Kutya és macskatápok alapanyagai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Táplálékok, tápanyagok
Táplálkozási allergiák
Az emberi test felépítése A bőr és a mozgás szervrendszere
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Kutya- macskatápok minőségük és ellenőrzésük
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A helyes táplálkozás.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A biogén elemek.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Takarmányok zsírtartalma
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Sejtek, szövetek. Cells The organization of prokaryotic and eukaryotic cells.
Egyed alatti szerveződési szintek
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testi - lelki egyensúly
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”

A kutyatápok készítésének általános szempontjai 1. az állat táplálkozási szokásai 2. emésztés-élettani tulajdonságai 3. táp szaga, külleme, csomagolása 4. energia tartalma – „energiára eszik” 5. alapanyagok-, és késztáp ára, járulékos költségek (számítógépes optimalizálás) 6. aggálymentesség- mikrobiológiai, kémiai, fizikai 7. hőkezelés módja (pl. extrudálás, pelletálás) 8. alapszabály: humán fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból vagy azok melléktermékeiből készüljön

ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek 1) Fogalmak: HÚS=izomszövet+intramuscularis zsír+kötőszövet+vérerek ZSÍR lehet subcutan és intramuscularis (márványozottság) ZSÍRMENTES HÚS összetétele: 25% fehérje, 75% víz, a zsírmentes szárazanyag fehérje tartalma kb. 80% 2) A HÚSOK CSOPORTOSÍTÁSA ZSÍRTARTALOM ALAPJÁN: Fehér húsok (csirke, borjú, nyúl): 2-5% Sovány marhahús 2-5% Bárány, sertés 7-9% Húsmarha húsa 23-25% Hízott bárány húsa 30-38% (18-36%)

ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek (2) 3) A húsok fehérje tartalma a zsírtartalommal ellentétes irányban változik! 4) A kutyák, macskák jól emésztik a zsírokat, olajokat és a faggyút is.

ALAPANYAGOK (2) Vágási melléktermékek melléktermékek, belsőségek (máj, vese, bendő, nyesedékek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Tápanyag-tartalmuk hasonló, de kémiai összetételük eltérő (függ pl. takarmányozástól) Ca:P =1:20 (kívánatos 1,2:1 helyett)- Ca kiegészítés Vitaminok: A-, D- (ált. kevés, kivéve: máj), B vitamin Ízletesek, jól emészhetőek Kutya kevésbé válogatós, macska inkább(bárányt, sertést kevésbé kedveli) + indivuális különbségek (többféle ízesítés a macskatápokban)

ALAPANYAGOK (3) Állati fehérje lisztek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Vágóhídi melléktermékek feldolgozása során nyert vegyes állati fehérje lisztek (tartalma: vér, csont, fej, láb, bél), tolliszt, vérliszt, húsliszt, csontliszt és halliszt 2. Alapelv (ld. 2. dia) 3. Összetételük és a fehérjék biológiai értéke változó 4. íz, szag változó, függ az alapanyagtól, annak bélsár-tartalmától, hőkezeléstől 5. EU-ban csak „low risk materials”, míg az USA-ban „high risk materials” is belekerül

A vágási melléktermékekben előforduló négy alapvető fehérje-típus: hús-, vér-, keratin-, és kollagén fehérje Limitáló aminosav(ak), tápláló érték, kémiai összetétel fogalma FEHÉRJE LIMITÁLÓ As TÖBBLET BV HÚS- Met Lys (gabonafélék komplettálása) Nagy VÉR- Ile KERATIN- Met (+Lys, His) Cys Kicsi KOLLAGÉN Trp (+összes essz. As-ból keveset tart.) -

A) HÚS FEHÉRJÉK 48-72% Zsmsza=áll. 13-22% 94,4% 4-35% - 0,7-1,2% 4,9% Alkotórészei: Izomszövet (harántcsíkolt-, sima-, szívizom) K.sz. pólya: izmokat burkolja Vérerek, nyirokerek, idegek, i.s. zsír Ín: k.sz. elemekkel a csonthoz tapadást szolgálja, belemaródnak a csonthártyába Kémiai összetétel Víz 48-72% Zsmsza=áll. Nyersfehérje 13-22% 94,4% Nyerszsír 4-35% - Hamu 0,7-1,2% 4,9%

B) VÉR FEHÉRJE FOGALMAK: hemoglobin, vörösvértest, vérplazma, vérsavó, fibrin, plazma fehérjék (As összetétel kiegyensúlyozott), globulinok (As összetétel nem állandó) PLAZMA FEHÉRJÉK FELHASZNÁLÁSA AZ ÉLELMISZER-IPARBAN: emulgeátorok, vízkötő-, gélképző anyagok. Ízük semleges (húskészítmények, sonka konzervek) LIZIN KOMPLETTÁLÓ HATÁS

c) KERATIN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Vázfehérjék Előfordulása: toll, szőr, szaru, köröm, pata és a hámszövet elszarusodó részei Szinte kizárólag As-ból áll Ellenálló mechanikai hatásokkal szemben Hasznosíthatósága takarmányként nagymértékben függ a térszerkezettől (S-hidak, H-kötések)- feltárás (hidrolízis, hőkezelés) Sok Cys, de kevés a Lys, Met, His, Trp tartalma

D) KOLLAGÉN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Előfordulása legnagyobb arányban a támasztó szövetben (csnt, porc), bőrben, izmokban Típusai: laza-rostos-, rostos kötőszövet, porc szövet (üveg-, rostos-, rugalmas porc) As-összetétel: alacsony Trp, Cys, magas Gly, Pro, hidroxi-prolin-, és hidroxi-lizin tartalom! (oldhatatlanság, szívósság) Térszerkezet: alfa-hélix Zselatin, enyv előállítása Emészthtősége rossz BV önmagában etetve nulla, de komplettálják

CSONTLISZT, mint takarmány-alapanyag ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: A testtömeg 12-15%-a Öszetétele: víz: 10-40%, nyzsír: 10-30%, nyfeh: 12-16%, hamu: 25-35% CSONT=SZERVES ANYAGOK+SZERVETLEN ANYAGOK CSONT SZERVES ANYAGAI: kollagen+mukopoliszacharidok+kondroitin-kénsav+glikogén+csontképző sejtek CSONT SZERVETLEN ANYAGAI: Ca (99%), P (80%) + mikroelemek: Zn, Cu, Mn, Fe Ca:P=2:1, Ca:Mg=45:1- jól hasznosítható ásványi anyagok megfelelő arányban.

HALFÉLÉK ÉS HALFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉKEK HALAK TÍPUSAI- zsír (olaj)-tartalom szerint: fehér (max 2%)-, és vörös halak (5-18%) ELŐNYEI -táplálóértéke nagy (As, jód, Se) -kiváló fehérje-forrás -aromásító anyag 3. HÁTRÁNYAI -filézett hal: alacsony Ca és A-, D-vitamin tartalom, de aprított egész halban megfelelő szintek -főzött hal élvezeti értéke csökken -nyers hal etetés veszélyei: tiamináz, paraziták, szálka

TEJTERMÉKEK, TEJIPARI MELLÉKTERMÉKEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Kutya ízletesbbnek találja,mint macska felnőtt korban gyakori laktóz-intolerancia- ajánlott a fermentált termékek etetése (Lactobac.) Macskáknál tejallergia (bőr tünetek) Gyorsan romlik Ivóvizet tej mellé is mindig kell vizet adni TOJÁS-, ÉS TOJÁS-TERMÉKEK tojás, tojáspor, tojásfehérje por értékes fehérje-, B-vitamin-, zsíroldékony vitamin-, és mikroelem forrás Nyers tojás etetés veszélyei: Salmonella, hasmenés

GABONAFÉLÉK, GABONAIPARI MELLÉKTERMÉKEK Légszáraz összetétel: 12% víz, 8-11% nyfeh, 2-5% zsír, 70-80% keményítő Alapanyagként kutyatápokban energia-forrás Limitáló As: Lys Korpa: B-vit, P, ballaszt P gyakran fitin-kötésben (fel kell tárni) Alacsony Ca-tartalom Önállóan nem ízletes

ZSÍROK, OLAJOK felosztás: telített- telítetlen, állati- növényi eredetű (macskának több állati e. zsír kell, u.i. linolsavból nem képes arachidonsavat képezni Repce-, szója olaj kevésbé (csípős) Energia-koncentráció javítása Ízletesség javítása Tartós jóllakottság érzés Olajat, zsírt, faggyút is elfogyasztják Avas zsírok – antioxidánsok Sütőzsír- peroxidokPCB-szerű anyagok (dioxin)

ZÖLDSÉGFÉLÉK, NÖVÉNYI EREDETŰ ANYAGOK Leveles-, gumós zöldségek felhasználása-főzve, csak kutyának Sárgarépa: béta-karotin, csak kutyának Hüvelyesek: max. 5-10% flatuancia veszélye TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK, ADALÉKANYAGOK vitamin- és ásványi anyag premixek Tartósító szerek (benzoesav-macskatápokhoz kontraindikált) Savanyítók Színezékek, ízfokozók Antioxidánsok Állományjavítók Funkvionális komponensek

Minőség és funkció Ár – érték arány „Economy” termékek Prémium tápok Ár Ft/kg száraztáp megjegyzés „Economy” termékek Prémium tápok Szuper prémium tápok Diétás termékek, Kiegészítő állateledelek 160 - 200 olcsó 250 - 420 jó beltartalom 600 - 900 figyelmes adagolás 700 - 1400 speciális igények, betegségek

Takarmány minőség és biztonság elfogadhatóság „safety” „quality” Biológiai Kémiai Fizikai Egyéb Tápérték Élvezeti-érték Alkalmassági-érték Minőségbiztosítási rendszerek

Minőségi garanciák a fogyasztók érdekében Gyártás Alapanyag kiválasztás Technológia Állategészségügyi hatósági ellenőrzés Kereskedelem Címkézés – tájékoztatás Fogyasztóvédelem