A Számítógépes vírusok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Vírusok, kémek és egyéb kártevők
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, vírusvédelem.
Számítógépes kártevők
Szoftver Fogalma, típusai.
Vírusok, férgek és más kártékony programok
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Számítógépes Vírusok.
Rosszindulatú számítógépes programok
Vírusok, biztonság Bunkóczi László SZIE GTK GMI Gödöllő,
Vírusok, férgek, trójai programok
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
Irodai és rendszer fájltípusok
Számítógépvírusok.
A számítógép vírusokról általában
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
Adatbiztonság, Internetbiztonság
Informatikai biztonság alapjai 3. Rosszindulatú programok
Számítógépvírusok Készítette: Babay Attila.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, Hardver vírusok
Számítógépes Vírusok.
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Fontos értesítés  48 órán belül egy új vírus kerül a forgalomba, amit a MICROSOFT éppen most tett közzé. Ha t kapsz valakitől,
Szoftver Számítógépvírusok A nyomtató
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Számítógépes vírusok.
Számítógépes vírusok.
A számítógépes vírus 1. Számítógépvírus fogalma:     Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különbözõ káros.
A vírus olyan számítógépes program, amely önmagát sokszorozni képes, és romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig.
Vírusok és kártékony programok
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Vírusok, vírusvédelem.
Készítette:Máté Nóra 5.a Erzsébethelyi Általános Iskola Felkészít ő tanár: Mészárosné Hrabovszki Katalin Az internet veszélyei.
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Vírusok eltávolítása. Vírusok eltávolítására két módszert ajánlanak Az első a biztonsági másolatról történő helyreállítás Biztonsági másolat hiányában.
Számítógépvírusok.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Számítógépes vírus.
A bűnözés AA számítástechnika néhány évtizedes múltja máris kapcsolatba került a bűnözéssel. Nincsen ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen új területe.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
 A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban.  Többnyire rosszindulatú,
Készítette: Abonyi Vivien és Bakai Evelin
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
Vírusok  Minden jog fenntartva. Az angol malware kifejezés az angol malicious software (rosszindulatú szoftver) összevonásából kialakított mozaikszó.
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
Összeállította: Devecz Ferenc Vírusok, férgek és más kártékony programok Operációs rendszerek.
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
Előadás másolata:

A Számítógépes vírusok

A vírusok fogalma A számítógépes vírus olyan önsokszorosító program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. A vírus olyan program, mely képes önmagát reprodukálni, azaz önmagáról több másolatot készít. Részei: fertõzõ rész: a vírust a gazdaprogramba másolja, romboló rész: a károsító hatást fejti ki.

Vírusok a számítógépes rendszerben Megrongál vagy töröl adatokat Romboló rutint tartalmaz. Ha nincs benne romboló rutin, akkor féregnek, ha pedig önmagát nem képes sokszorozni, akkor trójai programnak nevezzük. A vírus a számítógépén megrongálhat vagy törölhet adatokat,sőt esetleg a teljes merevlemezét is törölheti. A vírusok legkönnyebben az e-mail mellékletekben vagy azonnali üzenetküldéssel terjednek. A vírusok az internetről történő letöltéssel is terjedhetnek. Lehet, hogy illegális szoftverbe, vagy más olyan fájlokba vagy programokba rejtik, amit szeretnek letölteni. A számítógépes vírus egy olyan program, amely más programokhoz kapcsolja hozzá saját kódját, oly módon, hogy a módosított program elindításakor a vírus is lefusson. Van olyan vírus, amely csupán „megbújik, de legtöbbjük egy bizonyos idő után, vagy valamilyen kiváltó esemény hatására aktivizálódik. Szerencsés esetben a vírus csupán megtréfálja a felhasználót, de az esetek többségében komoly károkat okoz: tönkreteheti az állományokat, összeomlaszthatja az egész számítógépes rendszerünket, sőt olyan vírus is van, amely a hardvert veszi célba.

Vírustípusok Boot vírusok Makró vírusok Férgek Trójai vírusok Fájl vírusok Boot vírusok Fertőzött rendszerlemezzel terjednek. Rendszerinduláskor betöltődnek a memóriába, és megfertőznek minden rendelkezésre álló lemezegységet. Fájl vírusok Olyan vírusok, amelyek fájlokkal terjednek. Általában kis méretűek és hozzáfűzik magukat valamilyen futtatható fájlhoz. Makró vírusok A Microsoft Visual Basic makró nyelvén íródtak, és dokumentum fájlokkal terjednek. Férgek Ezen típusú programoknak nem a szaporodás a céljuk, hanem hogy megszerezzék a jelszavainkat, személyes információkat gyűjtsenek, majd ezeket eljutassák a készítő részére. Trójai vírusok Álcázó vírusok, ártalmatlannak tűnő programok, amiket a gyanútlan felhasználó elindít, kaput nyit az internet felé, ezek után bármilyen műveletet végrehajthatnak távolról számítógépünkön. Pl. Ilyen trójai programok segítségével használhatják fel számítógépünket támadásra, vagy illetéktelen hozzáférésre. Hardver vírusok: a számítógép elektronikáját károsítják.

Védekezés a vírusok ellen Vírusírtó programok Tűzfal A vírusok irtására különböző vírusírtó csomagok léteznek.Tudni kell azonban azt, hogy olyan szoftver nem létezik, amely minden vírust felismer, ezért célszerű több víruskereső program használata, valamint, hogy mindig a legújabb frissítésekkel kiegészített programot használjunk. A szoftverek és adathordozók szigorúan rendszabályozott kezelése az egyetlen eszköz, mellyel jó reményeink lehetnek a vírusok és szabotázsprogramok ellen. A legegyszerűbb de nagyon hatékony védelem: ne tegyünk be idegen lemezt a gépbe, ne indítsunk idegen lemezről, és ne másoljunk át winchesterünkre bizonytalan eredetű programokat. Sohase indítsunk ismeretlen programot előzetes vírusteszt nélkül. Különösen nagy a veszélye az E-mail-ről vagy Internetről letöltött programoknak. Rendszeresen ellenőrizzünk minden adatot, melyek kívülről kerülnek számítógépünkbe.

A Vírusfertőzés felismerése Ha a gépünkön valamilyen megmagyarázhatatlan jelenséget tapasztalunk, vírusfertőzésre kell gyanakodnunk. Ilyen rendellenességek lehetnek: Indokolatlanul felvillan a merev- vagy hajlékony lemez ellenőrző lámpája, Rendszeresen lefagy a rendszer, A winchesteren a szabad helyek hirtelen eltűnnek, Adatállományok eltűnnek, Különös, eddig sohasem látott üzenetek jelennek meg, Tartalomjegyzék „összekeveredik", Megnő a programok betöltési ideje, Programállományok hosszának látszólag ok nélküli megváltoznak, Programok nem indulnak

A vírusfertőzés gyógyítása A vírus elleni harc első lépése a számítógép kikapcsolása legyen. Erre azért van szükség, mert a vírusok néha az operatív tárban tanyáznak, és csak kikapcsoláskor szűnnek meg. A melegindítás (Ctrl-Alt-Delete) nem törli a memóriát. Tegyünk tiszta betöltőlemezt az A: meghajtóba, és kapcsoljuk be a gépet. Az operációs rendszer betöltése után ne indítsunk programot a merevlemezről, amíg a vírust el nem távolítottuk. Ha megfelelő programmal sikerült a fertőzést megszüntetni, biztonsági okokból ismételjük meg a víruskeresést. A következőkben gyakrabban futtassuk a víruskeresőt, mint egyébként, hogy a más munkaállomásról, vagy cserélhető adathordozóról származó másodlagos fertőzést mielőbb felismerjük. Fontos, hogy a fertőző adathordozót azonosítani tudjuk, ezért minden használt hajlékonylemezt teszteljünk vírusok ellen. Ha vírust találtunk, minden biztonsági adatmentést is ellenőrizzünk, mert lehet, hogy vírusos adatot mentettünk el.