Vitalitásgenerátorok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Advertisements

AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
Stressz-Megküzdés-Gyógyulás
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sportolás hatása szervezetünkre
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális munka az onkológiában
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék
Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Környezetpszichológia III.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Franz Alexander, a pszichoszomatika zsenije…
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
MOTIVÁCIÓ.
Dr. Ozsváth Károly PSZICHIÁTER, PSZICHOTERAPEUTA
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A munkahely és a stressz
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Immunrendszer Betegségei.
Mozgás, pihenés, egészség
Szabályozás-vezérlés
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
…avagy mindennapi kenyerünk a csokoládé
A szomatikus marker feltevés
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Krízis.
A terhelés intenzitásának és időtartamának jelentősége
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
Quality Human Management
Mindennapi veszteségeink
Stressz kezelése, coping (megküzdési) technikák Együtt a betegség okozta károk leküzdéséért TÁMOP / Előadó: Kardos Bernadett egészségfejlesztő.
Stressz, burnout, depresszió
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Az alvó ember és az álmodó agy
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Havas Magda c.bv.őrnagyUhrin Ilona klinikai szakpszichológusbv. Pártfogó felügyelő Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Pszichoneuroimmunológia. Az immunrendszer feladata A biológiai én védelme.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
AZ IDEGRENDSZER VEGETATÍV MŰKÖDÉSE
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Szabályozás-vezérlés
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Vitalitásgenerátorok Csörsz Ilona Klinikai szakpszichológus

Mit nevezünk vitalitásgenerátoroknak ? természetes erő- és örömforrások, amelyek egyszerre kellemesek és (egészségvédelem szempontjából) hasznosak. Mc Dermottól és O’Connortól (1998) származó elnevezés. Elsősorban a nevetés és a humor feszültségoldó és derűfakasztó hatásának megjelölésére használták.

Az ember és a stressz „A stressz a test nem specifikus válasza valamilyen igénybevételre” (Selye, 1974.) Testi és lelki stressz Eustressz és distressz Mindaz stresszor, amit mi magunk annak értékelünk

A stresszkutatás előzményei 1. CANNON a szimpatiko-adrenális rendszert fedezte fel mint a szervezet vészreakciójának alapját (Cannon, 1935). FIGHT or FLIGHT (menekülés vagy megküzdés). Lényege: Fokozott aktivitású állapot, ún. arousal alakul ki a szimpatikus idegrendszeri hatásokra. Kritikus inger: az egyén homeostatikus egyensúlyát felborító veszély.

Általános adaptációs szindróma (GAS), SELYE nevéhez fűzödik, amelynek lényege, hogy a szervezetet megterhelő, nemspecifikus hatások aktiválják a hipotalamusz-adenohipofízis-mellékvesekéreg tengelyt (Selye, 1956). A folyamat három eleme: a., alarm (készenlét): a szervezet reagál a stresszorra b., rezisztencia: krónikus stressz esetén, huzamosabb stresszor expozíció után. Ez egy aktiváltabb állapot c., kimerültség, exhaustio: Ha a stresszor expozíció még tovább tart, egy idő után kimerülés jön létre, a normál szint alá esik az adaptációs potenciál.

Pszichológiai stressz-modell: A megbirkózás, COPING LAZARUS: Csak akkor káros a stresszfolyamat, ha fenyegetőnek érzékeljük: kognitív értékelés. COPING: A coping vagy megbirkózási készség az egyén külső és belső erőinek mozgósítása kognitív, emocionális és magatartási szinten, amely valamely probléma kezelésére irányul.

Coping mechanizmusok (Folkman) Feladatorientált, cselekvő, problémaközpontú Érzelemközpontú, személyre irányuló megküzdés Nem tudatos lelki stratégiák, énvédő mechanizmusok használata

Szívósság (lelki edzettség): HARDINESS, HARDY PERSONALITY (KOBASA) Munkapszichológia területén vizsgálták először: Magas stressz-szintű munkahelyeken egyesek megbetegednek, míg mások nem. Mi lehet a védőhatás? Belső kontroll (internal control): „képes lenni irányítani a dolgokat” - A kihívás elfogadása (challenge): „hajlandónak lenni elébe menni a változásoknak és a növekedés lehetőségét látni bennük” Elköteleződés érzése (sense of commitment): „szeretni azt, amit csinálunk”

Természetes életerő-fejlesztőink Életderű: mosoly, nevetés, vicc, humor és optimizmus Fizikai élénkség, mozgékonyság, testedzés, kocogás, kondicionálás Testi kontaktus (simogatás, fizikai érintkezés, ölelés, stb.) a kapcsolat és a kötődés fizikai kifejezései

Közös jellemzőik A szervezetben egyensúlyhoz vezető, kedvező folyamatokat indítanak el és tartanak fenn (pl. immunrendszer stimulálása, működésének javítása, örömhormon termelés, vegetatív idegrendszeri és szervi működésegyensúly kiváltása, stb.).

Életderű, mosoly, nevetés, vicc, humor, optimizmus nevetéstudomány (gelotológia) „zsigeri kocogás” (N. Cousins, 1992) mozgósítja az endorfinokat a vicc az agresszió pozitív csatornája stresszhormonok mennyisége csökken, nő a természetes ölősejtek (NK) és a limfociták száma (Berk et al., 1989). Ezek a változások, a nyál összetételének hasonló értelmű változásaival együtt az immunrendszer erősödéséről szólnak, pl. a nyálban az „immunoglobulin A” koncentrációja nevetésre nő

A nevetés, mint kommunikációs eszköz Feszültségoldó, feszültségszabályozó Kapcsolatfenntartó és atmoszférateremtő kapcsolatfelvétel és szabályozás tolerancia, rokonszenv, barátság vagy szeretet jele

A vicc és a humor, mint a lelki egyensúlyért való megküzdés eszközei A vicc a morális fékek által akadályozott, elfojtott érzelmek vagy vágyak hirtelen kisülése (Freud, 1982) Többségében kellemetlen feszültségeket, szexuális késztetéseket vagy agresszív indulatokat süt ki, csattanója mind az elmondónak, mind a befogadónak kedvező testi-lelki feszültségkanalizációt eredményez. Indulat és feszültségelvezető, ventilációs coping

„A humor coping” A humor a valóságosan megoldhatatlan, vagy annak vélt, fatálisan „szerencsétlen”, végzetszerű valósághelyzetek átfordítása irrealisztikus, inkongruens, valószerűtlenül képtelen, mégis ezáltal ellenállhatatlanul nevetséges helyzetekbe (Jakab I., 2004).

A humor a személyiség fejlődését elősegítő, továbblendítő segítség is (Kris, 1938). Koestler „biszociációs modellje” értelmében a humor lényegét egyazon tárgy ellentétes koordinátarendszerben történő, szimultán percepciója képezi (Herold és Tényi, 2004).

A humor kognitív újrastrukturáló (refreaming) coping távolító felülemelkedés, új módon való rátekintés, és a személyes vonatkozást érvénytelenítő (anulláló, elidegenítő lépés: „nem rólam van szó”). veszélytelenítő átalakítás (nevetségessé téve a helyzetet, bagatellizálás, alul- és leértékelés, esetleg semlegesítés útján).

Nemzetközi Nevetőklub (Laughter Club International LCI) 1995. Aktív-passzív humor és nevetés mint vitalitás-fejlesztő erőforrás és a gyógyítás eszköze A nevetés során olyan vegetatív mintázat alakul ki (nucleus accumbens), ami pozitív, örömteli állapot testi megfelelője.(Ekman, 1972) Nemzetközi Nevetőklub (Laughter Club International LCI) 1995. Nevetés-terápia (Robert Olden):„boldogító belső antidepresszánsok” használata „Örömtréning” elnevezéssel komplex módszert dolgozott ki Vidovszky Gábor (1992) Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

Az egészség-megőrzés három alappillére a pozitív, optimista beállítottság¸ a társas támogatottság („nem vagyok egyedül”) adaptív küzdési (coping) módokkal rendelkezés.

Fizikai élénkség, mozgékonyság, testi aktivitás, kocogás, „kondicionálásmódok”. Kocogás-futás közben a szervezet endorfin termelése fokozódik és ez fájdalomcsökkentő, valamint euforizáló hatásban élhető meg (Grünn, 1990). Mértékletes, egyenletes és rendszeres testmozgás számos pozitív szervezeti-élettani változással jár.

Medicine and Science in Sports and Exercise (1994): a rendszeres testmozgás csökkenti a fertőzések gyakoriságát és súlyosságát, a testedzés az immunrendszerben jellegzetes változásokat idéz elő (sejtszám, eloszlás, vándorlás), melyek edzett személyek esetében a kontrollokkal szemben jobb immunállapotként regisztrálhatók, a testedzés a distressz fizikai és pszichikai hatásait (testi működészavar, szorongás, depresszió) képes csökkenteni, a túlzásba vitt vagy rendszertelen erőteljes testgyakorlás viszont felerősíti az immundiszfunkciót és ezáltal növeli a betegségre való fogékonyságot.

Testi (lelki) kontaktusképesség, érintés (simogatás, fizikai érintkezés, ölelés) Bőrünk maga is határszerv, olyan „kültakaró” mely a belsőt lehatárolva elválasztja a külsőtől (miként a test belsejében az immunrendszer a sajátot az idegentől). Az embrionális fejlődésben a hám- és az idegrendszer ektodermális csíraplazmából fejlődik ki, ekképp bőrünk „kihelyezett idegrendszernek” is felfogható. Kommunikációs szerv, közelség és távolságszabályozó, belső állapotunk, érzelmeink kifejezője, tükrözője (sápadás, pirulás, verejtékezés, elváltozások). Kötődést, szeretetet kifejező aktus, egyszersmind a tapintás ad módot a környezeti dolgok mibenlétének, megállapítására.

Haptonómia „érintéstan”: Frans Veldman (1945) Az anyai simogatás a hippocampus CRH-(corticotropin realising hormon)-érzékeny receptorok számának gyarapodását idézi elő, ezáltal a baba életreszólóan védettebbé válik a distressz ártalmaival szemben. A stresszreakció cortisol (mellékvesekéreg)-hormon aktivitását ezek a receptorok állítják le, illetve mérsékelik a visszacsatolási folyamat során, ezért fontos a receptor-ellátottság (Bánki M. 1995). A simogatás olyan immunstimuláló és endorfin-aktiváló ingert képez, amely egészség- és közérzet-karbantartó hatású (Ornstein, Sobel, 1987).

Eric Berne (1987) fizikai érintés/érintkezés szükséglet Ha az intimitás közvetlen meghittségét már nem tudjuk elérni, akkor ezt helyettesítő „játszmákba” bonyolódunk, csakhogy elérjük a társas érintés valamely érintkezési formájának megvalósulását.

Az érintéses szeretetkifejezés és kommunikáció a terminális életfázisban, még a kómában lévő betegek esetében is életbentartó biológiai és pszichikai „üzeneteket” képes közvetíteni.

Felhasznált irodalom: Bagdy Emőke: