Kimeneti és bemeneti eszközök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Advertisements

Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hasilló László.  1960-ban jelentek meg az első scannerek vagy lapolvasók. Többnyire térképek digitalizálására használták fel.  1970-ben már nagy teljesítményű.
Krmsaai Perifériák.
Nyomtató.
Készítette: Birkás Gábor.  Bevezetés  A periféria, mint fogalom Mit tekintünk perifériának  Perifériák csoportosítása Bemeneti eszközök Kimeneti eszközök.
Mai Számítógép perifériák
Mai Számítógép Perifériák
Kis Krisztián – Kiksaai.elte 1Kis Krisztián - Kiksaai.elte.
A nyomtató.
A számítógép felépítése
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Készítette: Tömördi Péter
Perifériák.
Készítette: Zsiga Mónika 9.a
Perifériák.
Szkennerek.
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
A billentyűzet és a szkenner
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai Számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Mai számítógépes perifériák
A számítógép felépítése
Beviteli Perifériák A szkennerek.
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Balaton Marcell Balázs
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Mai számítógép perifériák
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A számítógép.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Perifériák és jellemzőik
A számítógép felépítése
Hardver eszközök.
A számítógép perifériái
A számítógép alapfelépítése
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Hardver eszközök.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Ilyen számítógépet szeretnék
Beviteli Perifériák A szkennerek.
Nyomtatók.
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
A szkenner (Lapolvasó)
Hardver eszközök.
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Kimeneti és bemeneti eszközök

Kimeneti eszközök: modem, hálókártya projektor, rajzgép (plotter), hangfal, fejhallgató Nyomtatók A leggyakrabban használt kimeneti egység a monitor. Ket fı kategoriat kulonboztetunk meg. Az egyik a hagyomanyosnak tekinthetı katodsugarcsoves (CRT) monitor. A masik, az egyre inkabb terjedı ujabb technologiat hasznalo folyadekkristalyos (LCD) monitor. Az LCD monitorok alacsony energiaigenyőek, kepuk sok esetben stabilabb es elesebb katodsugarcsoves tarsaiknal A hangkartya leggyakrabban hasznalt csatlakozasi lehetısege a hangszoro.

Nyomtatók: Sornyomtató Mátrixnyomtató (9 és 24 tős) Tintasugaras:- Jó minıség -Olcsó ár -Drága üzemeltetés Lézernyomtató: - Legjobb minőség - Drága ár - Olcsó üzemeltetés Hőnyomtató Rajzgép A lezernyomtatok a hagyomanyos fenymasolokhoz hasonlo elven mőkodnek. Egy elektromosan feltoltott hengerre lezer segitsegevel „rajzoljak" a kepet Otthoni hasznalatra nem jellemzı a hőnyomtató . Itt a kepet specialis hıerzekeny lapra „egetik" ra. Nınyomtatokkal penztargepekben faxokban talalkozhatunk, mivel gyors es csondes nyomtatast tesz lehetıve. A plotter mas neven rajzgep nagymerető mőszaki rajzok keszitesere alkalmas. Ebben a rajzolast cserelhetı tollakkal vegzik. Sok esetben a nagymerető mőszaki dokumentaciok keszitesere alkalmas tintasugaras nyomtatot is plotternek nevezik.

Bemeneti eszközök: scanner, mikrofon, digitális fényképező, digitális (és web) kamera Egér Billentyűzet Az egér a grafikus felhasználói felületek elterjedésével vált szinte nélkülözhetetlen beviteli eszközzé. Az egyik csoportja a mechanikus egerek csoportja. Ezeknek az aljan egy golyo talalhato. Az eger mozgatasara a golyo is elfordul amit az eger belsejeben elhelyezett erzekelık alakitanak elektromos jelle A masik csoportot az optikai egerek alkotjak. Scanner Kepek digitalizalasara megalkotott eszkoz. Ket elterjedt valtozattal talalkozunk: Sikagyas: ami A3 vagy A4 merető kepek bevitelere alkalmas. Ez ugy nez ki mint egy fenymasolo felsı fele A masik valtozat a kezi scanner, ezzel kisebb kepek digitalizalasa oldhato meg. Digitalis fenykepezıgep es kamera Lehetıseg van mar kepek digitalis letrehozasara is. Ehhez ket elterjedt keszuleket hasznalunk. A digitalis fenykepezıgep a Flash memoriak egyiket hasznalja a kepek tarolasara. A kamera es a szamitogep osszekotesere leggyakrabban FireWire csatolot ritkabban USB portot hasznalnak.

Síkágyas szkenner: Leggyakrabban használt szkenner a síkágyas szkenner :Működése: Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt. Az olvasófejet a léptetőmotor bordásszíj segítségével mozgatja fémsíneken az üveglap alatt. A fejegység fénycsöve alulról megvilágítja a beolvasandó anyagot, majd a visszavert fényt a tükör (vagy tükrök) segítségével egy lencsén keresztül (amely a kép kicsinyítését végzi) a szkenner belsejében található, fix pontra rögzített CCD érzékelőre fókuszálja; majd az érzékelő digitális képpé alakítja a beérkező fényt.

Scanner fajtái: Rollszkenner: A képet a szkenner húzza keresztül az olvasó egység felett, tehát a kép mozog. Kézi szkenner: A szkennert kézzel kell a képen végighúzni Síkágyas szkenner: A képet a tárgytartó üvegre kell rakni, és az olvasó egység halad alatta végig Diaszkenner: Csak dia és fotónegatív beolvasására használható