Az élő szervezeteket felépítő anyagok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fehérjék.
Advertisements

BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Nitrogén tartalmú szerves vegyületek
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Szénhidrátok.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Lipidek – zsírszerű anyagok
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Szerves kémia Szacharidok.
Természetismeret DNS RNS A nukleinsavak.
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
KOLLOID OLDATOK.
A fehérjék világa.
Nukleotidok, nukleinsavak
A sejt kémiája MOLEKULA C, H, N, O – tartalmú vegyületek (96,5 %).
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Fehérjék biológiai jelentősége
Kéntartalmú szerves vegyületek, Nitrogéntartalmú szerves vegyületek
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A nukleinsavak.
A nukleinsavak.
Nukleotidok.
A szénhidrátok.
A lipidek.
Nukleotid típusú vegyületek
A biogén elemek.
NUKLEINSAVAK MBI®.
SZÉNHIDRÁTOK.
Aminosavak és fehérjék
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Nukleotid típusú vegyületek: nukleinsavak és szabad nukleotidok
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Fehérjék.
Mi és emésztőnedveink
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Biokémia Fontolva haladóknak
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Lebontó folyamatok kiegészítés. Pentóz-foszfát ciklus (Glükóz direkt oxidációja)
Sejtbiológia (összefoglalás) Sejtbiológia fogalma
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Szénhidrátok. A bioszféra szerves anyagának fő tömege Döntően a fotoszintézis során keletkezik szén-dioxid + víz + fényenergia = szénhidrát + oxigén.
Szénhidrátok. Jelentőségük A Földön a legnagyobb tömegben előforduló szerves vegyületek  lehetnek energiaforrások (cukrok),  tápanyagraktárak (keményítő),
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Biokémia Fontolva haladóknak
AZ ÉLET MOLEKULÁI.
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
22. lecke A szénhidrátok.
A nukleinsavak szerkezete
Nukleinsavak • természetes poliészterek,
Az élő szervezet építőkövei: biogén molekulák
Biológiai makromolekulák
H.-Minkó Krisztina P.-Fejszák Nóra Semmelweis Egyetem
A fehérjék.
Nukleotidok és nukleinsavak
Fehérjék.
Nukleotidok, nukleinsavak
SZERVES VEGYÜLETEK.
Nukleotidok.
Előadás másolata:

Az élő szervezeteket felépítő anyagok

Biogén elemek

H2O

H2O

Az oldatok csoportosítása Oldott anyag mérete Neve Mérete 1nm-nél kisebb valódi oldat NaCl, CuSO4 vizes oldata 1-500nm kolloid oldat zselatin oldat, keményítő oldat 500nm-nél nagyobb durva diszperz rendszer iszapos víz

Kolloid oldatok

Szol-gél állapot

Diffúzió Ozmózis

Ozmózis nyomás: Azt a nyomásértéket, ahol a nyomás növelése által előidézett oldószer kiáramlás sebessége azonos az ozmózis okozta oldószer beáramlás sebességével ozmózis nyomásnak nevezzük.

LIPIDEK Neutrális zsírok (trigliceridek) Foszfatidok Szteroidok Karotinoidok

Neutrális zsírok

Foszfatidok

Szteroidok

Karotinoidok

SZÉNHIDRÁTOK

Monoszacharidok

Funkciós csoportok szerint lehetnek:

Triózok (3 C-atomos)

Pentózok (5 C-atomos)

Hexózok (6 C-atomos)

Diszacharidok

Poliszacharidok Cellulóz

keményítő

FEHÉRJÉK

Aminosavak

Aminosav származékok Hemoglobin porfirinje Nukleinsavak purin pirimidin bázisa NAD+ nikotinsav része Melanin Tiroxin Biogén aminok: hisztamin, acetilkolin, katekolaminok

Elsődleges szerkezet (primer) Aminosavak kapcsolódási sorrendje (aminosav szekvencia)

Másodlagos szerkezet (szekunder)

Harmadlagos szerkezet (tercier) Fibrilláris fehérjék Globuláris fehérjék: kötések: Van der Waals H-kötés ionos kovalens (diszulfid)

Negyedleges szerkezet (kvaterner) Pl.: hemoglobin

A fehérjék biológiai szerepe Enzimek ( pl. amiláz) Építőanyagok ( pl. kollagén) Enzim és építőanyag ( pl. miozin) Transzport fehérjék ( pl. hemoglobin) Immunanyagok Hormonok ( pl. STH)

Fehérjék csoportosítása Egyszerű fehérjék (proteinek) Plazmafehérjék (albumin, globulin, fibrinogén) Magfehérjék (hiszton, non-hiszton) Vázfehérjék (kollagén, elasztin, aktin, miozin, dinein) Összetett fehérjék: (proteidek) Glükoproteidek Lipoproteidek stb.

NUKLEINSAVAK

Nukleotidok Nitrogén tartalmú szerves bázis (A,G,C,T,U) Pentóz (ribóz, dezoxiribóz) Foszforsav

Szerves bázisok

Nukleotidok kialakulása

Nukleotid típusú vegyületek:

Polinukleotidok

DNS

DNS

RNS mRNS rRNS tRNS