A vendéglátás története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Advertisements

PÁRIZS A KÖZÉPKORBAN Kattintással tovább…..
Globalizáció Globalizáció:
Hieroglifák.
Híres épületek a Reformkorban
Készítette: Albert Krisztina
Városi járművek A egyéni rövid távú közlekedés eszközei.
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Reformkori színjátszások
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Bibliotheca Corviniana
Fejlődéstörténeti áttekintés A Szállodaipar
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
Budapest turisztikai marketingje
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Izrael.
Problémák az idegen kultuszokkal A 2. században a római és nem-római közötti határ élesebbé, fontosabbá vált Több esetben korlátozó intézkedéseket hozott.
Boccaccio sólyma és a vendégség az irodalomban 17/C.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
FARSANG 8.c.
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
Európa városi történelme
Európa vallásai.
A népesség számának változása Európában
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
A Holt-tengeri tekercsek
Készítette: Bujdosó Villő
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
Az ókori római étkezési szokások
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Kultúra a török hódoltság korában
Szent István Király.
Arabok Németh Anna. Az arab étkezési szokások befolyásoló eleme a Korán.
Lednice - vár
HAJDÚDOROG RÉGÉSZETI LELETEK TANÚSÁGA SZERINT MÁR A RÉZKORBAN IS LAKOTT HELY VOLT. ERRE UTAL A VÁROS HATÁRÁBAN TALÁLT RÉZBALTA, AMI KR.E
Étkezési szokások az ókori Rómában
 Multilaterális iskolai együttműködési pályázat  Célja: a partnerországok megismerése a kultúra minél több oldaláról  Részt vevő országok:
Érsekhalma.
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Készítette: Dóbiás Kinga
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Eger Télanyók csapata.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
Római étrend,étkezés.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Napóleon A császár.
Nagykároly Készítette:
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
A vendéglátás és a gasztronómia története. A gasztronómia jelentősége A gasztronómia görög szó, jelentése ínyencség, az ételek és italok szakértő ismerete,
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
Jó szórakozást kívánunk hozzá!
Vándorlás a kelet-európai pusztán
Izrael a hellénizmus korában
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Lengyelország története
Előadás másolata:

A vendéglátás története

A vendéglátás korai szakasza A vendéglátó szakma megszületésének indítékai szállást, élelmet, védelmet nyújtani az idegen világba került embereknek. Vendégbarátság, vendégjog: Vendégbarátság lehetett két személy, de két község között is, szóbeli vagy írásbeli megállapodás alapján. Az idegen egy-egy polgár vagy egy egész törzs oltalmában állt.

Zsidók Roppant vendégszeretőek voltak. Ünnepek alkalmával idegeneket, főleg szegényeket is meghívtak. Szerettek bőségesen, jól enni.

Egyiptom Két személyre szóló asztaloknál ültek. Előre meghatározott ételeket ettek – Meneus egyiptomi uralkodó vezette be.

Görögök Ülésrend, rangsor szigorú betartása. Tudományról, művészetről beszélgettek. Szerették a zenét, táncot, szépen megírt verseket. Nagy mértékű vendégszeretet – magánházaknál lakomák.

Rómaiak Már a nők is részt vehettek a lakomákon. A lakomák biztosításához egész állat-, és növénytermesztő telepeket tartottak fenn. Sok növényt és gyümölcsöt meghonosí-tottak. Óriási volt a pazarlás.

Középkor Nagy szegénység miatt sokan alultápláltak voltak. A kiváltságosok azonban káprázatos lakomát rendeztek, változatosan étkeztek. Volt olyan lakoma, ahol 48 féle ételt szolgáltak fel.

Magyarország Legrégebbi emlék: Ókor – Dunántúlon postahivatalok – szállás és váltólovak. II. századtól fogadók: hálófülke, étkező, konyha borospince, istálló stb. nagy átmenő forgalom. Honfoglalás korában jelentősen fejlődik a konyha- és cukrászművészet.

Középkor Magyarországon 1279 – esztergomi fogadó. Fogadók – kezdetben a települések határán helyezkedtek el, aztán beljebb kerültek a lakosság szórakoztatására.

Mátyás Király Ugrásszerű fejlődés jellemzi. 1475-ben házasságot kötött, Beatrix kíséretében jó néhány olasz szakács és cukrász is érkezett Magyarországra, jóvoltukból a magyar konyha az olasz szakácsművészet kifinomult módszereivel gazdagodott.

Levesek és mártások sokfélesége, erős fűszerezettsége, édeskés íze volt a jellemző. Sok húst fogyasztottak. Elterjedt a hagyma használata. Több napig tartó evés-ivás jellemezte a korszakot.

A 15. század, s ezen belül Mátyás uralkodásának korszaka, a magyar történelemnek és a magyar gasztronómiának is aranykora volt. Ebben az időben alakultak ki a konyhaművészet alapszabályai és ugyancsak ekkor finomult az étkezés valóságos szertartássá. Művészek és mesteremberek készítették a szemet gyönyörködtető, mestermívű étkészleteket és evőeszközöket. A jó szakácsokat tisztelték, becsülték és földbirtokosi rangra emelték az uralkodók. Mindezek a tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy a sajátos nemzeti karakterrel rendelkező magyar konyhaművészet kifejlődhessen.

Török uralom Kukorica, kávé, dohány megismerése. Káposztás, rizses ételek készítése. Sok hal, vad, gomba, fűszerféle használata.

A törökök elvonulása után főleg német fogadósok és bortermelők települtek be az országba, ez segítette az újjáépítést. Újabb fogadók jöttek létre, azonban még ez is kevés volt a sok utazó elszállásolására.

XIX-XX. század Idegenforgalom fellendülése – gőzhajó, vasút megjelenése.

1814 – első Duna-parti szálloda – Magyar Király Később több szálloda épült. Hungária Bristol Ritz

Közlekedés fejlődése miatt megjelent a járműveken végzett utasellátás.

Cukrászat jelentős fejlődése: Kugler Henrik - mignon

Gerbeaud cukrászda A cukrászdát Kugler Henrik alapította 1858-ban a mai József nádor téren. Gerbeaud Emilt 1882-ben ismerte meg Párizsban, s mivel leszármazottja nem volt, akinek átadhatta volna addigra elhíresült cukrászdája vezetését, két évvel később Budapestre hívta a genfi cukrászcsalád fiát – mint leendő üzlettársat.

A vendéglátás a II. világháború után A XX. század első felében a vendéglátás magántulajdonban volt. 1945 után a 100 fő feletti, majd a 100 fő alatti vállalkozások is állami tulajdonba kerültek – Megyei vagy Városi Vendéglátó Vállalatok.

1957 után több szálloda bekapcsolódott a nemzetközi szállodaláncokhoz.

Balaton-parti szállodák épültek. (Hotel Annabella Balatonfüred, Hunguest Hotel Siófok)

80-as években új szállodák épültek: Fórum, Atrium Hyatt, Hotel Thermal stb. Atrium Hyatt Hotel Thermal Margitsziget

Privatizáció 1989-es rendszerváltást követően az állam a tulajdonában lévő vendéglátó egységeket magántulajdonba adta. Cél: Gyorsuljon a tőkeáramlás. A piachoz jobban alkalmazkodó egységek jöjjenek létre. A piaci szereplők száma növekedjen, a verseny erősödjön.