Személyiségzavar Rokszin Mónika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Az addiktív személyiség
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Társismeret.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kommunikációs stratégiák
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
Alkoholizmus.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Gyermekkori depresszió
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
„Minden ember boldog akar lenni…”
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Én, Énkép, Önismeret, Önértékelés
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociális kompetenciák fejlesztése drámapedagógiai módszerekkel
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Borbély-Pecze Mariann / Borbély-Pecze Tibor Bors
A személyiség és vizsgálata Dr
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
CARL ROGERS
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Skizofrénia.
A pszichológia mint tudomány
Temperamentum, öröklés, szociobiológia
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Nevelés és nevelői attitűdök
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
A kriminálpszichológia
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Az OGYEI kiemelt programjai
Vallomások Vallomások Az igazat mond, ne csak a valódit!
Speciális gyermekvédelem
A borderline személyiségzavar
Személyiségfejlődési zavarok
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Mentális zavarok osztályozási rendszere
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Az érzelmi zsarolás.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Személyiségzavar Rokszin Mónika

Személyiségzavar Maladaptív viselkedésformák mintázata. A személyiségvonások annyira rugalmatlanná válnak, hogy -az alkalmazkodást akadályozzák -képtelenné teszik a normál életvezetést. A stresszel való megküzdés és problémamegoldás éretlen és nem megfelelő mintázatában jelentkezik.

DSM-VI 11 féle személyiségzavart sorol fel. Nárcisztikus szem.zav.: Túlontúl el van telve önmaga fontosságával. Teljesen érzéketlen mások szükségleteire. Gyakran kihasznál másokat. Dependens szem.: Passzívan viszonyul az élethez. Képtelen döntést hozni, felelősséget vállalni. Másokra támaszkodik.

Antiszociális személyiség Kevés felelősség Nem törődnek másokkal Vis. szinte kizárólag szükségletre irányul Lelkiismeret hiánya jellemzi őket. Azonnali kielégülést keres, és képtelen késleltetnirosszul tűri a frusztrációt

Kevés érzelmet mutat magán kívül bárki más felé Nem érez bűntudatot Nem érez lelkiismeret furdalást Hazudozásra való hajlam Büntetésre való érzéketlenség

Okok amikre visszavezetik: Bűnöző bandák Szubkultúrák hatásai Figyelem kivívásának igénye A valóssággal való kapcsolat elvesztése

Az ilyen személyek gyakran bájosak, vonzóak, és könnyen manipulálnak másokat. Gyakran eladósodnak, elhagyják családjukat,elherdálják a közös vagyont, bűncselekményekbe keverednek. Ha elkapják őket, olyan hihetően bántják meg bűneiket, hogy sokszor sok mindent megúsznak. Amit mondanak azonban nincs összhangban a cselekedeteikkel, gondolatikkal.

Antiszociális személyiségnek 2 diagnosztikus jellemzője: 1. Képtelen empátia érzésére és másokkal való törődésre. 2. Nincs bűntudata.

Magyarázatok Biológiai tényezők genetika örökbefogadó és vérszerinti szülők. Új kutatás megerősítő környezet nélkül nem alakul ki. Szülői tényezőgondozat minősége befolyásolja a kialakulást. Fontos: felügyeleti idő sokat van egyedülszembekerülés a törvénnyel Nem érdeklődnek a gy. mindennapi élete iránt inkább antiszoc. szem.

Antiszociális gyerekek valószínűég agresszívan viselkednek más gyerekekkel.  Mások ezt megtorolják: többi gyerek visszaüt,a tanárok és szülők büntetnek, és mindenki negatívabban ítéli meg őket. Ezek a reakciók megerősítik a gyerek előfeltevését, hogy a világ ellene van,és elősegíthetik mások jövőbeli viselkedésének a félreértelmezését. Ez a kör fenntarthatja és bátoríthatja a gyerek agresszív, antiszociális viselkedését.

Borderline személyiségzavar Azok a személyek, akiknek tünetei a súlyos neurotikus jellemzők és a pszichotikus rohamok határán helyezkedik el. Hangulat labilis Sokszor minden ok nélkül megjelenő depresszió, szorongás,dühroham. Valamikor jó a személy majd minden ok nélkül rossz Rettegnek attól, hogy elhagyják őket. Gyakori az öncsonkítás, az öngyilkosság

Magyarázatok Biológiai nagyon kevés biz. h.genetikai érzelmi zavarral van kapcs. Pszichoanalitikusgyer. a gondozó függőségét elégít ki. Ha elutasítják maga ellen fordul. Nem képes énképét és másokról alkotott képének poz. és neg. részét integrálja. Hajlamos magát és mást tökéletesen jónak v rossznak lássa. ter.:Segít az érzelmek tisztázásában,probl. megold.

Kognitív megközelítéshibás feltételezés minden jó vagy sem, kudarc v siker pozitívabb énképet alakítson ki. Stresszkeltő eseményeksok szenvedett testi v szexuális bántalmazástól gyerekkorban. Bántalmazás megzavarja az énfejlődést. A gyerek, aki felé hol bántó, hol kedves volt a szülőbizalmatlanság.vagy jó v sem

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!!