Településhálózatunk a falvak és a tanyák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Települések A település természetes élettér, vagy munkaerő- utánpótlási raktár? Települések összehangolásának honlapja Veled Európa, de nélküled EU!
TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE
Felelősségteljes idegenforgalmi fejlődés Bükön
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Településhálózatunk, a falvak és a tanyák
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
KEZDÉS!!!!!!.
A Falvak és a Tanyák Tk.:85-88.o. Atlasz:20-21.o.
Az urbanizáció és városaink
Településhálózatunk. A Falvak és tanyák
Természeti erőforrások védelme
Családi napközi.
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Hálózatok és településfunkciók MRTT konferencia okt ,Szeged Korompai Attila, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságföldrajz Tanszék
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
2007. október 11.1 Zalai Falvakért Egyesület „ ÚTJELZŐ ” Munkahely – információ – szolgáltatás a zalai aprófalvakban című Phare CBC pályázat 2003/
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
A Dél-alföldi Régió településszerkezete Pfening Viola Geográfus III. évfolyam március 27.
A Közép-Dunántúli Régió településszerkezete és településhálózata
Közép-Magyarország településszerkezete
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Területközi együttműködés: Ukrajna – Magyarország Dr. Panov Alen, PhD, a történelemtudományok kandidátusa Ukrajna Nyíregyházi Konzulja VÁZLAT 1. Ukrajna.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
 1960-ig növekedett a népességszám f ő volt a maximum  f ő  f ő  Az ország legritkábban lakott megyéje  Magas településs.
Hogy szerepelhet a Jobbik az önkormányzati választáson? László Róbert választási szakértő Political Capital.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Kávás.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
MAGYARORSZÁG FÖLDTANA ÉS TERMÉSZETFÖLDRAJZA
Pécs, november 27. Előadó: Micskey Tibor termelési igazgató Pannon Volán Zrt. A nagyvállalatok nehézségei: megoldási lehetőségek a perifériák közlekedésszervezésében.
Regionális gazdaságtan 7.
A betegellátás keretei és rendszere
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
A DKMT Eurorégió megyeszékhelyeinek társadalmi-gazdasági elemzése Dr. Borzán Anita 1 – Dr. Szigeti Cecília 2 1 főiskolai docens - 2 egyetemi adjunktus.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
A TERMÉSZET ÉS A TÁRSADALOM KÖLCSÖNHATÁSAI
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
Iskola és közösség Iskola és közösség I: Iskola és település (oktatásökológiai megközelítés) Iskola és közösség II: Az iskola funkciói (funkcionalista.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A településhierarchia és a településhálózat
Gerje-Körút „A közös program”
A települések általános kérdései
A legősibb települések
Ausztrália Dél keresztje csillagkép Egyesült Királyság zászlaja
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
9. TELEPÜLÉSEK.
18. TELEPÜLÉSEK.
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Településhálózatunk a falvak és a tanyák

Település A népesség lakó – és/vagy munkahelyének térbeli együttese, ahol a természeti környezet elemei, a gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban vannak egymással.

Amiről szó lesz… A településeink fejlődésének feltételei. Településhálózatunk tagozódása és igazgatása Falusi településeink A szórványtelepülések

A településeink fejlődésének feltételei. I. Természeti adottságok Termékeny talaj Kedvező éghajlat Síksági táj Jó természetes védelemmel bíró helyek Folyóvölgyek Árvízmentes területek Ivóvízforrások Folyami átkelőhelyek Ásványkincsek

II. Társadalmi feltételek Technika Munkaerő szakképzetsége Létszáma Nemek szerinti megoszlása Munkaerőhiány vagy felesleg

(telefon,fax,számítógép hálózat,internet stb.) III. Infrastruktúra A termelést biztosító műszaki létesítményeket jelenti: A közlekedési hálózatot Az energia ellátást A közműveket ( gáz-,víz-,és csatornahálózat) Az információs rendszert (telefon,fax,számítógép hálózat,internet stb.)

A településeink fejlődésének feltételei. Településhálózatunk tagozódása és igazgatása Fejlődésünk társadalmi alapjai. A szórványtelepülések

Településhálózatunk tagozódása és igazgatása A hazai településhálózat 2003.január1-jén Összesen 3435 település. Ezek megoszlása: Főváros 1 Megyei jogú város 22 Egyéb város 229 Község 2893 Összesen 3145

Hazánk megyéi és megyei jogú városai

Területi közigazgatás Egysége Szent István óta a MEGYE akkor királyi vármegye Hazánkban ebből 19 van. A megyeszékhelyek és az 50 000 lakosnál népesebb városok megyei jogú városként működnek , közigazgatásilag önállóak. Hazánkban nem volt jellemző a megyéknél nagyobb régiók kialakítása , de az EU hoz való csatlakozás egyik feltétele volt a régiók kialakítása.

Területi közigazgatás Alapegységei a községek és a városok. Jogi szempontból egyenlő rangúak, működésük az önkormányzati rendszerre épül. Településeinkre a kis települések szórt elhelyezkedése és a nagyobb települések körüli tömörülés a jellemző. Rangjukat a szerepkörük határozza meg. A településrendszer állandóan változik.

A településeink fejlődésének feltételei. Településhálózatunk tagozódása és igazgatása Falusi településeink A szórványtelepülések

Falusi településeink A falvak a legrégibb és ma is a leggyakoribb településeink. Alaprajzuk , méretük rendszerint követi a domborzati adottságokat.

Halmazfalu (Nyírség,Jászság)

Egyutcás falu (dombvidékek völgyeiben v. folyók mentén)

Sakktábla alaprajzú (mérnöki tervek szerint épültek)

Falvaink nagysár szerinti csoportosítása Alapja a lélekszám. Aprófalvak 1000 fő alatt Kisfalvak 1-2000 fő között Középfalvak 2-5000 fő között Óriásfalvak 10 000 fő körüli Számuk csökken várossá nyilvánításuk folyamatos.

A településeink fejlődésének feltételei. Településhálózatunk tagozódása és igazgatása Falusi településeink A szórványtelepülések

Szórványtelepülések A több lépcsőben kialakult magyar tanyarendszer adja az alföld sajátos arculatát. A szórványtelepülések területi elhelyezkedése is jellegezte. A fiatalság kevésbé vállalja ezt az életmódot így a tanyák lakói elöregednek. A tanyák napjainkban családi farmokká alakulhatnak át.

VÉGE