Nemzetközi kapcsolatok története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Advertisements

Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1. világháború.
Nemzetközi kapcsolatok története II. (1946 után)
A befektetési bank helye a bankrendszerben
A „Hidegháború” A megosztott világ
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az I. Világháború Békekötések.
Előadó: Bordás Bertalan
Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Úton az újabb háború felé
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Az európai integráció története
Az európai integráció története
Az európai integráció története
Nemzetközi kapcsolatok története
Nemzetközi kapcsolatok története
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Földünk a második világháború után
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Modern integráció- elméletek
Nemzetközi kapcsolatok és intézmények
A második világháború és a kétpólusú világ megszületése
 NY-i segély megsz ű nik Kell a jóvátétel: gyors helyreállítás, fegyverkezés Elnyomást er ő síti, tisztogatások  Sztálinista külpolitika Ostromlott.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A háború és a modern fegyveres erő
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
A II. vh hatásai Háborús veszteségek Erőviszonyok alakulása
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Nemzetközi kapcsolatok története
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Nemzetközi kapcsolatok története
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A szövetségesek és a német tervek  1943 január Casablanca, németek az els ő k, németek az els ő k, feltétel nélküli megadás, feltétel nélküli megadás,
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A kommunista diktatúrák
Kiútkeresés a válságból között
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
Európán kívüli világ.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Európai Uniós ismeretek
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
Hidegháború.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Nemzetközi kapcsolatok története 1945-1990. A klasszikus hidegháború korszaka (1947-62): a Szovjetunióval szembeni „feltartóztatás” politikája, a Truman-doktrína, a Marshall-terv és a „két tábor” teória

A konfrontáció felé 1947. A II. vh-t követő átmeneti időszak: „már nem szövetségesek, még nem ellenfelelek” – ez 1947-ben véget ér. Hidegháborús doktrínák meghirdetése: Truman-elv, Marshall-terv, Zsdanov-Sztálin-féle „két tábor” teória párizsi békeszerződés (1947. február 10.)

A párbeszéd helyett kölcsönös előítélet, félelem, vita, vádaskodás – konfrontáció Az USA részéről átértékelődés: „rigai iskola” George F. Kennan moszkvai amerikai diplomata: 1946. február 22. 8000 szavas „hosszú távirata” – hozzájárul az USA Szovjetunióval szembeni új külpolitikájához: „feltartóztatás” – „containment” politika

Hosszú távirat „A szovjet kommunizmus, ugyanúgy, mint a fasizmus, eredendően, rendszer-specifikusan agresszív, expanzív természetű.” „a kommunista dogma, fanatikus hit (a rothadó kapitalizmus halálra van ítélve a szocializmussal szemben) lehetetlenné teszi a kiegyensúlyozott, tartós kooperációt a két győztes hatalom között.” „a betegesen bizalmatlan Sztálint nem lehet meggyőzni, csak feltartóztatni.”

„ahogy Hitler a világgazdasági válságot, úgy Sztálin Európa II. vh „ahogy Hitler a világgazdasági válságot, úgy Sztálin Európa II. vh. utáni katasztrofális gazdasági helyzetét használja ki arra, hogy háborús hódításait, befolyását kiterjessze.” + Churchill „vasfüggöny”-tézisei: „nemzeti szocializmus = szovjet kommunizmus” – mindkettő totális rendszer

A Truman-doktrína 1947. március 12. Előzmények: Az USA belső problémái: háborús termelésről béketermelésre, a foglalkoztatási szint fenntartása A szovjet veszély túldimenzionálása Az amerikai kooperációs készség szándékos redukálása (izoláció melletti politikusok háttérbe szorítása, a kormányzati megrendelések fenntartása)

A feltartóztatási politika leglelkesebb támogatói a katonai lobbik. A Jaltai Nyilatkozat demokratikus elveinek megsértése szovjet részről. (DE! meghatározó amerikai érdekek nem fűződtek Kelet-Közép-Európa országaihoz. 1947-es békeszerződés – érdekelhatárolódás, érdekszféra-kialakítás A „görög dominó” Nagy-Britannia nem tudta tovább finanszírozni a polgárháborút.

Az USA a SZU tudomására hozta: a II. vh Az USA a SZU tudomására hozta: a II. vh. utáni status quo megváltoztathatatlansága – casus belli lenne = Truman-doktrína – az izolációs politika teljes feladása Az eurázsiai peremrégiók stabilizálására: Truman-dokt. és a Marshall-terv Vandenberg-határozat (1948): Az USA törvényhozása lehetővé tette, hogy a nemzetbiztonság elveit szem előtt tartva az USA kormánya békeidőben regionális és kollektív segítség-nyújtási szerződéseket köthet. CIA, Pentagon erősödése, Nemzetbiztonsági Tanács,

A szovjet veszély túldimenzionálása (adófizetők szemében a külpolitika legitimálása, az óvilági szerepvállalás szükségessége) „vörös tintafolt-effektus” „szabad népek – totalitárius rendszerek” Felerősödött a tömbösödési folyamat 1947 végére egy gazdaságilag, politikailag, katonailag kettészakadt Európa körvonalai rajzolódtak ki.

Marshall-terv 1947. június 8. A Truman-doktrína gazdasági változata Európában a Marshall-tervben realizálódott. USA gazdasági segély kell Nyugat-Európa felvirágoztatásához – „vitamininjekció” Az életszínvonal emelkedésével felszámolható a nyomor forradalmasító táptalaja. – biztos tengerentúli szövetségesek. „Németországot nem kitaszítani kell a nemzetek közösségéből, hanem integrálni kell a nyugati demokratikus közösségbe.

A nyugat-európai államok gazdasági visszaesése, 1946/47 kemény tele: ismét protekcionista politika + Amerika túltermelési válsága == depresszió „a páciens egyre gyengébbé válik, miközben az orvosok csak diagnosztizálják” 1947-ben meghirdetik az 1951-ig tartó Marshall-tervet

Az európai újjáépítés nem külön-külön, nemzetállami keretekben folyt, hanem az egyedi, nemzeti hitelekkel szemben, egy csomagterv keretében koordinálva, multilaterális keretben, a kereskedelmi korlátokat leépítve. „Egy egészen kis gazdasági egységekből álló, szétdarabolt Európa nem tud prosperálni. Európa minden gazdasági fejlődési lehetőségét ki kell használni, az európai piacnak elég nagynak kell lennie, hogy modern módszerekkel, olcsó termeléssel tömegfogyasztást lehessen biztosítani.”

Az oroszok távolmaradása a Marshall-segély meghirdetésénél A szovjet-amerikai hiteltárgyalások holtpontra jutottak Amerika gazdasági és atomhatalomként pénzügyi pressziót alkalmazott. A német kérdésben ütközött leginkább a két hatalom gazdasági stratégiája A SZU elutasította a Kelet-Európának szánt Marshall-segélyt is – „vasfüggöny-politika”

A SZU kettős vasfüggöny-rendszere: a külső az egész szovjet blokkot zárta el a Nyugattól, a belső pedig a SZU-t az új, de veszélyesnek tartott baráti országoktól. A SZU-nak valójában nagy segítség lett volna az amerikai segély (pl. mint voltak a lend lease szállítások) – az elutasítás után még nagyobb áldozatot kellett vállalni a szovjet társadalomnak A SZU távol marad a GATT tárgyalásoktól 1947-ben - izoláció

A stabil, prosperáló, egységes blokkba tömörülő Nyugattól való félelem, a kiszolgáltatottság motiválta a M-terv elutasítását. (másik ok: a korábbi lend lease szállítások értékét a SZU nem tudta visszafizetni) 1948-ban a segély szétosztására: OEEC (Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet)

Nyugat-Európa az integrálódás útján 1947 március: francia-angol dunkerqui-szerződés, 1948 március: brüsszeli szeződés A Benelux-államok feladják hagyományos semlegességüket Az USA leállította Kelet-Európa felé az UNRRA-segélyeket, megtagadták a hosszú távú kölcsönöket. Az amerikai univerzalizmus egyre inkább retorikává vált.

A „két tábor” teória és a Kominform létrejötte, 1947. október 5. 1947 szeptember: a Tájékoztató Iroda felállítása (stratégia: „aki nincs velünk, az ellenünk van”) „a világpolitika színterén működő fő erők új elhelyezkedése, a II. vh. győztes államai közötti viszony megváltozása és átcsoportosulása” A szovjet-blokk, rubelblokk kiépítésének folyamata – 1949-től KGST Kényszerpálya, zsákutcás fejlődés a keleti blokkban

Balkán föderációs tervek Tito regionális elképzelései Balkán – ill. Duna föderációs tervek (gazdasági kooperáció, vámunió) Keresztezte Moszkva térségbeli nagyhatalmi politikáját. Tito-klikk elleni „kis hidegháború” – Jugoszlávia kitaszítása Jugoszlávia - közeledés az USA felé, Balkán-paktum, bandungi mozgalom