Dr. Földes Zoltán Dr. Nagy Tamás Kovács Miklós

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
A felsőoktatási szakképzési programok
Egyetemi oktatók módszertani felkészítése e-learning tartalmak fejlesztésére Gödöllő, dr. Nagy Tamás.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Virtuális oktatási környezet kialakítása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Duális mérnökképzés tapasztalatai, támogatása Moodle rendszerrel
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Fekete Zsombor ÉMRTK Távháló Workshop 2001 szeptember 21.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
MŰSZAKI KOMMUNIKÁCIÓ.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
A TORNATANÍTÁS, TANULÁS TESTNEVELÉS-ELMÉLETI KÉRDÉSEI
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
E-learning Kovácspál Eszter.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Az E-TANÁR portál.
TÁMOP412/C Egyetemi oktatók felkészítése az e-tananyagok fejlesztésére, a blended learning megoldások alkalmazására 1 Egyetemi oktatók felkészítése.
Győr, dr. Nagy Tamás, Nyitrai Erzsébet
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Kihívások és eredmények az e-learning fejlesztés során Zarka Dénes TÁMOP /1-C
A CSALÁDI NAPKÖZI GONDOZÁS SZAKMÁVÁ FEJLESZTÉSE A felnőttképzés támogatásának új formái Zarka Dénes TÁMOP /1-C
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Tanulási útmutató Tanulási Útmutató Az Észak-magyarországi Regionális Távoktatási Központ által a TÁVHÁLÓ projektben kifejlesztett e-learning környezethez.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
Tutoriál videó alkalmazása Moodle kurzusban
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MKE XXXI. Vándorgyűlés, Papa Tankönyvek a könyvtárosképzésben Tóvári Judit főiskolai tanár Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger Tóvári Judit.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Virtuális tanulási környezet kialakítása és projektmódszerek alkalmazása Erasmus+ KA1 mobilitás program Disszemináció Százhalombatta, november 24.
A MECHANIKA TANTÁRGY OKTATÁSÁNAK MÓDSZEREI KÜLÖNBÖZŐ KÉPZÉSI FORMÁBAN Dr. Szász Gábor, Csuka Antal.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Az ILIAS keretrendszer használatának beépülése az oktatói és a hallgatói munkába a Gábor Dénes Főiskolán Berecz Antónia, Balogh Anikó, Littvay László
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Előadás másolata:

E- learninges tananyagfejlesztés módszertani kérdései a felsőoktatásban Dr. Földes Zoltán Dr. Nagy Tamás Kovács Miklós Széchenyi István Egyetem Műszaki Tanárképző Tanszék

Az előadás tartalma: Az e-learning alapú távoktatásos képzés jellemzői Módszertani megfontolások A hallgatók felkészítése az e-learningre Példa e-learninges tantárgyra E-learning hatása a jelenléti képzésre A hallgatók véleménye az e-learninges képzésről

E-learning alapú távoktatásos képzés jellemzői

„A világ áttér a trainingről a learningre” (KOVÁCS ILMA) Az USA 4000 jelentősebb felsőoktatási intézményének több mint fele kínál internetes kurzusokat. Duke University, exkluzív vezetői MA képzés - Kontakt órák + on-line képzés: 90 000 $, - Jelenléti képzésben: 65 000 $. Az e-learninges oktatás népszerű, várhatóan nagy versenyt generál az intézmények között. Aki hamarabb lép, és több tapasztalatra tesz szert, az vonzhatja magához a hallgatókat.

E-learning a Széchenyi István Egyetemen 2004. Közlekedésmérnök szak - minden tantárgy e-learning alapú - a korábbi 90 jelentkező helyett 250 felvett hallgató 2005. Gazdálkodási szak - 500 jelentkező közül 350 e-learninges, 150 levelező 2006. Műszaki menedzser 2007. A jogász kivételével minden távoktatásos szak egyes tantárgyai e-learningben tanulhatók.

E-learning A hallgatók önálló munkájára épül Nincsenek előadások A hallgatók segítséget kapnak a tanuláshoz Nagyobb a hallgatók felelőssége a saját tanulásukkal kapcsolatban A képzés szervezése és a tananyagok elkészítése döntő részben módszertani feladat

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? Tananyagok, tanulási segédletek teljes tananyag jegyzet + tanulási útmutató + segédanyag jegyzet + tanulási útmutató

Elektronikus tananyagok Milyen segítséget kapnak a hallgatók? Elektronikus tananyagok Célok megfogalmazása Követelmények megfogalmazása Követelmény Kiindulási alap: az adott hallgatóknak mely tevékenységeket kell majd munkájuk során elvégezniük. Tartalom Tananyag összeállítása Tevékenységek megfogalmazása a hallgatók számára a tananyag sikeres elsajátítása érdekében. Tevékenység Önellenőrző kérdések összeállítása Ellenőrző kérdés

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? A tanulási segédlet tartalma: A tananyag leckékre, modulokra osztása Miért fontosak a komplex tanulási segédlet egyes elemei? Szakra szabott tananyagok. A modulzáró feladatok megoldásának eredményét a tutor is látja. A leckevégi feladatok többször is kitölthetők. Tanulási útmutató Követelményrendszer Interaktív önellenőrző feladatok (a leckék és a modulok végén)

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? Tevékenység: Sorolja fel a szinkron kapcsoló működésének fázisait. Követelmény: A szinkron kapcsoló adott működési fázisait a megfelelő sorrendbe tudja állítani. Feladat:

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? Tevékenység: Tanulja meg, milyen feltételek mellett kapcsolható a körmös tengelykapcsoló. Követelmény: Listából ki tudja választani a körmös tengelykapcsoló kapcsolhatóságának feltételeit. Feladat:

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? Vizsgafeladatok Leckevégi feladat: Vizsgafeladat:

Milyen segítséget kapnak a hallgatók? A hallgatók munkáját minden tantárgyból tutorok segítik. A hallgató-tutor kapcsolat döntően az Internetes kommunikációra épül. A tutor követi a hallgatók előrehaladását, tanácsokat ad, segítséget nyújt, válaszol a hallgatók kérdéseire. A hallgatók az e-learning keretrendszert felhasználva egymás között is kommunikálhatnak az Interneten keresztül.

A tutorok szerepe A tutorok testesítik meg az egyik legfontosabb összekötő kapcsot az egyetem és a hallgatók között. A tutorok tevékenysége jelentősen befolyásolhatja a hallgatók munkájának sikerességét. A tutorok tapasztalatai képezhetik a további tantárgyi fejlesztőmunka alapjait. A tanár és tanuló közötti jó viszony érzete a tanuló számára nélkülözhetetlen, bármilyen oktatási formáról is legyen szó. A tutornak ellensúlyoznia kell azt az érzést, hogy a hallgató a géptől tanul.

Az egyetem egyik előadóterme a hagyományos távoktatásos hallgatók konzultációs napján:

Az egyetem egyik előadóterme az e-learninges hallgatók konzultációs napján:

Mit tegyenek a hallgatók az e-learningben való sikeres részvétel érdekében? a munkát a Proszeminárium tárgy feldolgozásával kezdjék, a tananyaggal adott ütemterv szerint, folyamatosan foglalkozzanak, figyeljenek a leckék elején megfogalmazott követelményekre és a tanulási útmutatóra, az írott tananyagot ezek figyelembevételével dolgozzák fel, oldják meg (szükség esetén többször is) a leckevégi önellenőrző feladatokat, a vizsgán ezekhez hasonló feladatokat fognak kapni.

Mit tegyenek a hallgatók az e-learningben való sikeres részvétel érdekében? a modulzáró feladatsorokat az internetes kurzusokon keresztül dolgozzák ki, mert a tutor csak ezek eredményének ismeretében tud tanácsot adni a továbbhaladáshoz. probléma esetén kérjenek segítséget a tutortól, (de! a hatékony munka érdekében a tutorhoz csak a tantárgyához kapcsolódó szakmai kérdésekkel forduljanak!) figyeljék a fórumon folyó kommunikációt, ahol a hallgatók megoszthatják egymással tapasztalataikat, sikereiket.

A vizsgák legfontosabb jellemzői A vizsgák ellenőrzött körülmények között, számítógépes környezetben folynak. A hallgatók (tantárgytól függően) zárt és nyílt végű feladatokat oldanak meg. A vizsgafeladatok pontosan megfelelnek a hallgatókkal előre közölt követelményeknek. A vizsga eredményéről azonnal visszajelzést ad a rendszer.

Hallgatók vizsga közben hagyományos vizsgán: e-learning vizsgán:

Az e-learning keretrendszer (Coedu) használata Elérhetőség: http://coedu.sze.hu felhasználó-név jelszó Felhasználó-név: e-Neptunkód Jelszó: születési adatok utolsó hat számjegye (pl. 751215)

A Felnőttképzési Központ honlapja: http://fk.sze.hu A tananyagok és a segédprogramok innen letölthetők.

A Felnőttképzési Központ honlapja: http://fk.sze.hu

A hallgatók felkészítése az e-learningben való részvételre A Széchenyi István Egyetem az első az országban, ahol garduális képzésben, egészen a diplomáig e-learning formában tanulnak a hallgatók.

1. A felkészítés szükségessége A hallgatók korábban kizárólag jelenléti képzésben vettek részt. személyes találkozás a tanárral tanulás a tanár irányítása alapján tanulás tankönyvekből (diktált vázlat felhasználása) A rendszer itt nem a tanítást, hanem a tanulást helyezi előtérbe. Az e-learning a hallgatók számára új tanulási környezetet jelent. Internetes kapcsolattartás önálló tanulás tanulási segédanyagok felhasználása

2. Az e-learningre történő felkészítés elemei Segítség az e-learning keretrendszer használatához Módszertani útmu-tató az önálló mun-kához

3. Az e-learningre történő felkészítés keretei A felkészítés külön tantárgy keretében történik. Az e-learning keretrendszer használatát meg lehet-e tanítani a keretrendszerben megjelenő tantárgy segítségével? A tárgy teljesítésével kreditpont szerezhető.

3. Az e-learningre történő felkészítés keretei A teljesítéshez szükséges megoldandó feladatok a tananyagban találhatók. A tutor saját internetes felületén követi a feladatok megoldását, szükség esetén segítséget nyújt.

4. A proszeminárium tárgy felépítése Bevezető: a tárgy célját, követelményeit tartalmazza. Első modul: a keretrendszer használatát mutatja be, illetve interaktív módon gyakoroltatja annak használatát. Második modul: az önálló tanuláshoz ad segítséget, javasol módszereket.

5. A keretrendszer használatának bemutatása A tananyag kidolgozásakor feltételeztük, hogy a hallgatók rendelkeznek bizonyos számítástechnikai ismeretekkel: az operációs rendszer alapvető funkciónak ismerete (program indítása, leállítása) egér használata A munka megkezdéséhez a következő információkat kapják: felhasználói név és jelszó a keretrendszer Internetes címe a Proszeminárium kurzus

5. A keretrendszer használatának bemutatása Az első lépések: tananyag-megjelenítés

5. A keretrendszer használatának bemutatása Az első lépések: kommunikáció

5. A keretrendszer használatának bemutatása Az első lépések: tananyagelemek

5. A keretrendszer használatának bemutatása Az első lépések: feladattípusok

6. Felkészítés az önálló tanulásra A proszeminárium tárgy második modulja tartalmazza azokat az ismeretek, amelyek az önálló tanulásra vonatkoznak: a tanulás fiziológiája, ritmusa, a koncentráció fontossága, gyakorlati tanácsok a tanulási idő helyes megválasztásához, a tanulás helyének kialakításához, a tanulás módszereihez. A megértést és az elsajátítást leckevégi és modulzáró kérdések segítik.

7. Tapasztalatok A tárgy követelményeit minden hallgató teljesítette A proszeminárium tárgyat tanuló hallgatók sokkal aktívabbak voltak a rendszeren belüli kommunikáció terén, mint azok a hallgatók, akiknek nem volt ilyen tantárgyuk: gyakrabban fordultak a tutorhoz egy főre vetítve háromszor több hozzászólást írtak az egyes tantárgyak fórumaihoz

Példa e-learninges tantárgyra A Széchenyi István Egyetem az első az országban, ahol garduális képzésben, egészen a diplomáig e-learning formában tanulnak a hallgatók.

1. Műszaki ábrázolás a közlekedésmérnök szakon A tárgy célja, hogy a hallgatókat megtanítsuk rajzot olvasni, azaz rajz alapján el tudják képzelni az ábrázolt tárgyakat, felismerjék a jelképesen ábrázolt gépelemeket, értelmezni tudják a rajzokon megjelenő jelöléseket.

2. A műszaki ábrázolás kurzus jellemző tananyagelemei Vetület keletkezésének szemléltetése Lapozós könyvvel

2. A műszaki ábrázolás kurzus jellemző tananyagelemei Ellenőrző feladatok a vetületi ábrázoláshoz

2. A műszaki ábrázolás kurzus jellemző tananyagelemei Feladatok önálló rajzolási munkához a feladat az addig bemutatott ábrák alapján megoldható. a hallgató ellenőrizni tudja a megoldást.

2. A műszaki ábrázolás kurzus jellemző tananyagelemei Tananyag a jelképes ábrázoláshoz Fő probléma: a vetületi kép és a jelkép együttes felismerése A jelképes ábra mellett minden esetben feltüntettük a tárgy térhatású képét is.

2. A műszaki ábrázolás kurzus jellemző tananyagelemei Feladat a jelképes ábrázoláshoz

Az e-learning hatása a jelenléti képzésre A vizsgákat egyre többen szervezik az e-learningre jellemző módszerrel. Az e-learninges képzés számára kidolgozott tananyagokat mind gyakrabban használják fel a jelenléti képzésben Várható a követelmények pontosabb megfogalmazása is a jelenléti képzésben A Moodle-rendszer használata szervezési, adminisztrációs feladatok megoldására

A hallgatók véleménye az e-learninges képzésről A Széchenyi István Egyetem az első az országban, ahol garduális képzésben, egészen a diplomáig e-learning formában tanulnak a hallgatók.

1. Kérdőíves vizsgálat a hallgatók körében Anonim kérdőívet küldtünk ki postai úton 355 hallgatónak. A kérdőívet 180 fő (50,7%) küldte vissza. Vizsgálati szempontok: életkor, iskolai végzettség, számítógépes ellátottság Internetes ellátottság A hallgatóság összetétele tutorok munkája tanulási útmutatók minősége vizsgaeredmények és a felkészülésbe fektetett munka viszonya A képzés egyes jellemzővel való elégedettség Internetes kapcsolattartás hatékonysága? Egyéni időbeosztás lehetősége? Objektívebb értékelés a vizsgán? … Milyen indokok alapján döntöttek a hallgatók az e-learning alapú képzés mellett?

3. Tapasztalatok a hallgatók kedvezően fogadták az elektronikus tananyagot, a szorgalmi időszakban kevesen fordultak a tutorhoz kérdéssel, a vizsgaeredmények nagyon kedvezőek

2. A vizsgálat eredményei

2. A vizsgálat eredményei Miért döntöttek az e-learning mellett?

2. A vizsgálat eredményei Igény a jelenléti konzultációra Mit értünk jelenléti konzultáción?

2. A vizsgálat eredményei A tutorok munkájának megítélése Konzultációs igény A személyes konzultációra vonatkozó igény nem függ a tutorok teljesítményétől, az ok a tantárgyban keresendő.

2. A vizsgálat eredményei A tanulásba fektetett munka megtérülése a vizsgán

2. A vizsgálat eredményei Mennyiben felel meg a hallgatóknak ez a képzési forma?

2. A vizsgálat eredményei

2. A vizsgálat eredményei Milyen tényezők befolyásolják a hallgatók megelégedettségét? a vizsgán kapott osztályzat 1. 2. 3. 4. 5. a tutorok munkája igény a jelenléti konzultációra az elektronikus tanulási útmutatók minősége az írott jegyzetek minősége a befektetett munka megtérülése a vizsgán a vizsgakövetelmények ismerete a tanulásra fordított idő

Előnyösebb-e a hallgatóknak az e-learning, mint a levelező képzés? Előnyök: egyéni időbeosztás lehetősége; utazási költségek csökkenése; a feltett kérdésre hamar választ kap; könnyebb megérteni a tananyagot, mintha az előadáson „ledarálták” volna; az önellenőrző kérdésekkel ellenőrizhető a tudás.

Előnyösebb-e a hallgatóknak az e-learning, mint a levelező képzés? Hátrányok: az oktató gyakorlati tapasztalatait nem tudja átadni; a hagyományos vizsgán jobban értékelhető a tudás; személytelen a képzés; hiányzik a többi hallgatóval való kapcsolattartás.

Az abszolutóriumot szerzett hallgatók aránya

A diplomamunkák osztályzatainak megoszlása

Záróvizsga feleletek osztályzatai

E-learninges tárgyak aránya a levelező képzésben A képzés féléve

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail: kovacsm@sze.hu