Szororigén pszichikus ártalmak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Advertisements

Az iskola pedagógusainak válaszai a kérdőíves felmérésre.
Készítette: Fülöp Szabina Veres Anita
Miért fontos? 3478 Negatív hír az egészségügy szereplőiről nyomtatott és online sajtóban 2009-ben Mindenki érintett: EÜM, OEP, kórházak, orvosok, gyógyszergyártók.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Kommunikációs stratégiák
Szociális munka az onkológiában
Kommunikáció- nyilvánosság- részvétel
Verbális és non-verbális kommunikáció
Narkomániák.
A VEZETŐI KOMMUNIKÁCIÓS HATÉKONYSÁG
A haj és a szőrzet ápolása
A betegségmagatartás sajátos kérdései pszichiátriai kórképek esetén
Klinikai pszichiátriai vizsgálat
Konfliktus és konfliktuskezelés
Fegyelmezés Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Rögtön megnézzük a részleteket…. Máz? Álarc? Nyomulás? Nem, ez a SZEMÉLYES MÁRKAÉPÍTÉS! Előadó : Dr. Serényi János, Értéktrend Consulting NYUGATMAGYARORSZÁGI.
Kedvezőtlen iskolai hatások,az iskolai környezeti ártalom
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Az érzelmi intelligencia készségei
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A marketingkommunikáció
A haldokló beteg ápolása
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Kommunikáció a szervezetben
A verbális, nonverbális- és metakommunikáció
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Egészség Betegség.
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Könyvtári protokoll Fodor Péter előadása október 6.
Kommunikáció a Vincés Családban Készítette: Sz ű cs Péter.
Elégedett ügyfél – sikeres üzlet Terjesztési konferencia Disicimus Üzleti Akadémia 2004.május 28.
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
Az alapvető kommunikáció
A borderline személyiségzavar
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Kommunikáció szerepe a kapcsolattartásban
Vizit.
Vigyázat: minden üzenet!
A Legjobb Barát Hozzáállás
Személyközpontú gondozás
A kommunikáció alapjai. Nem lehet nem kommunikálni Többcsatornás: verbális, nonverbális Többszintű: információközlés, viszonymeghatározás. Körkörösen.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Az anyanyelvápolás szerepe a modern kommunikációban
„Mert mi Kolping művén dolgozunk…”
Lelkivezetés elmélete
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Könyvtári protokoll. Kommunikáció Folyamat, amelyben az egyén információt továbbit azzal a céllal, hogy más egyént befolyásoljon. Folyamat, amelyben.
A nonverbális kommunikáció. A kommunikáció eloszlása Forrás: C3%A1ci%C3%B3&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ah.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
A KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA
Kommunikációs gyakorlatok Koncz Katalin egyetemi tanár
Szabó Krisztina & Szemere Alexandra
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

Szororigén pszichikus ártalmak Rokszin Mónika

Szororigén pszichikus ártalmak Lényege a nővér kedvezőtlen magatartásában kereshető, ami azután kedvezőtlen hatást is gyakorol a beteg pszichés állapotára. Ezek között szembetűnők a durva szerephibák.

A betegek iránt mutatott: Érdektelenség Elhanyagolás Közöny Érzéketlen bánáshód Bizalmaskodás Önállóság visszanyerését gátló kényeztetés Sértő megjegyzések A beteg panaszának leértékelése

Fontos: ne okozzunk a betegnek felesleges stresszt (szakzsargon, nem megalapozott vélemény, tanács stb) A pszichés eredetű ártalmak másik része nonverbális, metakomm: Hangszín, hangerő, tekintet, gesztus, mimika, testtartás stb. nem tudatos ! Zavaró, ha komm.és metakomm nem egyezik inkongruencia .

Kezdeti nővér- beteg kapcs Kezdeti nővér- beteg kapcs. Beteg elvárásai (megértés, figyelés stb) Fontos kommunikáció reciprok folyamat. Tartós beteg-nővér kapcs.a beteg állapota romlik. Önhibáztatás, rosszkedv  befolyásolja a betereget is. A nővértől érkező pszichés ártalmak kiküszöbölését nem várhatjuk el a betegtől. ápoló helyzetfelismerése! Kongruencia és empátia szükséges.

Egyéb szorongást keltő dolgok Tárgyak amiket nem ismer Kárt okozhatnak azok az emberek, akikkel kapcs. kerül (portás, beteghordó stb) Orvos-beteg kiegyensúlyozatlan kapcsolat  pszichés károsodás  orvos dolga megoldani.

Csökkentheti a pszichés károsodás gyakoriságát: -A beteg központú ápolás -A jó kommunikáció -Jó munkatársi kapcsolat(orvos-nővér,nővér-nővér) -Jó légkör