A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szociológia mint tudomány
Advertisements

Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szociológia és szociológiatudomány
Fellner Ákos, filozófus, kommunikáció-kutató, PhD hallgató
A szociológia, mint tudomány
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Negyedik előadás Március 11
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Nevelés- és oktatásszociológia
2008/2009. I. félév Takács-Murinkó Lívia
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Társadalmi rétegződés, egyenlőtlenségek, mobilitás
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Ápolásetika.
1. A demográfia fogalma, története, tárgykörei és forrásai
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Felvilágosodás Bevezető óra.
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
Az ipari forradalom következményei és hatása
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
A kulturális antropológia etológiai aspektusa. "Az embernek mint fajnak nagy evolúciós újítása a közösség kifejlődése. Nem az egyének versenye a döntő.
Emberképek a tudományágak szempontjából Szociológia II.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Társadalmi állapotrajzok konferencia
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A szociológia kilakulása, tárgya, szemléletmódja
A vidéki tér sikertényezői
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
A szociológia „előfutárai” és az „Alapító atyák”
NEVELÉSELMÉLET.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Funkcionalisták Dr Skrabski Árpád. Saint Simon ( ) A társadalmat mozgató erők: megszokás amely intézményekben ölt testet újításra való hajlam.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Szociológia - Jogszociológia
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Erfurt, München, 1920 Marx és Durkheim mellett a modern szociológia alapító atyja Az „Objektivitás” 1913-ban jelent meg.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
III. A szociológia története. 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon ( ) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom következményei és hatása.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
Horváth Róbert és a gazdaságstatisztika
LEADER, Identitás, Sport
A politikatudomány elméleti és módszertani sajátosságai.
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
A Chicagoi Iskola városökológiai modelljei
Előadás másolata:

A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei Páthy Ádám SZE Regionális Tudományi és Közpolitikai Tanszék pathya@rkk.hu

A szociológia mint tudomány A társadalmi élet törvényszerűségeit kutató tudomány. Tudomány-e a szociológia? Önálló kutatási terület Önálló módszertan Saját tudományos, szervezet, közélet A társadalmi jelenségek feltárása nemcsak tudományos eszközökkel történhet, de technikailag különbséget kell tenni a hétköznapi és a tudományos megismerés között. A szociológia a társadalmat nem a társadalom tagjainak összességeként tekinti, hanem rendszereket, intézményeket vizsgál.

A társadalomtudományok fejlődése Vizsgálati terület: az ember, mint társadalmi lény, az ember és a társadalom viszonya. Kvalitatív és kvantitatív vizsgálati módszerek: megkülönböztetés a humán tudományoktól. Történettudomány és filozófia: a kiindulópontok Demográfia: 17. század közepe (John Graunt) Politológia: 17. század második fele (John Locke) Közgazdaságtan: 18. század második fele (Adam Smith) Pszichológia: 19. század eleje

A szociológia kialakulásának társadalmi közege A szabadpiaci viszonyok megjelenése és az iparosodással kezdődő modernizáció a társadalmi szerkezetet sem hagyja érintetlenül. a társadalmi különbségek kiéleződnek a védelmet nyújtó közösségek felbomlanak megnő az elidegenedés előtérbe kerülnek a deviáns viselkedési formák A szociológia létrejötte tehát egyfajta válasz a modernizációra, abban az értelemben, hogy az újonnan felbukkanó társadalmi jelenségekre a tudomány a saját eszközeivel adhasson választ. A szociológia megjelenése nemcsak a leírás és a helyzetfeltárás igényeit szolgálta, hanem lehetőséget adott a társadalomkritikai szemlélet tudományos formában való megjelenítésére is.

Az előfutárok Claude Henri de Saint-Simon (1760-1825) utópikus szocialista törvényszerűségeket keres a társadalom működésében megszokás ereje és újításra való hajlam teológiai, katonai és ipari társadalom elitváltás – „dolgozó osztály” Auguste Comte (1798-1857) Saint-Simon titkára az új társadalom vezető rétegét a tudósok és filozófusok adják teológiai, metafizikai és pozitivista korszak a hat alaptudomány eljutott a harmadik korszakba a szociológia az ipari társadalom irányításának tudománya

A szociológia korai képviselői Alexis de Tocqueville (1805-1859) a politikai intézményeket vizsgálja nem szükségszerű, hogy az iparosodott társadalmakban ugyanolyan politikai berendezkedés alakuljon ki liberális irányzat Adolphe Quetelet (1796-1874) statisztikai adatok tudományos felhasználása „társadalmi fizika” törvényszerűségek és becslések Frederic Le Play (1806-1882) szociális kérdések monografikus feldologzás kutatások Magyarországon is

Az alapító atyák: Karl Marx 1818-1883 közgazdász, filozófus, szociológus Legfontosabb szociológiai alapvetések: gazdasági alap a társadalmak osztályszerkezete konfliktuselmélet társadalmi formációk Fő munkák: A Kommunista Párt kiáltványa A Tőke Friedrich Engels (1820-1895) A munkásosztály helyzete Angliában

Az alapító atyák: Max Weber 1864-1920 közgazdász, szociológus sok mindent átvesz Marxtól, de bonyolultabban látja a dolgokat A társadalmi szerkezet többdimenziós felfogása: gazdaság hatalom életmód és megbecsültség A kapitalizmus fő jellemzője a racionalizáltság, ez vezet a bürokratizálódáshoz is Vallásszociológiai tevékenysége nagyon fontos – A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme Megértő szociológia: a szociológusnak a vizsgált személyek helyére kell képzelniük magukat, hogy megismerjék a motivációkat. Fontos a történeti szemlélet.

Az alapító atyák: Émile Durkheim 1858-1917 a társadalmi és erkölcsi rend kutatója munkamegosztás és szolidaritás mechanikus szolidaritás: az egyszerű szerkezetű társadalmakban széles körű megegyezés van az értékek és az intézmények kérdéseiben organikus szolidaritás: erősen specializálódott társadalmi szerepek közötti együttműködés Anómiaelmélet: a normák meggyengülnek és nem képesek útmutatást adni a társadalom minden tagjának viselkedésére – deviáns magatartásformák Kutatási módszer: Társadalmi tényeket csak másik társadalmi tényekkel lehet magyarázni Az elemzéshez egzakt statisztikai módszereket kell használni

A szociológia fő vizsgálati területei Társadalmi szerkezet és rétegződés Életminőség, életstílus Területi és települési különbségek Társadalmi és térbeli mobilitás Speciális demográfiai csoportok vizsgálata Politikai cselekvés és politikai intézmények Gazdaságszociológia Kulturális jellemzők vizsgálata Demográfiai folyamatok, egészségi állapot Normák, értékek és attitűdök Csoportok és csoportközi viszonyok Mikrotársadalmi szolidaritás és kapcsolatrendszerek Szociálpolitika Társadalmi konfliktusok

Köszönöm a figyelmet!