Nemzetközi kapcsolatok története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hidegháború kezdeti szakasza
Advertisements

Az I. világháború
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
A változó NATO  2009-ben volt 60 éves  Hogyan tudott fennmaradni ennyi ideig?
Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1. világháború.
Az 1956-os forradalom.
Nemzetközi kapcsolatok története II. (1946 után)
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Az európai integráció alapjainak lerakása 2.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az I. Világháború Békekötések.
Előadó: Bordás Bertalan
HIDEGHÁBORÚ-II..
Call of duty 2.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Nemzetközi kapcsolatok története
Nemzetközi kapcsolatok története
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A délszláv válság.
MTA Regionális Kutatások Központja Településracionalizálás, falupolitika és falurombolás Romániában és Magyarországon az államszocializmus időszakában.
Földünk a második világháború után
A hidegháború
Kína és Korea.
Március 13.- ai budapesti kirándulás
Összehasonlító gazdaságtan
NATO. NATO védelmi miniszteri konferencia Mire kell válaszolni új kihívások Afganisztán új stratégiai koncepció 2010 során.
 NY-i segély megsz ű nik Kell a jóvátétel: gyors helyreállítás, fegyverkezés Elnyomást er ő síti, tisztogatások  Sztálinista külpolitika Ostromlott.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
Következtetés A haditechnikai K+F története csak két támadó eszközt ismer, amely ellen nincs hatékony védelem !
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A Szovjetunió története
A II. vh hatásai Háborús veszteségek Erőviszonyok alakulása
Téma- és kutatásbeszámoló Máté Zsolt. Önéletrajz harmadéves történelem-informatika-orosz BA Született és tanult Pécsett Témavezető: Prof. Dr. Fischer.
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
Nemzetközi kapcsolatok története
A gyarmati rendszer felbomlása – a „harmadik világ” kialakulása.
Nemzetközi kapcsolatok története
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Az I. világháború
A szövetségesek győzelme
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A szövetségesek és a német tervek  1943 január Casablanca, németek az els ő k, németek az els ő k, feltétel nélküli megadás, feltétel nélküli megadás,
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A kommunista diktatúrák
Az európai integráció előzményei és létrejötte
A világháború kezdete július 28. – november 11.
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
Európán kívüli világ.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Az első világháború.
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990 Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. Fischer Ferenc: A kétpólusú világ A klasszikus hidegháború korszaka (1947-62): Az első berlini válság, a NATO létrejötte, a koreai háború, az NSZK remilitarizálása és a Schuman-terv

Az első berlini válság és berlini légihíd, 1948-1949 A német kérdésben beállt amerikai fordulat: londoni konferenciák 1948. február-március Gazdasági talpra állítás: A nyugat-német zónák bevonása a Marshall-tervbe – önfinanszírozás Szovjet válasz: 1948. március Kivonulás az Szövetséges Ellenőrző Tanács munkájából Megszűnik Németország nagyhatalmi kontrollja = megvalósíthatatlan cél No. gazdasági egységként való közös kormányzása (eltérő gazdasági érdekek, gazdaságpolitikák).

No. gazdasági egysége 1947-ben csak formálisan létezett. 1948. márciusában a Szövetséges Ellenőrző Tanács befejezi munkáját. Nyugat-Berlin? – „kapitalista sziget” Német valutareform 1948. június 20. A hidegháborús korszak első nagy keleti-nyugati krízise Szovjet válasz: egész Berlinre a maga valutareformját akarta rákényszeríteni Sztálin meg akarta akadályozni Nyugat-Németország talpra állítását és nyugati integrációját. - Nyugat-Berlin blokádjával megpróbálta feltartóztatni ezt a folyamatot.

Berlin státusa Berlin külön megszállási területet jelentett. – egységesen kellett irányítani = négyhatalmi „kommendatúra” – a városnak négyhatalmi státusa volt. Nyugat-Berlinben 2 millió fő élt – a napi ellátás a keleti zónától függött. Szovjet blokád – cél: a nyugat adja fel berlini pozícióit.

Nyugati válasz a blokádra

Három légifolyosón (1944-es, 1945 márciusi megállapodások) – költséges ellátás 32 km széles légifolyosók, csak 3300 m magasság alatti repüléssel. Gyors amerikai reakció a blokádra – Lucius Clay tábornok (volt tapasztalat: Kínában Csang Kai-sek támogatása légihíddal) Az oroszoknak nem kellett atomtámadástól félni Élelem + energiaellátás A város napi fogyasztása lisztből 646 tonna, zsírból 64 tonna, hús és halból 109 tonna, szárított burgonyából 180 tonna, cukorból 180 tonna volt. A teljes ellátmány 4500 tonna. (3 percenként szálltak le a repülőgépek.) Gatow, Tempelhof, Tegel

1948 december: Sztálin belátta a blokád sikertelenségét A nyugati blokk érzelmi, katonai (1949 április 4. NATO), védelmi, gazdasági, pénzügyi összekovácsolódása A légihíd egyedülálló volt az emberiség eddigi történelmében: az angolszász nagyhatalmak olyan mértékben mozgósították saját gazdasági és katonai erőforrásaikat egy legyőzött ország megsegítésére, amelyre sem előtte, sem utána nem akadt példa. Első alkalommal álltak szembe katonailag a volt szövetségesek

1949 május 12. újra megnyitották a Nyugat-Berlinbe vezető szárazföldi és vízi utakat. Nyugat-Berlin státusa további vitakérdés maradt.

Az NSZK és az NDK létrejötte, 1949. A berlini blokád után: a Nyugat győzelme, a SZU presztízsvesztesége A kettős valuta miatt felgyorsult Németország kettészakadása. 1949-ben megalakul az NSZK (első kancellár: Konrad Adenauer CDU), majd szovjet válaszlépéssel 1949. októberében az NDK. Az NSZK modellje az USA föderalizmus, az NDK modellje a sztálini szocializmus (Német Szocialista Egységpárt)

Az Észak-atlanti Szerződés, a NATO létrejötte, 1949. április 4. Előzmények Szovjet expanzió Nyugat-Berlin blokádja 1949. április 4. – NATO – a „feltartóztatás politikájának” intézményesülése (= N. Spykman geopolitikai nézeteinek gyakorlati megvalósítása) Egységes amerikai atomgarancia, nukleáris védőpajzs

NATO Szerződés „… megőrzik a szabadságot, népeiknek a demokrácia, az egyéni szabadság és a jog uralma elvein alapuló közös örökséget és civilizációját… 2. cikk… megerősítik szabad intézményeiket … arra fognak törekedni, hogy nemzetközi gazdasági politikájukban kiküszöböljenek minden ellentétet és bátorítani fogják a bármelyikük és valamennyiük közötti gazdasági együttműködést… 5. cikk … a Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek…”

A szovjet-kínai hatalmi tömb, a „vörös magterület” létrejötte, 1949-1950 „vörös fordulat”: a SZU atomhatalommá válása (1949. augusztus 21.) + a Kínai Népköztársaság 1949 október 7-i kikiáltása 1950-ben a szocialista világban élt az emberiség több mint egyharmada (1950. február 14. szovjet-kínai barátsági szerződés – feltétel a mandzsúriai szovjet jelenlét) – szocialista világrendszer fogalma Az USA nem ismerte el diplomáciailag a kommunista Pekinget. Helyette a Kuomintang Tajvan szigetére evakuált Csang Kai-sek rendszerét tekintette Kína törvényes ENSZ-képviselőjének 1971-ig. (1945-49 között 6 md $ segély a polgárháborúnak) A „két Kína” problematikája – ENSZ BT tagság?

Kína túl nagy volt hogy csatlós legyen, de egyenrangú félnek sem tekinthette Sztálin. A szovjet-kínai kapcsolatok nem voltak felhőtlenek, de Sztálinnak jókor jött a kommunista Kína megalakulása – hatalmi játszma keleten A hosszú ideig Kínához tartozó Korea felszabadítása a kínai forradalom szerves folytatásának tűnt. (a koreai status quo megváltoztatásában a SZU is érdekelt volt)

A koreai háború, 1950-1953

Ázsiai erőkoncentráció: szovjet atompotenciál + szovjet-kínai tengely = a koreai fsz. demarkációs vonalának kiigazítása (38. szélességi foknál) 1948-ban a szovjet-amerikai csapatok elhagyták a félszigetet Határincidensek 1950 június 25. Észak-Korea (Kim Ir Szen) „villámháborúja” A SZU leplezni akarta részvételét.

Az ENSZ-haderő belép a háborúba (SZU nem alkalmazhatta vétójogát) Jelentős amerikai fölény a tömegpusztító fegyverek tekintetében. - Sztálin óvatossága A konfliktust meg kellett tartani a hagyományos fegyverek szintjén. „kínai önkéntesek” Állóháború Az USA 50 md $-t költött a háborúra Háborús konjunktúra: gazdasági „boom”

Berlini krízis, koreai háború – a felek önmérsékletet tanúsítottak (a világháború elkerülése közös érdek) A hidegháború fő jellegzetessége: a konfrontációknak a kritikus, világháborús szint alatt tartása, a krízisek „menedzselése” Japán részvétele a koreai háborúban az USA oldalán – gazdasági talpra állás – 1951 szeptember 8. amerikai-japán biztonsági szerződés) 1951. szeptember 1. – ANZUS-paktum (Australia, New Zeeland, US) 1956. október – Japán ENSZ tagsága

Nukleáris versengés A hidrogénbomba-kutatások meggyorsítása – USA: 1952 november 1. első H-bomba robbantás (10 megatonna) Az angolok első A-bomba robbantása: 1952 október 2. (3. atomhatalom) 1953 augusztus 12.: a SZU első H-bombája 1954. március 1.: USA legnagyobb termonukleáris bombája (15 megatonna) – emberáldozatok Az 50-60-as évekre – nukleáris paritás

Az NSZK remilitarizálása és a Schuman-terv A koreai háború alatt nyugat-európai félelem erősödése Szükségszerű a NATO katonai megerősítése Az USÁ-ban nagy repülőgép-anyahajóépítési program A SEATO, CENTO megszervezésének folyamata Bilaterális katonai egyezmények (1953 Spanyolország, Fülöp-szigetek) Görögország, Törökország felvétele a NATO-ba 1951-ben COCOM-listák – gazdasági háború A feltartóztatási stratégia helyett – „visszafordítás” politikája, a „tömeges megtorlás” doktrínája

„Európa védelmét a lehető legkeletebbre kell megszerveznünk, olyan védelem pedig nem lehetséges a nyugatnémetek részvétele nélkül.” Az NSZK teljes szuverenitása visszaállításának „villámprogramja” – 1949. november petersbergi egyezmény: leállítják a jóvátétel szedését 1951: felállították a bonni külügyminisztériumot A francia Schuman-terv keretében létrejön a Montánunió (a francia-német kibékülés első állomása) Amerika támogatta az integrációt – biztonsági garanciát nyújtott a NATO-nak. 1951. július 9.: a három nyugati győztes hatalom bejelenti, hogy megszűntnek tekinti a hadiállapotot Németországgal 1952 május: bonni szerződések helyreállították az NSZK szuverenitását - felállították az Európai Védelmi Közösséget (EVK).

SZU válaszlépések: 1952 március 12 SZU válaszlépések: 1952 március 12. német békeszerződés-tervezet (semleges Németország megteremtése) „Hallstein-doktrína” = „egyedüli képviselet elve) Ellenségképek rögzülése Sztálin halála 1953. március 5. – utódlási harc – G. M. Malenkov, L. P. Berija, Nyikita Sz. Hruscsov