Készítette: Ovádi Réka Kovács Ildikó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
A tanári munka értékelése
Az iskolai szociálismunka
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Hogyan valósítható meg mindez a közszférában?
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Az osztály és az iskolapszichológus együttműködési lehetőségei Iskolapszichológusok Módszertani Bázisa Budapest, november 27.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Mi a COACHING? A COACHING angol eredetű szó, amely edzést jelent. Az üzleti életbe kb. 20 évvel ezelőtt került be, gyökerei a sport pszichológiából eredeztethetők.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Vállalati kultúraváltás-Coach szemléletű vezetés
A HR vezető, mint a Vezérigazgató legfontosabb partnere
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Tanuló szervezet.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Vezetői módszereink azonosítása a tanult modellek alapján Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
III.4. A VEZETŐ SZEREPE ”... tudomásunk szerint minden sikeres minőségi forradalom a felső menedzsment részvételével történt EGYETLEN KIVÉTELT sem ismerünk.”
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Humán erőforrás fejlesztés a vendéglátóiparban Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület közgyűlése és Vendéglátói Konferenciája Kontakt Képző Központ.
Mentor Oscar.
Coachok és a motiváció. Ahány coach, annyi motiváció? Coachok karakterisztikája: 74% nő – 26% férfi 41 éves átlagéletkor (25-78 év) Eredeti végzettsége:
Az út………….. Gondolatok az executive coach képzés módszertana mentén
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A beiskolázás előkészítése
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Let’s coach it!
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
CSILLEBÉRC 2015.November Országos Intenzív Képzés és Továbbképzés.
BKIK – VI. Országos Tanácsadói Konferencia LEAN COACHING Bárány Péter, CMC üzletág-vezető Projektverzum Kft Budapest, március 21.
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
“Szüntesse meg a nemi sztereotípiákat – Adjon esélyt a tehetségnek!”
Előadó: Dorka Péter SZTE JGYPK TSTI
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Országos nagykereskedelmi menedzser
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

Készítette: Ovádi Réka Kovács Ildikó Coaching és mentoring Készítette: Ovádi Réka Kovács Ildikó

Teszt – Melyikre igaz? 1. A tevékenység elsődlegesen belső helyszínen történik. 2. A tevékenység elsődlegesen külső helyszínen történik. 3. Fő célja a siker és előrelépés támogatása. 4.Legfőbb küldetése, hogy támogassa a karrierépítést, és az ezzel kapcsolatos tanácsadás. 5. Fő célja, hogy segítsen megmutatni, hogy hogyan teremtsenek nagyobb odafigyelést az erősségekre, gyengeségekre, valamint a tanulási és fejlődési lehetőségekre. 6. Tanácsot ad, hogy milyen stratégiákkal lehet a leghatékonyabban elérni a munkahelyi célokat. 7. Segítséget nyújt az embereknek abban, hogy olyan személyes célokat tűzzenek ki, melyek a munkahelyi célokat is támogatják. 8. A megbeszélés mások bevonása nélkül történik. 9. A megbeszélés kényelmes laza légkörben, akár egy ebéd, vagy vacsora keretében történik. 10. A megbeszélés hivatalosabb légkörben, de kötetlenebb beszédstílusban történik. 11. Módszere a személyes tehetség / személyiség / „soft skill” felmérése. 12. Személyes és szakmai fejlődést, valamint a szervezeten belüli és távlati karrierlehetőségeket is biztosít figyelembe véve a jelenlegi munkát és a jövőbeli lehetőségeket.

Mit jelentenek a fogalmak egy HR-esnek? Kutatást végzett a DGS Global Research 354 cég HR munkatársait kérdezték meg 81% hasznosnak tartja, 17% a tréninggel azonos hatékonyságúnak tartja, 2% haszontalan divatcikknek tartja Végeredmény: cégek alapvetően a felsővezetőket coach-olják, főként megtartásuk érdekében Budapest Bank – Györgyi László üzletátalakítás-minőség igazgató 2007 óta 1 vezető morzsolódott le Mentorálási programot indítottak be: 10-20 fős formális találkozók, a vezetői dilemmák megoldása érdekében

Magyar értelmezések Coaching = előkészítés, felkészítés,edzés Olyan tanácsadó tevékenység, amely sajátos eszközeivel az egyén önálló feladatmegoldását segíti elő, támogatja és elvezeti az optimális döntéshez, célja megvalósításához az egyént. Konfliktus kezelés Életviteli tanácsadás Felkészítés, továbbképzés gyakorlatban való alkalmazása Továbbképző munka Személyes tanácsadás, támogatás Vezetői munka támogatása Coach = személyi edző,tanácsadó,segítő támogató személy Coachee = partner, kliens Coaching session = ülés, beszélgetés

Nemzetközi Coaching Hét Business Coach Club 2009. február A „coach” legjobbnak ítélt fordításai: 1. üzleti edző 2. kócs 3. elmeedző / elmedző Miben lehet mérni a coaching megtérülését? Nem forintosítható: Boldog, kiegyensúlyozott munkatársak Forintosítható: Hatékonyabb munka Magasabb profit Csökkenő fluktuáció

Coaching fajták Business coaching Business coaching esetében a coach kliensei a gazdasági szférából érkeznek és valamilyen üzleti probléma megoldásában, esetleg az ahhoz szükséges készségeik fejlesztésében kérik a coach segítségét. Speciális formája az executive coaching, amely a (felső)vezetőkkel történő munkát jelenti, ill. a skill coaching, amelynek során - általában alacsonyabb beosztásban lévő vezetőknél - egyéni alapkészség-fejlesztés történik. Life coaching Life coaching esetében a kliens általában életvezetési nehézségei miatt keres tanácsadót magának.

Coaching helyzete hazánkban 58% nem hallottak a coachingról vagy nem volt lehetősége coach-ot fogadni 42% részt vett coaching folyamatban és hajlandó áldozni rá Mire használják:stressz- és konfliktuskezelés, illetve személyes arculatépítés Átlagos coach: 41 éves, budapesti, tanári képesítés,iparági tapasztalat nélkül, 1-2 éve végez coaching-ot Elképzelt coach: 35-45 éves, pszichológusi végzettséggel és iparági tapasztalattal rendelkezik A magyar coach-ok 74%-a nő! (USA 69%)

D.I.A.D.A.L Az első magyar coaching modell DIAGNÓZIS – kérdezéstechnika! IRÁNYKIJELÖLÉS – célkitűzés! ALTERNATÍVÁK – agyvihar! DÖNTÉS – analízis! ALKALMAZÁS – kitartás! LEZÁRÁS – összegzés!

Coaching a közszférában Nemzeti Hírközlési Hatóság / 400 fős szervezet Cél: fejleszteni a szervezeti kultúrát 1. Felmérték, hogy a dolgozók milyen vállalati kultúrát szeretnének a meglévőhöz képest 2. Nemzetközi benchmark adatokkal is összemérték 3. Kialakult a fejlesztési terv 4. Vezetőket bevonták és a változási folyamatban a betöltött szerepüket tudatosították 5. Vezetői tréningek: önismeretre, személyiségfejlesztésre alapuló csoportos fejlesztés, coaching 6. A tréning után személyes coaching ülés

Coaching a multinál EDS Magyarország, Telefonos ügyfélszolgálat 600 fős szervezet Cél: motiválás, teljesítményértékelés fluktuáció csökkentése Kéthavonta ismétlődő négyszemközti beszélgetés Bizalmas légkör, személyre szabottság Mérhető eredmények áttekintése Kétirányú visszajelzések Erősségek, fejlesztendő területek Személyes célkitűzések Coaching minden szinten Vezetők coach képzése Coach auditok

Milyen képességek kellenek? pszichológiai, vezetés- és tárgyaláselméleti felkészültség ember- és személyiségismeret jó kommunikációs képesség kérdezéstechnikai tudás gyors helyzetfelismerés és reagáló készség beleérzés és beleélés képessége motiválás képessége aktív hallgatás jó kiállás humorérzék

Mi a mentoring? A mentor feladatai: felkészülés az új kollega fogadására az új dolgozó beilleszkedésének tervezett segítsége szervezeti magatartási szabályok, elvárások ismertetése a gyakornok / munkavállaló támogatása a szakmai feladatok és a szervezet működésének megismerésében munkakörnyezet megmutatása, kapcsolatok kialakítása felhalmozódott tapasztalati tudás átadása, tudatos utánpótlás nevelés Fontos képességek: szaktudás, gyakorlat helyismeret lojalitás tekintély a munkatársak előtt

Mentoring a munkahelyen kívül Tanári mentorálás: A mentor szerepe, hogy segítse a tanulót a tanulásban és a pályaválasztásban. rendszeresen találkozik a patronált tanulójával, kapcsolatot tart az osztályfőnökkel, illetve szükség esetén a szaktanárokkal, családlátogatáson vesz részt, Pályaorientációs mentorálás: végzős diákok tájékoztatása, helyzetük felmérése pályaorientációs tanácsadás munkanélküli fiatalok számára segítség képzések megszervezésében, felkutatásában munkára való felkészítés munkahelyek felkutatása

Azonosságok és különbségek Jellemző Mentoring Coaching 1. Elsődleges helyszín Belső Belső vagy külső 2. Elsődleges szerep Vezetői szintű hatáskör vagy szerep Régi tapasztalt dolgozó Professzionális coach és tréning 3. Szükséges tapasztalat és tudás Széles rálátás és tudás a cégről Sokféle munkatapasztalat Sikeres múltbeli üzleti tapasztalatok 4. Célok Siker, előrelépés, karrierépítés támogatása, tanácsadás A siker és előrelépés támogatása 5. Módszerek Megbeszélés, ebéd vagy vacsora négyszemközt Kényelmes, laza légkör A tudás megosztása Mondani, tanácsolni, javasolni,tanítani Beszélgetés mások bevonása nélkül Hivatalosabb légkör, kötetlenebb beszédstílus Mérhető célok kitűzése 6. Mások bevonása A feladat megoldása érdekében másokhoz átirányítható Az illető személy főnöke részt vehet 7. Hatókör Mozgás a szervezeten belül és távlati karrierlehetőségek Személyes és szakmai fejlődés

Forrás www.hrportal.hu A Munkaadó Lapja, IX. évfolyam 10. szám Mentorálás a cégeknél (2003/10 - Humánpolitika)

Köszönjük a figyelmet!