1. A digitális fényképezőgép felépítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Burlovics Dorottya
Advertisements

Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
A SZIVÁRVÁNY.
Készítette: Schneider Péter Felkészítő-Tanár:Utassy Andrea Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola 1149 Budapest Egressy út 71.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A számítógép műszaki, fizikai része
Fotózás – Digitális Fényképezés
Sztereofotózás Készítette: Nagytomi.
Modern fényképezés Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A tükörreflexes fényképezők.
Pethő Balázs ELTE TTK Oktatástechnika Csoport
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
A digitális képrögzítés története
A számítógép felépítése
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Informatikai alapismeretek Hardver
Adattárolási technológiák
Memória.
A számítógép felépítése
Az optikák tulajdonságai
Kamerakezelés A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta.
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
1. Fényképezőgép típusok Technikai alapok
Készítette: Kecskés Imre
A digitális fényképezés alapjai
A számítógép felépítése
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Multiméter története, használata, főbb jellemzői.
Perifériák.
Szkennerek.
Képfelismerés Dr. Tóth-Nagy Csaba.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
Mai számítógép perifériák
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Színes világban élünk.
a fotózás technikai alapjai
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
Színek.
A fényképezőgép fizikai felépítése
Monitorok.
ELEKTRONIKAI TECHNOLÓGIA 5. Fotonikai elemek és technológiák 5/5 1.CCD vagy CMOS 2.Kivetitők 3.Érzékelők.
Színkezelés RGB-színrendszer Zarka Eszter márc. 27.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Digitális fotózás Technikai alapok.
Háttértárak.
A digitális fényképezés folyamata
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
A tükörreflexes fényképezőgép működése
Fotokémia és Fényképezés
Digitális fotózás Alapok.
A számítógép perifériái
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
A feladat és a hozzá használható eszközök kiválasztása 2. témakör:
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Információtechnológiai alapismeretek
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
3D megjelenítés eszközei
Előadás másolata:

1. A digitális fényképezőgép felépítése Mibõl is áll egy ilyen eszköz? Csak a lényeget tekintve: Lencserendszer, Fényrekesz, Zár, CCD, Erõsítõ, Vezérlõ egység, Memória, Fénymérõ, Keresõ, Kijelzõ, Csatoló egység. A digitális fényképezõgépek alapvetõ alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD) található. 2017.04.04.

2. CCD és CMOS érzékelõk A CCD és a CMOS közötti legfõbb különbség a gyártási eljárásban található. Míg a CCD-k gyártása bonyolultabb és költségesebb, addig a CMOS áramkörök elõállítása egyszerûbb és olcsóbb. A képérzékelõk között két fõ csoportot különbözetünk meg: CCD és CMOS. A legsûrûbben a CCD-t alkalmazzák (Charge Coupled Device = töltéscsatolt eszköz), míg ritkábban CMOS-ból (Complemetary Metal Oxide Semiconductor) építik fel a gépet. CMOS Mind a CMOS, mind a CCD esetén a fény érzékelése igen apró fényérzékeny alkatrészekkel, fotodiódákkal történik. Minél több fény jut a fotodiódára, annál nagyobb áram folyik át rajta, ezáltal nagyobb mértékben töltõdik a vele sorba kapcsolt miniatûr kondenzátor. 2017.04.04.

3. A színszűrő felhelyezése A színszûrõt úgy helyezik fel az érzékelõre, hogy egy-egy pixel, ezáltal a zöld, vörös és kék színösszetevõk fényerejét érzékelje (RGB esetén). A végsõ képben egy-egy pixel színét a szomszédosan elhelyezett pixelek által felfogott fény erõsségébõl számítják ki, a színszûrõk által átengedett színek figyelembevételével. A színszûrõk csak egyféle hullámhosszú fényt engednek át, vagyis pl. a vörös színszûrõn csak a vörös fény jut keresztül, a többit a szûrõ elnyeli. A képérzékelõ felületére különbözõ színû szûrõt helyeznek, általában a három alapszínt használják a szûrõknél, vagyis a vörös, zöld és kék (R,G,B) színeket. Ritkább esetben a CYGM szûrõket alkalmazzák, amely cián, sárga, zöld és lila színeket engedi át. 2017.04.04.

4. A képek rögzítése A képek rögzítése általában Flash kártyára történik, amelyekből 5+1 típust különböztetünk meg (CF, SM, MMC, SD, MS, IBM Microdrive). 2017.04.04.

5. Képrajzoló lencserendszer A hagyományos fényképezõgépekhez hasonlóan a digitális kameráknak is fontos része a képrajzoló lencserendszer, az objektív. Ez vetíti az elõtte lévõ megvilágított motívum képét a mögötte elhelyezkedõ fényérzékeny felületre. (2. kép: A CCD az objektív mögött, a film helyén van.) Ez a felület a digitális fényképezõgépeknél nem film, hanem egy elektronikus alkatrész a CCD. 2017.04.04.

6. Digitális zoom A digitális fényképezőgépek egyik funkciója, mely a képadatok egy részét ragadja meg, és teljes méretben jeleníti meg. Ily módon nagyítást készít az eredeti képről, hasonlóan egy zoom objektívhez. Ez az eljárás azonban eltérő a fényképezőgép optikai zoom funkciójától, így minél erősebb a digitális zoom, annál rosszabb a képminőség. 2017.04.04.

7. Megapixel A megapixelekben megadott érték csak megközelítő képet ad arról, hogy a fényképezőgép milyen minőségben képes rögzíteni és megjeleníteni a finom részleteket a szükséges nagyításokban. 2017.04.04.