A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI. D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Alaplap.
Hardver eszközök II. rész
Memóriák típusai, jellemzői
timor Domini principium scientiæ 1 A hardver 1. rész.
Számítógépek tuningolása
A memória.
Memória.
A Memória Második rész.
Memóriák kategóriák ROM.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Alaplapra integrált csatlakozók
A számítógép felépítése
A MEMÓRIA.
A memória.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
A 2000-es év utáni processzorok jellemzői
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Memóriák.
A memória.
Számítógép memória jellemzői
Többmagos processzorok
Memóriák típusai, jellemzői
A memóriák típusai Ahogy én tanítanám….
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Készítette: Felkészítő tanár: Iskola:
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Tematikus fogalomtár FÉLVEZETŐS TÁRAK
MIÉRTEK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁBAN
Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. - Főnökétől azt a feladatot kapja, hogy egy számítógépes munkaállomáshoz az internetről letöltött árajánlatot.
VI.) Memóriák, memória szervezés
A legolcsóbb szuperszámitógép
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált áramkörök: áttekintés,
Számítógép legfontosabb paraméterei
Leica Zeno GIS Leica Geosystems Térinformatika és Eszközmenedzsment Gombás László December 2012.
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Számítógép memória jellemzői
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály 2011.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
Mikroprocesszor.
Alaplapra integrált csatlakozók
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Processzorok és típusai
Készítette: Atkári György
Ilyen számítógépet szeretnék
A Számítógép memória jellemzői Készítette: Döbrei Péter DOPSAAI.
Ön egy oktatócég alkalmazottja. Berendeztek egy új oktatótermet
Memória példák Feladat Egy számítógép rendszermemóriája egycsatornás, 64 bites adategységekkel rendelkező DDR1-DRAM-ra épül, melyben a burst.
ifin811/ea1 C Programozás: Hardver alapok áttekintése
A processzorok (CPU).
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Memóriák képekben Takács Béla
HÁZI FELADAT Készítette: Egri Áron. T OSHIBA C50D-A-149 B LACK W8.1 3Y BING Processzor: AMD E (1000) MHz Memória: 2048 (DDR3) MB Videókártya: AMD.
Készítette:Mohamed Ahmed Azmi 9.A. Random Access Memory Alap tudnivalók a RAM -ról: Írható és olvasható memória. Feladata ideiglenes adatok tárolása,
Alaplapok.
A CPU (központi feldolgozó egység vagy processzor)
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Ilyen számítógépet szeretnék
CPU (Processzor) A CPU (Central Processing Unit – Központi Feldolgozó Egység) a számítógép azon egysége, amely értelmezi az utasításokat és vezérli.
RAM (Random Access Memory)
Memória áramkörök Név: Vígh Balázs
Ilyen számítógépet szeretnék
Információtechnológiai alapismeretek
Számítógép Ft-ból Készítette:Kovács István Ferenc
Ilyen számitógépet szeretnék.
MIKROVEZÉRLŐK.
Memória példák 2019.
Előadás másolata:

A D INAMIKUS RAM ÚJDONSÁGAI

D INAMIKUS RAM  DDR  DDR2  DDR3  DDR4  DDR 5

DDR-SDRAM a DDR-SDRAM (amit rövidítve DDR-RAM-nak jelölünk), az SD-RAM továbbfejlesztésének eredménye. DDR a Double Data Rate kezdőbetűiből alakult ki – és úgy fordíthatjuk le, hogy kétszeres adatátvitel. Az adatátviteli sebességet úgy éri el, hogy órajelenként 2, nem pedig 1 bitet szállít át. Néhány fontosabb gyártó a DDR-RAM piacról: Infineon, Geil, Kingston, Hyundai, Twinmos, Samsung

DDR-SDRAM  Double Data Rate SDRAM (kétszeres sebességű) A DDR-SDRAM-okba (Double Data Rate SDRAM) 4 db egymással párhuzamos és egymástól független működésre képes bankot építenek be, és az adatátviteli teljesítményt megduplázzák azzal, hogy a memória az órajel fel- és lefutó élére is képes adatot fogadni vagy szolgáltatni. Az órajel fel- és lefutó élén történő adatátvitel az SDRAM-hoz képest az adatátviteli teljesítményt megkétszerezi. A DDR SDRAM első két verziója a PC1600 (DDR PC100) és a PC2100 (DDR PC 133) nevet viseli. Az 1600 és 2100 az adatátvitelre utal, azaz 1,6 és 2,1 GB/s-ra.

M IVEL EZ NEM I NTEL FEJLESZTÉS … összeállt az Intel egy memóriafejlesztő céggel, a Rambusszal. Az Intel a kialakuló memóriájukat, amit Rambus-nak hívnak memória-szabvánnyá akarta tenni – nem bírta azt nézni, hogy az AMD hatalmas bevételre tett ezzel szert. Csak sajnos az egészben volt egy bukkanó: a Rambus memóriák előállítása kétszer többe kerül, mint a DDR-RAM és épp csak egy kicsit gyorsabb (a csúcskategóriás DDR-ek pedig olcsóbban sokkal jobbak, mint a Rambus). A magas ár a chipeken található rengeteg kiegészítő áramkör miatt van, de ezek sajnos szükségesek ahhoz, hogy a DDR-nél ne legyenek rosszabbak – ezek nélkül épphogy meghaladnák az SD-RAM teljesítményét.

D DR (1)

A PC1600 (DDR PC100)

A PC2100 (DDR PC 133)

DDR Teljesítménynövekedés Alacsonyabb energiafogyasztás (kb70%) -> alacsonyabb hőmérséklet (kb 40 %) Magasabb órajel kezdetben 533MHz-től (PC4300) 666MHz-ig (PC5300), de később belép a 800MHz- es DDR2 is Alacsonyabb áramfelvétel (2,5 V -> 1,8 V) Kisebb memória chipméret a kicsinyített félvezető-struktúrának köszönhetően A DDR2 4 bittel dolgozik, nem 2vel, mint a DDR, így órajelenként kétszerannyi adat címezhető

DDR2

DDR Üzemi feszültség 1,5V -> 1,35V 1333 MHz órajel 2011 folyamán : a feszültség nem változik Az órajel már 1600 MHz

DDR (jelen van most is, de még nem önálló egységként, úgy majd csak 2012-re) 1,2 V-os feszültség 2133 MHz-es órajel 2013-ban: órajel növekedése (2667 MHz) Működési feszültség csökken (1V-ra próbálják)

A DDR4- ES VIDEOKÁRTYÁBA INTEGRÁLVA ( ÜLTETVE )

DDR5- ÖS IS SZINTÉN A VIDEOKÁRTYÁBA INTEGRÁLVA

T ÁBLÁZAT … DDR SDRAM szabvány Óra Frekvencia (MHz) Transzfer Frekvencia (MHz) Feszültség DDR100 – – /2.6 DDR2100 – – DDR

F ORRÁSOK : eljovo_memoriaja /4-GHz-en-a-DDR4