A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája) A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája) Dr. Szlávik János – egyetemi tanár, dékán 2011. november 8.
A fenntarthatóság szintjei Globális Nagyregionális Regionális, nemzeti Lokális
„Az erőforrások túlhasználata az aktuális jólét növelése érdekében globális probléma, de mivel a politikában a cselekvő az egyes ember, akinek elsősorban a saját közvetlen környezetére van ráhatása, a fenntarthatóság felé való átmenet kiindulópontja a lokális változás.” Forrás: A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója NFFT
„A fenntarthatósággal kapcsolatos mérlegelés – a jólét növelése a jelenben és az erőforrások szükséges megóvása, gyarapítása a jövő számára – kevésbé absztrakt egy helyi közösségben, mint aggregált, országos mértékben.” Forrás: A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója NFFT
Példák Egerből 1. Energiatermelés, -felhasználás, klímahatás „Megújuló” távfűtés (faapríték) Panelprogram Egernek van klímastratégiája
Példák Egerből 2. Közlekedés: Autópálya leágazás M25 Vasút-MÁV Intermoduláris csomópont Városi közlekedés átszervezése Kerékpárutak
Példák Egerből 3. A belváros rehabilitációja Közösségépítő közösségi terek Eger patak revitalizációja
„A nemzetközi kereskedelem és a külföldi befektetések kiszolgálásában messze jobban teljesítünk, mint a gazdaság egészséges fejlődéséhez szükséges többi feltétel megteremtésében, amik a hazai vállalkozókat is fejlődési lehetőségekhez juttathatnák.” Forrás: A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója NFFT
„A helyi gazdaságfejlesztés tudatos helyi közösségi beavatkozás a gazdasági folyamtokba a fenntartható helyi fejlődés érdekében.” Forrás: Helyi gazdaságfejlesztés… VÁTI
„A helyi gazdaságfejlesztés egy részvételi alapú folyamat, melyben minden szektor helyi szereplője együttműködik a helyi gazdasági tevékenységek ösztönzése érdekében egy önjáró és fenntartható gazdaság kialakításáért; ezáltal a cél megfelelő munkalehetőségek és életszínvonal biztosítása a helyi lakosság számára, beleértve a szegény és hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat.” Forrás: Helyi gazdaságfejlesztés… VÁTI
Szőlő 6-8 tonna/hektár (40-70% helyben feldolgozva) Az egri bor Egri Borvidék 5700 hektár Szőlő 6-8 tonna/hektár (40-70% helyben feldolgozva) (Bor palackozva 0,63 liter/kg szőlő) Az egri hőforrások, fürdőkultúra
Köszönöm a figyelmet!