Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A roma családok segítése a csecsemőmasszázs módszerével. Gyakorlati útmutatás az egyéni és csoportos csecsemőmasszázs oktatásában a roma lakosság körében.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Az addiktív személyiség
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Család.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Az emberi szükségletek hierarchiájáról
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális munka az onkológiában
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Modellprogram a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Rokszin Mónika Pszichológus
Család Rokszin Mónika.
Rokszin Mónika pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Anamnézis, interjú. Rajzteszt
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Családi vállalkozás.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Egyéni döntések a szervezetben
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
MOTIVÁCIÓ.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Különbözőek vagyunk!.
A haldokló beteg ápolása
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Pedagógiai személyiségértelmezések
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Mit tartunk ma normális családnak?
Nevelés és nevelői attitűdök
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Hozzátartozói csoport
Mindennapi veszteségeink
Elfogadás a családban.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Egészségmagatartásra késztető tényezők modelljei
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Út a sikeres tanuláshoz
Családi életciklusok. Az életciklus fogalma,egy gondolkodási keret arról, hogyan is működik egy család a kulturális és társadalmi normák talaján. Azt,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
A éves gyermekek támogatása a tanulásban - szülői szemmel Prigl Ágnes szülő Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Irgalom a családban.
Az érzelmi és az értelmi szabályozás egyensúlya a kisgyermek fejlődésében  (Az iskolai életre való felkészülés érzelmi társas meghatározói) A játék, mint.
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében Rokszin Mónika

Egységes egész, amely egymással kölcsönösen kapcsolatba álló részekből áll. Az egész több mint a részek összesége A környezettől határral van elválasztva. A család félig áteresztő szemipermeábilis határ. Képes infót felvenni és küldeni környezetbe/ környezető. Nem teljesen átjárható. Szabályokat, hierarchiát hoz étre.

Két fontos működése van a családnak, amit biztosítani kell a családtagok számára: Állandóság: kapcsolatban áll a biztonság igényével. Változások: Vannak külső állapotok, amik változtatják a családot. A változás a fejlődéshez szükséges. A család mint rendszer alrendszerekből áll. Szülői alrendszer/házaspári, gyerek alrendszer. Közte határ húzódik

Kölcsönhatás: a család egy nagyobb rendszer része, minden hat mindenre, kölcsönhatás van köztük.

Családi életciklusok 1. Párrá válás: a. érzelmi leválás a szülőktől b. önálló identitás c. intimitás elköteleződés

2. Kettőből három: elemi őskapcsolat érzései aktivizálódnak, férj szerepe

3. Kisgyermek, isk. gy. a családban Helyzet regenerálása. 4. Pár kamasz gy.-el 4 éves szakadék. Kötés: ösztön szint: regressziós igény én szint:kognitív szinten bírálják felül a gy.-et. felettes szint: bűntudat Kitaszítás: zárcsere Delegáció: a szülő vágyainak beteljesítése.

5. Üres fészek: Mérleghinta gy. szülő között 6. Élet alkonya: inaktív időszak kiszolgáltatottságtól való félelem. 7. Pár egyik tagja meghal gyász.

Család funkciói Érzelemi Gazdasági Fogyasztói Reprodukáló Szocializáló Nevelő

A család támogató hatásai: Gyakorlati és konkrét segítség forrása A pihenés regenerálódás színtere Referencia és kontrollcsoport Az érzelmi teherbírást fokozza Körülöttünk lévő kultúra megértésében segít Valahová tartozás, kötődés Állandóság érzését biztosítja A világra vonatkozó inf. összegyűjtője és terjesztője. Visszajelzést ad. A világról kialakuló kép, az életfilozófia forrása A problémák megoldásában eligazít

A család támogató hatásainak eléréséhez elengedhetetlen: Közös nyelv, nyílt kommunikáció A generációk közötti kapcsolat Egészséges interperszonális kapcsolatok Felelősségérzet, kontrollelfogadás. Egyetértés a család és a tágabb környezet között.

A család szerepe a gy. önértékelésnek és identitásának kialakításában: Beszélgetés a vérszerinti családról Fénykép, emléknyomok beszerzése Nem kelthetjük azt az érzést, hogy ő nem volt fontos A vérszerinti családdal szemben tanúsított tisztelet megadása Segítjük a saját élettörténetének megértésében. Segítünk identitásuk megtalálásában. A családfa

Hogyan segítsünk a gy.-nek? Feltétlen elfogadás Szeretettel Kapcsolatainak tisztelete Önelfogadás segítése

Mi történik ha meg akarjuk szakítani a családi kapcsolatait, elfolytjuk a vérszerinti családja iránti érzéseit? Azt a benyomást keltjük, hogy a gy.-nek valami baja van Elutasítjuk a múltját Azt bizonyítjuk, hogy nem bízhat bennünk

A sikeres támogatás következményei: Megerősített identitás Elfogadja saját viselkedését Bizonyítja, hogy a család szereti őt, és fontos neki. Reményt ad Bűntudatot enyhít Növeli az új család összetartó erejét, és szerepére való alkalmasságát.

Mit jelent a folytonosság, az öf. családnak? Fel kell ismerni, hogy a gy. emlékekkel, tapasztalatokkal félelmekkel, képzetekkel, és örömmel érkezik. Az öf. családnak a korábbi család élményeinek integrálásán kell fáradoznia

Köszönöm a figyelmet!