viszonyok

- a szálalás szempontjából legfontosabb – erdőművelési tulajdonságai A jegenyefenyőnek - a szálalás szempontjából legfontosabb – erdőművelési tulajdonságai a legárnytűrőbb európai állományalkotó fenyőfaj, tartós – több évtizedes – árnyalás után fényre kerülve képes ugrás- szerű növekedésre, viszonylag gyakran terem és kiválóan újul, hosszú életkorú.

A bükk szálalóváltásos felújításának nehézségei A bükkösök – különösen a szubmontán bükkösök – ritkán és keveset teremnek, a bükk felújítását – különösen a szubmontán bükkösökben – az elegyfajok hátráltatják, a bükk újulat komolyabb károsodás nélkül az árnyalást legfeljebb 8-10 évig viseli el.

az átalakítást csoportos szálalóvágással célszerű elkezdeni, A vágásos erdő szálaló erdővé történő átalakításának javasolt módszere az átalakítást csoportos szálalóvágással célszerű elkezdeni, a kezdés időpontja essék egybe az első szórványos makktermések megjelenésével (70-90 éves kor), a szálalóvágás időtartama minél hosszabb, lehetőleg 40-50 év legyen, a bontások mindig az újulat megjelenését 4-5 évenkénti gyakorisággal kövessék, a szálalóvágás végvágását további 40-50 évvel kell eltolni, azaz az anya- állomány idős fáinak 10-20 %-át tartalékba kell helyezni addig, ameddig a szálalóvágás első újulatából származó faegyedek vágásérettekké nem válnak, az átalakítás ideje alatt az újulatot és valamennyi idősebb korosztály állományfoltjait kezelni kell! Az eljárás tulajdonképpen egy szálalóvágás átalakító szálalással történő folytatása, amely során rendszeresen kitermelhető méretes faanyag is az erdőgazda rendelkezésére áll, éppen ezért az eljárást Dr. Madas László és Csépányi Péter javaslatára illetve egyetértésével készletgondozó szálalás- nak lehetne elnevezni.

A szálalás konkrét alkalmazási lehetőségei Magyarországon az olyan erdők közül, amelyekben értékes faanyag nyerése is cél, elsősorban a bükkösök alkalmasak a szálaló üzemmód bevezetésére, kis területű magánerdőkben – amelyekben inkább mennyiségi faanyagnyerés a cél, a fafajösszetételtől függetlenül javasolt a szálaló üzemmód alkalmazása, az olyan védelmi és rekreációs rendeltetésű erdőkben, amelyekben a faanyagnyerés mint cél elhanyagolható, még jó termőhelyeken is a szálaló szerkezet kialakítása indokolt, például juhar, hárs, kőris, gyertyán fafajokból is.

A szálalóerdők becsült térfoglalása Közép-Európában (Schütz 2001) Franciaország cca. 150 ezer ha Németország 60 Ausztria Svájc 50 Szlovénia Összesen 370 További európai országokban kb. 30 ezer ha. (Görögország, Szlovákia, Horvátország, Bosznia és Hercegovina)