Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Marcali; Szalay Miklós pszichológus
Advertisements

A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Miért jó, ha többet tudunk róluk…
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Mikor beszélünk koraszülésről?
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
kultúrfilozófiai pszichoanalízise
Gyermekkori depresszió
Készítette: Pelle Mónika Szoc. ped. II. évfolyam
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Etikai alapelvek az ápolásban
Fegyelmezés Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A pszichoszociális fejlődés elméletei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Korai anya – gyerek kapcsolat
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Harmadik előadás.
Az érzelmek fejlődése.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
A fejlődéslélektan kialakulása, fő kérdései
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
LIFE-SPAN DEVELOPMENT
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Egyéb dinamikus elméletek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Nevelés és nevelői attitűdök
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.
A kriminálpszichológia
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A dyslexia veszélyeztetettség tünetei
Előadás és tréning.  Túl kevés a jóból ( szükségletek toxikus be nem töltése és nem a szülői tökéletlenség )  Túl sok a rosszból ( kritikusság, elutasítás,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Speciális gyermekvédelem
A borderline személyiségzavar
A mozgás szükséglete.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Az erkölcsi fejlődés.
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Egyéb dinamikus elméletek
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika

Kötődés Kötődésnek nev. a csecsemőnek azt a hajlamát, hogy bizonyos emberek közelségét keresi, és ezek az emberek mellett biztonságban érezze magát. Különböző fajok kicsinyei eltérően kötődnek anyjukhoz.

Kezdeti elképzelés: a táplálék miatt kötődnek.Harlow rézusz majmok Bowlby nincs biztos kötödés felnőttkorban nem tud szoros személyes kapcsoltat kialakítani.

Kötődés különböző életkorban Csecsemő fizikai táplálás Kisded autonómia biztosítása, elfogadás Kisiskolás elfogadás, telj. megjelenése, bizalmi kapcsolat. Serdülő elfogadás, autonómia tiszteletben tartása

Sok esetben ezek az igények nem elégülnek ki nem megfelelő kötődés cél: a biztonság igény kielégítéseholding megteremtése.

Kötődés mérése Ainsworthidegen helyzet. Anya-gyerek 2p. Idegen nő …játék Anya kilép Anya vissza… játék idegen kilép Anya kimegy Idegen vissza Anya vissza idegen el. Minden epizód 3 p.

3+1 kategória Biztosan kötődő: azonnal kapcsoltteremtés anyával. Csak anya nyugtatja meg. Amerikaiak 60-65% Bizonytalanul kötődő: elkerülő. Kerüli a kapcsolatot az anyával ha az visszatér. Van aki nem törődik az anyjával. Nem levert ha az anya távozik. 20%

Bizonytalanul kötődő: ambivalens Bizonytalanul kötődő: ambivalens. Várja anyját, amikor jön eltolja magától. 10% +1 Zavart: ellentmondásosan vis. Dezorientált, érzelemmentes, lehangolt.10-15% Gyakori bántalmazott gyer. Pszichiátriai betegek szüleinél.

Anya válaszkészsége Biztosan kötődő gyer. anyjaazonnal reagál gyerek sírására. Gyengéden viszonyul hozzá. Az étkezést a gyermek igényeinek megfelelően szervezi. Bizonytalan kötődés: anya saját jelzéseire figyel, nem a gyerekére.

Elkerülő: anya ugyanannyi ideig tartja ölében a gyereket mint a biztosan kötődő,azonban nem örömteli a testi kapcsolat nekik. Akkor utasítja vissza ha a gyereknek baja van, és szüksége lenne rá. Ambivalens: anya következetlen. Néha fogékony a gyerek jelzéseire, néha nem, néha erőszakosan beavatkozik.

Bántalmazóhoz való kötődés: A gyerek ebben a környezetben nev. fel. Magát hibázatja Rossz bánásmód is jobb mint a semmi Nem mindig bántalmaznak.

Kötődési zavar Gátolatlan Reaktív kötődési kötődési zavar zavar

Gátolatlan kötődés Nem alakul ki szelektív kötődés Válogatás nélküli felszínes kötődés mindenkihez Szeparációkor nem sír, személyváltás érintetlenül hagyja Kezdetben folyton csüng(2év), majd tapad 4 év figyelemfelhívás, gondozó kedvében járás.

Intézeteseknél fordul elő Tartós tünetek: - Hiperaktivitás Csökkent figyelem Érzelmi labilitás Agresszív vis. alacsony frusztrációs tolerancia Teljesítmény zavar későbbiekben

Reaktív kötődési zavar Kötődés primitív zavara Nem alakul ki kötődéskezdeményezés hiánya és gátoltság. Ok: gondozói magatartás (elhanyagolás)

Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása Betegség társulás: - Pszichés fejlődés zavara Nyelvi, mozgási lemaradás Önállósodás elmaradása Gyenge figyelmi koncentráció Érzelmi labilitás, agresszió

Kötődés elősegítése: A gyermek szükségleteit annak megfelelően elégíti ki. Segít a gyereknek az érzéseit kifejezni, és visszajelzi azokat. Pihenést és korának megfelelő szórakozást biztosít. Fegyelmezésnél kerüli a bántalmazást Segíti a gyereket, hogy megfelelő énképe, önértékelése alakuljon ki. Feltétlen elfogadás

Jó tanács nevelőszülőknek Elég időt szánni a megismerkedéshez. Közös tevékenységek szervezése ami mindenkinek az Helyes vis. elsajátításában segíteni Képességek elsajátításában segítni ami büszkeséget okoz.