HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Minőségköltségek.
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Validálás & verifikálás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
A HACCP rendszer alapelvei
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Minőségmenedzsment 5. előadás
Minőségmenedzsment 6. előadás
Minőség és minősítés szerepe az élelmiszeriparban
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Folyamatleírások szerkesztésének gyakorlata, bemutatóval egybekötött gyakorlati képzés szeptember 22.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
Good Manufacturing / Hygienic Practice
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
A KÖZPONT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA. Szabvány Ismétlődő műszaki, gazdasági és más feladatok optimális megoldásának MINTÁJA.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Ellenőrzés, visszacsatolás
A LOGISZTIKAI RENDSZEREK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA
ISO : 2011 – energiairányítási rendszer (EIR)
A Mezőgazdaságtudományi Kar minőségbiztosítási rendszere
A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER
Minőségköltségek. Minőségköltségek felmerülhetnek a tervezés, gyártás, értékesítés és felhasználás során a termék megfelelőségének elérése érdekében,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
10. hét: A HACCP rendszer, mint egy ágazati rendszer
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Kovács Vilmos Okleveles Élelmiszermérnök Élelmiszerbiztonsági szakmérnök Haccp, ISO9001,ISO2200 vezető auditor Az állattenyésztésben alkalmazható minőségirányítási.
A MINŐSÉG GARANCIÁJÁNAK EGYIK VETÜLETE: KOCKÁZATELEMZÉS Sipos Gáborné Minőségirányítási vezető.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Impl 1 A HACCP végrehajtása Modul 04 - lecke 01. Impl 2 Tanulmány  Lehetséges veszélyek felsorolása  Veszélyelemzés  A jelentős veszélyek felsorolása.
A MARKETING FOLYAMATA.
Az élelmiszerek (ételek) minősége
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Minőségbiztosítás Galba Ágota Szoftverminőság2 Célkitűzés-feladatok Célja: segítségével a személyzet és a menedzsment képes objektívan belelátni.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
HACCP rendszer.
PTE PMMIK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. ELŐADÁS.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
MINŐSÉGMENEDZSMENT ÉLELMISZERBIZTONSÁG
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
MILYEN LEGYEN A MAGYAR MODELL?
PMK minőségirányítási szakmai nap
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
MINŐSÉG BS 4778 "Egy termék vagy szolgáltatás jellemzőinek és sajátosságainak összessége, amelyek együttesen egy adott szükséglet kielégítésére képesek".
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula

A minőség kialakítása és biztosítása a termelési folyamatban HACCP – Veszélyelemzés, kritikus ellenőrzési pontok: Ez a rendszer a veszélyforrások felderítésén és a veszélyek megelőzésére a legalkalmasabb szabályozási pontok, a kritikus ellenőrzési (irányítási) pontok megállapításán, a műveletek szabályozásán, felügyeletén alapul. A rendszer lehetővé teszi a veszélyek megelőzését a termelés folyamatában a hibák gyors jelzésével, kijavításával. Ily módon egészségre ártalmas élelmiszer nem kerülhet a fogyasztó asztalára.

A HACCP rendszer nem állandó, folyamatosan fejlesztik és terjesztik. Magyarországon megjelent a Magyar Élelmiszerkönyvben, az alkalmazása kötelező! A HACCP rendszer harmonizáltan alkalmazható az ISO 9000 minőségügyi szabványokkal, a vállalat minőségbiztosítási rendszerével összehangoltan működtethető.

A HACCP rendszer A rendszer alkalmazásának menete: A HACCP rendszer hét alapelvre épül, ezen alapelvek megvalósítása 12 lépésből áll. Feladatok Alapelvek 1. A HACCP munkacsoport összeállítása 2. A termék leírása 3. A tervezett felhasználás 4. A termelési folyamatábra szerkesztése (bejelölni a veszélyeket, CCP-et) 5. A folyamatábra helyszíni igazolása 6. Veszélyelemzés: A veszélyek és a veszélyek megakadályozására szolgáló intézkedések felsorolása minden folyamatlépésre. 1. 7. A kritikus irányítási pontok (CCP) kiválasztása döntésfa alapján 2. 8. Kritikus értékek meghatározása minden kritikus ponton 3. 9. A kritikus pontot felügyelő eljárások meghatározása 4. 10. Javító beavatkozások meghatározása 5. 11. Igazoló eljárás kialakítása 6. 12. Dokumentáció, adatrögzítés, feljegyzések megőrzése 7.

A HACCP rendszer 1. A folyamatábra készítése:

A HACCP rendszer 2. A veszélyesség analízise: Mikrobiológiai veszélyforrások: Nyersanyagok, vagy élelmiszer-alkotórészek, amelyeket esetleges patogének, ételrontó, ételmérgező organizmusok, toxikus anyagok (toxinok) forrásainak tekinthetünk. Előállítás, kezelés, vagy szétosztás alatti szennyeződési források. Olyan lépések hiányos ellenőrzése a gyártásban, amelyek hatásosan elpusztítanák a szóban forgó mikroorganizmusokat. Az előállítás, feldolgozás, szétosztás, tárolás stb. alatti történések, amelyek elősegítik a mikroorganizmusok túlélésének lehetőségét, sőt csírázását és szaporodását is.

A HACCP rendszer 3. A kritikus ellenőrzési/szabályozási pontok: Egy kritikus ellenőrzési pont lehetőséget adhat egy mikrobiológiai veszély teljes megszüntetésére (CCP1). Más esetekben a CCP csökkentheti a mikrobiális veszélyt anélkül, hogy teljesen megszüntetné (CCP2). A megfelelő CCP kiválasztása jó mikrobiológiai és mikrobiális ökológiai ismereteket igényel.

A HACCP rendszer 4. A felügyeleti és minőségellenőrzési eljárások: A minőségbiztosító osztály, vagy részleg legfőbb feladata és felelőssége a CCP-k felügyelete és kontroll tevékenység végzése. Ebbe a folyamatba célszerű bevonni az egész személyzetet. Így az elsőfokú felügyeletet már a termelési vonal dolgozói végezhetik el.

A HACCP rendszer 5. Dokumentáció 1. Szint: A vállalat minőségi kézikönyve: tartalmaznia kell a vállalat minőségi irányvonalait és meg kell határoznia a vállalat céljait, stratégiáját, valamint minőségmenedzsment tervét. 2. Szint: Gyári minőségi kézikönyv: gyári termelést ír le az ottani speciális eljárásoknak megfelelően, amelyek a HACCP-re alapozva minden termékre elvégzendők.

3. Szint: Üzemrészlegi eljárások: meghatározzák a szükséges specifikus eljárásokat a részleg számára. 4. Szint: Egyéni működés-előírási lapok: minden a gyárban dolgozó személy kapjon leírást és időbeosztást, amelyet be kell tartania. 5. Szint: Dokumentáció az ellenőrzésről: ide tartozik a laboratóriumi jegyzőkönyv a felsorolt eredmények mikrobiológiai vizsgálatáról, az ellenőrző térképek, rajzok, grafikonok, termográf feljegyzések, anyagok.

Köszönöm a figyelmet !