Az élő szervezeteket felépítő anyagok
Biogén elemek
H2O
H2O
Az oldatok csoportosítása Oldott anyag mérete Neve Mérete 1nm-nél kisebb valódi oldat NaCl, CuSO4 vizes oldata 1-500nm kolloid oldat zselatin oldat, keményítő oldat 500nm-nél nagyobb durva diszperz rendszer iszapos víz
Kolloid oldatok
Szol-gél állapot
Diffúzió Ozmózis
Ozmózis nyomás: Azt a nyomásértéket, ahol a nyomás növelése által előidézett oldószer kiáramlás sebessége azonos az ozmózis okozta oldószer beáramlás sebességével ozmózis nyomásnak nevezzük.
LIPIDEK Neutrális zsírok (trigliceridek) Foszfatidok Szteroidok Karotinoidok
Neutrális zsírok
Foszfatidok
Szteroidok
Karotinoidok
SZÉNHIDRÁTOK
Monoszacharidok
Funkciós csoportok szerint lehetnek:
Triózok (3 C-atomos)
Pentózok (5 C-atomos)
Hexózok (6 C-atomos)
Diszacharidok
Poliszacharidok Cellulóz
keményítő
FEHÉRJÉK
Aminosavak
Aminosav származékok Hemoglobin porfirinje Nukleinsavak purin pirimidin bázisa NAD+ nikotinsav része Melanin Tiroxin Biogén aminok: hisztamin, acetilkolin, katekolaminok
Elsődleges szerkezet (primer) Aminosavak kapcsolódási sorrendje (aminosav szekvencia)
Másodlagos szerkezet (szekunder)
Harmadlagos szerkezet (tercier) Fibrilláris fehérjék Globuláris fehérjék: kötések: Van der Waals H-kötés ionos kovalens (diszulfid)
Negyedleges szerkezet (kvaterner) Pl.: hemoglobin
A fehérjék biológiai szerepe Enzimek ( pl. amiláz) Építőanyagok ( pl. kollagén) Enzim és építőanyag ( pl. miozin) Transzport fehérjék ( pl. hemoglobin) Immunanyagok Hormonok ( pl. STH)
Fehérjék csoportosítása Egyszerű fehérjék (proteinek) Plazmafehérjék (albumin, globulin, fibrinogén) Magfehérjék (hiszton, non-hiszton) Vázfehérjék (kollagén, elasztin, aktin, miozin, dinein) Összetett fehérjék: (proteidek) Glükoproteidek Lipoproteidek stb.
NUKLEINSAVAK
Nukleotidok Nitrogén tartalmú szerves bázis (A,G,C,T,U) Pentóz (ribóz, dezoxiribóz) Foszforsav
Szerves bázisok
Nukleotidok kialakulása
Nukleotid típusú vegyületek:
Polinukleotidok
DNS
DNS
RNS mRNS rRNS tRNS