Az EQUAL közösségi kezdeményezés 2/D modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Büntetés-végrehajtási
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

Az EQUAL közösségi kezdeményezés 2/D modul Ponácz György Márk SAKK-tréner

Az EQUAL Célja: olyan innovatív megközelítések és módszerek kidolgozása és elterjesztése, amelyek hozzájárulnak a munkaerőpiachoz kapcsolódó diszkrimináció és esgyenlőtlenségek megszüntetéséhez Témalistából választható prioritások = tematikus megközelítés Végrehajtása: Előkészítő szakasz: pályáztatás, fejlesztési társulások létrehozása és projektkidolgozás Végrehajtási szakasz: a projektek megvalósítása A tapasztalatok átadása és beépítése a szakpolitikákba

Az EQUAL története I. Az EU EQUAL Programjának célja olyan új foglalkoztatáspolitikai módszerek alkalmazása, amelyek segítenek a munkaerőpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés és egyenlőtlenség leküzdésében ben első alkalommal pályázhattak kísérleti jelleggel magyar résztvevők az EU EQUAL programjában. Az EQUAL Program lehetőséget ad arra, hogy Magyarország felkészüljön az Európai Szociális Alap által nyújtott lehetõségek hatékony felhasználására, valamint részesüljön az Európai Unió tagállamaival együtt a transznacionális együttműködés és a közös stratégia kialakításának elõnyeiből.

Az EQUAL története II. A hazai EQUAL Program célja, hogy elõsegítse a hátrányos helyzetû társadalmi csoportok, elsõsorban a roma kisebbség bekapcsolódását, illetve visszatérését a munkaerõpiacra, megteremtse és fejlessze a roma kisebbség tartós foglalkoztatásához szükséges feltételeket, és hozzájáruljon a munkaerõpiacon tapasztalható hátrányos megkülönböztetés leküzdéséhez. A magyarországi EQUAL Program alapkoncepciója, hogy az elsõdleges munkaerõ-piaci igények szerinti gazdaságorientált, integrált programok megvalósításában meghatározó szerepe van a kistérségi és regionális együttmûködésnek, az erõforrások összpontosításának. A program kidolgozására és megvalósítására a HU Phare- program harmadik alprogramjaként, "A roma kisebbség munkaerõ-piaci esélyeit növelõ kísérleti kezdeményezések" megnevezéssel került sor. Az EQUAL program összefogója és koordinátora magyar részrõl az Oktatási Minisztérium Phare programirodája.

Az EQUAL program Magyarországon, Programozás háttérdokumentumai: CIP és CP Témakörök (prioritások): Hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépésének segítése Az egész életen át tartó tanulás segítése és a befogadó munkahelyi gyakorlatok kialakítása a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű emberek munkavállalásának és munkában maradásának elősegítésére A nemek közötti munkaerő-piaci különbség és a foglalkoztatási szegregáció csökkentése Menedékkérők

Az EQUAL program működése Tematikus megközelítés Innovatív projektek kialakítása (innováció típusok) Részvételi elv a fejlesztési partnerségben Mainstreaming Fejlesztési partnerség: földrajzi vagy ágazati „Development Partnership Agreement – DPA” – Partnerségi Megállapodás (stratégia, ütemterv, pénzügyi terv, kötelezettségvállalások) Transznacionális Együttműködési Megállapodás – Európai Tematikus Csoportokhoz való kapcsolódás

A pályázók köre A program kedvezményezettjei a projektet partneri együttműködésben megvalósító, ún. Fejlesztési Partnerséget alakító, nemzetközi együttműködést vállaló szervezetek lehetnek. A Fejlesztési Partnerség tagjai lehetnek non-profit szervezetek, költségvetési szervek és intézményeik, valamint vállalkozások. Pártok nem pályázhatnak.

EQUAL Nemzeti Programiroda Az EQUAL Nemzeti Programirodát az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány saját szervezeti keretein belül hozta létre, miután a magyar Kormány 1218/2002. (XII.12.) sz. határozatában a magyar EQUAL Program végrehajtása során a szakmai segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat ellátó szervezetként az Országos Foglalkoztatási Közalapítványt (OFA) jelölte meg.

Az EQUAL végrehajtása Négy szakasz (action) 1. szakasz: 6 hónap, a projekt kidolgozása, Transznacionális Együttműködési Megállapodás megkötése (elbírálás: IH) 2. szakasz: hónap, megvalósítás 3. szakasz: (végig) tematikus hálózatépítés, a nemzeti, illetve európai szinten történő terjesztési és mainstreaming tevékenységek 4. szakasz: (végig) technikai segítségnyújtás

Az EQUAL adatbázisa Az EQUAL közös adatbázis, ECDB: Ez az adatbázis tartalmazza az összes EQUAL projekt tematikára, nemzeti partnerségre, feladatvállalásra és mainstreamingre vonatkozó adatait az EQUAL-alapelvek szerint. Az adatbázis kiváló eszköz transznacionális partnerek felkutatásához. Az adatbázishoz mindenki hozzáférhet.

Pályázati kiírás 2004-ben 3 szakasz: előkészítő szakasz, projektvégrehajtás szakasza, a tapasztalatok átadása A pályázat útján kiválasztott fejlesztési partnerségekkel az Irányító Hatóság külön-külön támogatási szerződést köt az előkészítő szakaszra (1. szerződés) és a projektvégrehajtás szakaszára (2. szerződés) vonatkozóan. A 2. szerződés megkötésére az előkészítő szakasz lezárásakor kerül sor. A projektek maximális időtartama 36 hónap, amely az előkészítést és végrehajtást egyaránt magában foglalja. Az előkészítő hossza fejlesztési partnerségenként eltérő lehet, de nem haladhatja meg a 6 hónapot.

Pénzügyi források

Pályázatra vonatkozó információk Támogatási összeg az előkészítő szakaszban: 4,5-12 Millió Ft Támogatási összeg a projektvégrehajtás időszakában: intézkedésenként változó, Ezer Ft A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás. A támogatható pályázatok várható száma: A projekt megvalósításához - a vállalkozásoknak nyújtható egyes támogatásokat kivéve - önerő biztosítása nem kötelező. A beruházásokra (pl. épületek felújítása, átalakítása) és beszerzésekre együttesen legfeljebb a projekt teljes költségvetésének legfeljebb 30%-a fordítható.

A pályázatok elbírálása A pályázatok értékelése és a nyertesek kiválasztása a Pályázati útmutatóban közzétett formai, szakmai és pénzügyi szempontok alapján történik. A pályázókat a támogatási döntésről az Irányító Hatóság írásban, a beadási határidőtől számított 3 hónapon belül értesíti.

A nyertes EQUAL pályázatok Az első nyertes pályázatokat január első hetében teszik közzé az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány honlapján: Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 1037 Bp., Bécsi út 85. az udvarban Kerekes székkel megközelíthető a Bécsi út 85. és a Bokor u. 12. felől Postacím: 1301 Bp., Pf.: 84. tel.: +36/1/ , +36/1/ fax: +36/1/

EQUAL esettanulmány: „DIANE” Női esélyegyenlőség témakörben megvalósított projekt. Hazai partnerek: egyetemek, bankok, cégek, tréning szervezetek 10 nemzetközi partner 7 országból (hozzáadott érték) Alapvetően kutatási projekt, megvizsgálja a női mikrovállalkozások problémáit és a kitörési lehetőségeket (inkubátor programok, mentor programok, oktatás, tréningek, kampányok, hálózatok kialakítása stb.)

Köszönöm a figyelmet!