Kutya és macskatápok alapanyagai Kereskedelemi tápok, „házi-koszt?”
A kutyatápok készítésének általános szempontjai 1. az állat táplálkozási szokásai 2. emésztés-élettani tulajdonságai 3. táp szaga, külleme, csomagolása 4. energia tartalma – „energiára eszik” 5. alapanyagok-, és késztáp ára, járulékos költségek (számítógépes optimalizálás) 6. aggálymentesség- mikrobiológiai, kémiai, fizikai 7. hőkezelés módja (pl. extrudálás, pelletálás) 8. alapszabály: humán fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból vagy azok melléktermékeiből készüljön
ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek 1) Fogalmak: HÚS=izomszövet+intramuscularis zsír+kötőszövet+vérerek ZSÍR lehet subcutan és intramuscularis (márványozottság) ZSÍRMENTES HÚS összetétele: 25% fehérje, 75% víz, a zsírmentes szárazanyag fehérje tartalma kb. 80% 2) A HÚSOK CSOPORTOSÍTÁSA ZSÍRTARTALOM ALAPJÁN: Fehér húsok (csirke, borjú, nyúl): 2-5% Sovány marhahús 2-5% Bárány, sertés 7-9% Húsmarha húsa 23-25% Hízott bárány húsa 30-38% (18-36%)
ALAPANYAGOK (1) Húsfélék és húsipari melléktermékek (2) 3) A húsok fehérje tartalma a zsírtartalommal ellentétes irányban változik! 4) A kutyák, macskák jól emésztik a zsírokat, olajokat és a faggyút is.
ALAPANYAGOK (2) Vágási melléktermékek melléktermékek, belsőségek (máj, vese, bendő, nyesedékek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Tápanyag-tartalmuk hasonló, de kémiai összetételük eltérő (függ pl. takarmányozástól) Ca:P =1:20 (kívánatos 1,2:1 helyett)- Ca kiegészítés Vitaminok: A-, D- (ált. kevés, kivéve: máj), B vitamin Ízletesek, jól emészhetőek Kutya kevésbé válogatós, macska inkább(bárányt, sertést kevésbé kedveli) + indivuális különbségek (többféle ízesítés a macskatápokban)
ALAPANYAGOK (3) Állati fehérje lisztek ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: 1. Vágóhídi melléktermékek feldolgozása során nyert vegyes állati fehérje lisztek (tartalma: vér, csont, fej, láb, bél), tolliszt, vérliszt, húsliszt, csontliszt és halliszt 2. Alapelv (ld. 2. dia) 3. Összetételük és a fehérjék biológiai értéke változó 4. íz, szag változó, függ az alapanyagtól, annak bélsár-tartalmától, hőkezeléstől 5. EU-ban csak „low risk materials”, míg az USA-ban „high risk materials” is belekerül
A vágási melléktermékekben előforduló négy alapvető fehérje-típus: hús-, vér-, keratin-, és kollagén fehérje Limitáló aminosav(ak), tápláló érték, kémiai összetétel fogalma FEHÉRJE LIMITÁLÓ As TÖBBLET BV HÚS- Met Lys (gabonafélék komplettálása) Nagy VÉR- Ile KERATIN- Met (+Lys, His) Cys Kicsi KOLLAGÉN Trp (+összes essz. As-ból keveset tart.) -
A) HÚS FEHÉRJÉK 48-72% Zsmsza=áll. 13-22% 94,4% 4-35% - 0,7-1,2% 4,9% Alkotórészei: Izomszövet (harántcsíkolt-, sima-, szívizom) K.sz. pólya: izmokat burkolja Vérerek, nyirokerek, idegek, i.s. zsír Ín: k.sz. elemekkel a csonthoz tapadást szolgálja, belemaródnak a csonthártyába Kémiai összetétel Víz 48-72% Zsmsza=áll. Nyersfehérje 13-22% 94,4% Nyerszsír 4-35% - Hamu 0,7-1,2% 4,9%
B) VÉR FEHÉRJE FOGALMAK: hemoglobin, vörösvértest, vérplazma, vérsavó, fibrin, plazma fehérjék (As összetétel kiegyensúlyozott), globulinok (As összetétel nem állandó) PLAZMA FEHÉRJÉK FELHASZNÁLÁSA AZ ÉLELMISZER-IPARBAN: emulgeátorok, vízkötő-, gélképző anyagok. Ízük semleges (húskészítmények, sonka konzervek) LIZIN KOMPLETTÁLÓ HATÁS
c) KERATIN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Vázfehérjék Előfordulása: toll, szőr, szaru, köröm, pata és a hámszövet elszarusodó részei Szinte kizárólag As-ból áll Ellenálló mechanikai hatásokkal szemben Hasznosíthatósága takarmányként nagymértékben függ a térszerkezettől (S-hidak, H-kötések)- feltárás (hidrolízis, hőkezelés) Sok Cys, de kevés a Lys, Met, His, Trp tartalma
D) KOLLAGÉN FEHÉRJE ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Előfordulása legnagyobb arányban a támasztó szövetben (csnt, porc), bőrben, izmokban Típusai: laza-rostos-, rostos kötőszövet, porc szövet (üveg-, rostos-, rugalmas porc) As-összetétel: alacsony Trp, Cys, magas Gly, Pro, hidroxi-prolin-, és hidroxi-lizin tartalom! (oldhatatlanság, szívósság) Térszerkezet: alfa-hélix Zselatin, enyv előállítása Emészthtősége rossz BV önmagában etetve nulla, de komplettálják
CSONTLISZT, mint takarmány-alapanyag ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: A testtömeg 12-15%-a Öszetétele: víz: 10-40%, nyzsír: 10-30%, nyfeh: 12-16%, hamu: 25-35% CSONT=SZERVES ANYAGOK+SZERVETLEN ANYAGOK CSONT SZERVES ANYAGAI: kollagen+mukopoliszacharidok+kondroitin-kénsav+glikogén+csontképző sejtek CSONT SZERVETLEN ANYAGAI: Ca (99%), P (80%) + mikroelemek: Zn, Cu, Mn, Fe Ca:P=2:1, Ca:Mg=45:1- jól hasznosítható ásványi anyagok megfelelő arányban.
HALFÉLÉK ÉS HALFELDOLGOZÁSI MELLÉKTERMÉKEK HALAK TÍPUSAI- zsír (olaj)-tartalom szerint: fehér (max 2%)-, és vörös halak (5-18%) ELŐNYEI -táplálóértéke nagy (As, jód, Se) -kiváló fehérje-forrás -aromásító anyag 3. HÁTRÁNYAI -filézett hal: alacsony Ca és A-, D-vitamin tartalom, de aprított egész halban megfelelő szintek -főzött hal élvezeti értéke csökken -nyers hal etetés veszélyei: tiamináz, paraziták, szálka
TEJTERMÉKEK, TEJIPARI MELLÉKTERMÉKEK ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Kutya ízletesbbnek találja,mint macska felnőtt korban gyakori laktóz-intolerancia- ajánlott a fermentált termékek etetése (Lactobac.) Macskáknál tejallergia (bőr tünetek) Gyorsan romlik Ivóvizet tej mellé is mindig kell vizet adni TOJÁS-, ÉS TOJÁS-TERMÉKEK tojás, tojáspor, tojásfehérje por értékes fehérje-, B-vitamin-, zsíroldékony vitamin-, és mikroelem forrás Nyers tojás etetés veszélyei: Salmonella, hasmenés
GABONAFÉLÉK, GABONAIPARI MELLÉKTERMÉKEK Légszáraz összetétel: 12% víz, 8-11% nyfeh, 2-5% zsír, 70-80% keményítő Alapanyagként kutyatápokban energia-forrás Limitáló As: Lys Korpa: B-vit, P, ballaszt P gyakran fitin-kötésben (fel kell tárni) Alacsony Ca-tartalom Önállóan nem ízletes
ZSÍROK, OLAJOK felosztás: telített- telítetlen, állati- növényi eredetű (macskának több állati e. zsír kell, u.i. linolsavból nem képes arachidonsavat képezni Repce-, szója olaj kevésbé (csípős) Energia-koncentráció javítása Ízletesség javítása Tartós jóllakottság érzés Olajat, zsírt, faggyút is elfogyasztják Avas zsírok – antioxidánsok Sütőzsír- peroxidokPCB-szerű anyagok (dioxin)
ZÖLDSÉGFÉLÉK, NÖVÉNYI EREDETŰ ANYAGOK Leveles-, gumós zöldségek felhasználása-főzve, csak kutyának Sárgarépa: béta-karotin, csak kutyának Hüvelyesek: max. 5-10% flatuancia veszélye TAKARMÁNY-KIEGÉSZÍTŐK, ADALÉKANYAGOK vitamin- és ásványi anyag premixek Tartósító szerek (benzoesav-macskatápokhoz kontraindikált) Savanyítók Színezékek, ízfokozók Antioxidánsok Állományjavítók Funkvionális komponensek
Minőség és funkció Ár – érték arány „Economy” termékek Prémium tápok Ár Ft/kg száraztáp megjegyzés „Economy” termékek Prémium tápok Szuper prémium tápok Diétás termékek, Kiegészítő állateledelek 160 - 200 olcsó 250 - 420 jó beltartalom 600 - 900 figyelmes adagolás 700 - 1400 speciális igények, betegségek
Takarmány minőség és biztonság elfogadhatóság „safety” „quality” Biológiai Kémiai Fizikai Egyéb Tápérték Élvezeti-érték Alkalmassági-érték Minőségbiztosítási rendszerek
Minőségi garanciák a fogyasztók érdekében Gyártás Alapanyag kiválasztás Technológia Állategészségügyi hatósági ellenőrzés Kereskedelem Címkézés – tájékoztatás Fogyasztóvédelem