A helyről, ahol élünk GLOBALIZÁCIÓ ÉS A NEMZETI IDENTITÁS KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN írta: Dr. Borbély József PhD Sopron, 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.
Bizánci birodalom.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása
Az ortodox Európa geopolitikája
Az Európai civilizáció válsága
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Az európai integráció története
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
1 Logisztika Szakirány – II. 2. téma Vállalkozási rendszerek átszervezése Bp.2008.febr. Prof.Dr.Knoll Imre.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A vidéki tér sikertényezői
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
Az RWE Európai Üzemi Tanács fejlődése, jelene, kihívások Kunzer Ferenc elnökhelyettes RWE Európai Üzemi Tanács Siófok, május TÁMOP A-13/
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
Bevezetés.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
történelmi integrációi
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
11. tétel: Az átmenet térszerkezete –
Európa regionális földrajza
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
1. Magyarország Európában
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
MTA Regionális Kutatások Központja Magyarország: ütköző- és konfliktusterület a migráns-kibocsájtó és befogadó térségek között Hajdú Zoltán MTA KRTK RKI.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Kihívások Baranya gazdasága előtt
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
LEADER, Identitás, Sport
Készítette: Kerekes Henriett
A békeszerződés aláírása
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Az orosz kultúra klasszikus korszaka (18. – 19. század)
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

A helyről, ahol élünk GLOBALIZÁCIÓ ÉS A NEMZETI IDENTITÁS KELET-KÖZÉP-EURÓPÁBAN írta: Dr. Borbély József PhD Sopron, 2008

„Nemzetünk életét elmocsarasítják, kik nemzetük valódi, vagy vélt erényeit hangoztatják s a kíméletlen bírálatot tűrni nem akarják. A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát. Nincs az a kívülről jövő veszedelem, végigdúlás, évezredes elnyomás, mely ezzel fölérne.” /Weöres Sándor: Az országhoz/

A TÉMA INDOKLÁSA I. - Régóta foglalkoztat a „köztes-európai” tér - Zwischen-Európa múltja, úgy a nyugati Európa-résztől, mint Kelet-Európától bennünket egyaránt megkülönböztető szerkezeti és mentális különbözőség: Kelet-Közép-Európa jellegzetes arculata. - Foglakoztat e térség „hibrid”-szerkezete, és a kérdés, hogy az alapvetően nyugatias szerkezetű subrégiónk a nyugati világgazdaság fél perifériájaként milyen történelmi utat járt be. - Valamint azok a tudati-mentális sajátosságok – esetenként deformációk, identitás-zavarok-, amelyek éppen eme Janus-arcúság, „hibrid”-szerkezet és perifériás fejlődés következtében alakultak ki és rögzültek – máig jellemzően.

A TÉMA INDOKLÁSA II. - Célom bemutatni e félperifériás, de alapvetően nyugati mintakövető térség történelmi mozgásait, nemzedékről- nemzedékre „átöröklődő” felzárkózási törekvéseit. - Megértetni, hogy e „hibrid”-szerkezet következményeképpen is vizsgálandó térségünk társadalmai mentálisan torzultak, a politikai kultúra deformálódott, és e terület népeinek megkésett és többszörösen is problematikus etnogenezisével összefüggésben identitás-zavarok is jellemzőek.

Kérdéseim: Az alábbi kérdésekre kerestem a választ: Az európai centrum társadalmai, döntéshozói felismerik-e, hogy e leszakadt, és válságból-válságba sodródó övezet - ahonnét a huszadik században a két világháborúvá szélesedett konfliktus is kiindult -, konszolidálása a Nyugatnak is elemi érdeke? E félperifériás övezet milyen színvonalon, milyen minőségben képes a korszakonkénti csatlakozási-felzárkózási kísérletét végrehajtani a poszt-szovjet korszak után, a huszonegyedik század elején?

Kérdéseim II: Korunk globális kihívásaira e történelmileg hátrányos helyzetű övezet képes-e adekvát válaszokat adni? A világunkban a globalizációval párhuzamosan a partikularizáció, a fragmentálódás is jelen van, vizsgált térségünk a centripetális erőtér nyomására inkább hasadozik. Mi következhet ebből?

EURÓPA HÁROM TÖRTÉNETI ALRÉGIÓJÁRÓL Europa Occidentalis latin-keresztény háttere /római katolikus egyház/: kiformálója Nyugat szellemi arculatának Kelet-Európa bizánci keresztény /ortodox / meghatározottsága Közöttük kiformálódik az újkor kezdetére a köztes-európai alrégió Köztes-Európa történelmi útjáról: A Karoling- Európa abszorbeálja az övezet törzsterületét. Az újkor kezdetére mégis Nyugat perifériája már e térség. Okai: -Európa késő-középkori gazdasági válsága (1300-1450)? -A válság áthárítása e köztes-térségre a „második jobbágyság” színterére. Vagy történelmi katasztrófák? Válaszunk: mindkettő valóságos ok

A NYUGATI CIVILIZÁCIÓ KELETI HATÁRA /Samuel P A NYUGATI CIVILIZÁCIÓ KELETI HATÁRA /Samuel P. Huntington után/ Gondolatok Nyugat-és Kelet-Európa expanziójáról Köztes-európai társadalmak „hibrid”-szerkezetei és néhány modell-változat Forrás: Samuel P. Huntington: A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása (258.old.) Európa könyvkiadó, Budapest (1998)

A MEGKÉSETT ÉS PROBLEMATIKUS NEMZETÁLLAMI KIFEJLÉS ÉS KÖVETKEZMÉNYEI a térség máig tartó kiegyensúlyozatlanságai, identitás-zavarai területi viták okai: a megszületendő nemzetek közötti határok bizonytalansága a kelet-európai kis-államok „mizériái”-ról az antidemokratikus nacionalizmus a kontraszelektív kiválasztódás a „Haza és Haladás” egymás ellen; a népi-urbánus ellentétről

Az Osztrák-Magyar-Monarchia államalkotó nemzetei 1910 Forrás:Köztes-Európa 1763-1993 – Térképgyűjtemény – szerk.: Pándi Lajos Budapest: Osiris; 1997. 803 p. A „kiegyensúlyozhatatlan kiegyensúlyozási kísérlete”: Egy hamis konstrukció foglyai: „túlfeszült lényeglátók és hamis realisták” a Kárpát-medencében

A POLITIKAI KELET-EURÓPA A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ UTÁN Térségünk a Szovjetúnió befolyási övezetében: - első etap, csatlóssorba- taszítás - második etap: szovjetesítés Területi problémák Európában a II. világháború küszöbén: Forrás:Köztes-Európa 1763-1993 – Térképgyűjtemény – szerk.: Pándi Lajos Budapest: Osiris; 1997. 803 p.

AZ ÁLLAMSZOCIALISTA INTEGRÁCIÓS KÍSÉRLETRŐL a szovjet-orosz államszocialista integrációról katonai-politikai együttműködés lényege a gazdasági integráció rövid értékelése: rendszer-inkompatibilitás 1988-1990-es időszak: alternatívák-keresése Kelet-Közép-Európában húsz év után mire jutottunk?

KELET-KÖZÉP-EURÓPA ÖRÖKSÉGE ÉS KIHÍVÁSAI a hagyományos felzárkózás a nyugati társadalmi-gazdasági modellhez releváns válasz korunk globális kihívásaira globalizáció-ökológiai válság migrációs kihívás Köztes-Európa ökológiailag is sérülékeny térség. Okai és lehetséges következményei. korunk társadalmai: „rizikó-társadalmak” Köztes-Európa társadalmai: bizalomhiányos, anómiás közösségek viták a nemzetállamról, térségünk állami szerepvállalása a múltbéli modernizációs periódusokban

EURÓPAI MIGRÁCIÓS MÉRLEG Összesen Kelet -11,6 Szu -2,0 Észak 0,7 Dél -3,1 Nyugat 18,2 Európa összesen 2,2 Forrás: www.uni-miskolc.hu/~ecomojud/021030.ppt

A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI MIGRÁCIÓRÓL néhány adalék Köztes-Európa migrációs történetéből A „megkésett iparosodó” – kelet-közép-európai vándorok Forrás: www.uni-miskolc.hu/~ecomojud/021030.ppt

KIVÁNDORLÁS A TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁGRÓL Forrás: Frisnyák Sándor(1992): Magyarország történeti földrajza, Tankönykiadó, Bp.

GLOB ÁLIS KIHÍVÁS: ERŐTELJES MIGRÁCIÓS- ÉS MENEKÜLT NYOMÁS a tömeges migrációnak következménye lesz a gazdaságban és a társadalmak tudati-mentális állapotában Forrás: Bevándorlás Magyarországra (2006.) Szerkesztette: Tóth Pál Péter – Lucidus kiadó, Bp.

ÖSSZEFOGLALÁS: bemutattam Kelet-Közép-Európa történelmi útját Kelet-Közép-Európa politikai kultúrájának deformálódását: a térségünket jellemző tudati-mentális zavarokat történelmi példákkal szolgáltam a térség „mizériáihoz” felhívtam a figyelmet a lappangó, alig hangsúlyozott, bár alapvető mentális problémákra; úgy mint a térség „elitjének”, döntéshozóinak kontraproduktív kiválasztódására a „túlfeszült lényeglátó” – „hamis realista” ellentét kontinuitására bizonyítani kívántam, hogy a történelmi eredetű anomáliákat a szovjet-orosz befolyás évtizedei jegelték, de nem oldották

ÖSSZEFOGLALÁS II. bizonyítottam, hogy e labilis, nem szerves fejlődésű térség társadalmai dupla feladatot kaptak: a felzárkózás hagyományos feladatát a centrum-régióhoz, ugyanakkor releváns válasz adását a globális kihívásokra jeleztem, hogy a felzárkózási kísérlet egy olyan időszakban történik, amikor a nyugati modernitás válságjelei is egyre nyilvánvalóbbak bizonyítottam, hogy a térség társadalmai bizalomdeficites, anómiás társadalmak, s ez a gazdasági versenyképességüket is rontja

KÖVETKEZTETÉSEK ÉS JAVASLATOK A munkám alapvetése, hogy az elmúlt századvégi hatalmi-politikai változásokkal megnyílott lehetőség, az újabb felzárkózási kísérlet esélyét növeli, ha ez az általunk jellemzett szubrégiós történelmi sajátosságok figyelembevételével történik. Erre tekintettel a múlt századvég kelet-európai forgatókönyvei alapján végrehajtott „rendszerváltozások” korrekciója elengedhetetlen és elodázhatatlan. A térség országai többségének csatlakozását a nyugati védelmi-katonai tömörüléshez, és az EU-hoz nem lebecsülve, üdvös lenne alrégiónk önszerveződése, a térség integrációja, a hatékonyabb érdekérvényesítés reményében is.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!