A nyelv történeti vizsgálatának forrásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

Automataváltás - hanggal!!!
A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Sipos Mária – Várnai Zsuzsa MTA NytI Szombathely,
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Érintés.
Az Élet Igéje április.
Kárpátalja 4.Nap Igaz magyarnak lenni akkora teher , hogy aki sokat viseli, megerősödik. /Wass Albert/
A nyelvrokonság bizonyítékai
A szókészlet tagolódása, rétegződése
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
ÚT A TARTÓZKODÁSI HELYÜNK VÁLTOZIK. A HOL VAGYUNK KÉRDÉST, KIEGÉSZÍTHETJÜK AZZAL A KÉRDÉSSEL, HOGY HONNAN HOVÁ JUTUNK? AMI A HONNAN ÉS A HOVA KÖZÖTT VAN.
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
A magyar nyelvtörténet korszakai
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
1. Az alapnyelv 2. Az alapnyelv rekonstruálása
A számírás története.
A magyar nyelvtörténet korszakai
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A magyar igemódok és igeidők története
A számjelölés A melléknévfokozás A kiemelőjel
Ómagyar Mária-siralom
A magyar nyelv eredete és rokonai - ŐSMAGYAR KOR
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Nyelvtörténet, a magyar nyelv szókészlete
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
A Római világ és a barbárok
Nem volt fény, amely tovább vezet,
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Összeállította: Dóber Valéria
A magyar nyelv történetének főbb korszakai
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
13. A zillmerezés, mint bruttó
Az élet igéje december „Ám azoknak, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” (Jn 1,12).
Uralisztika Az alapnyelvi szófajok. A szófaji kategorizálás morfológiai alapon szintaktikai alapon szemantikai alapon Komplex módon kell vizsgálni!
Európa nyelvei.
Minden lépés, minden szó Legyen tiszta, mint a hó, ahol járok Te legyél az út!
Irodalmi nyelvünk kialakulása és a nyelvújítás
Ómagyar kor ( ).
Megölték a Bárányt, de Rá dicsőség várt, az átszegzett kezek győzelmet hirdetnek. Ő az Úr, Ő az Úr, éneklem, Ő az Úr. És Ő él, IGEN ÉL, élek, mert Jézus.
Számrendszerek kialakulása
Történeti-e ez a genetika?. Régész létemre hogy jövök ahhoz, hogy genetikusokat bíráljak?
Fogászati ellátás november Kiosztott ill. kitöltött kérdőívek aránya.
A magyarság eredete és vándorlása
Milétoszi filozófusok
Mi fán terem az ételhulladék?
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
A bronzkor Bár a Csallóköznek e területe,
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
Dávid zsoltára. Hozzád kiáltok, Uram, siess segítségemre, figyelj szavamra, ha kiáltok hozzád!
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
Miért kell jól viselkedni a földön? Hogy a paradicsomba kapjunk jegyet. Másképp a pokol vár!!! De a valóságban a paradicsom és a pokol ugyanaz csak kis.
Don-kubáni magyar őshaza?
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
Palócföldet „...a palóc nyelvjárás tartja össze…” (Dr. Balázs Géza)
A Magyar nyelv különlegességei Készítette: Nemesi Gabriella Erdei Györgyné Balajti Zsófi Molnár János Talabér Marcell Szentimrey Panna.
A magyar nyelvtörténet korszakai © N. Fodor János, 2013.
Vándorlás a kelet-európai pusztán
A magyar nyelv területi nyelvváltozatai és a norma
Anyanyelvünk változatai
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Néptánc óra feldolgozása
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Előadás másolata:

A nyelv történeti vizsgálatának forrásai

A múlt nyelvhasználatának tanulmányozása Közvetlenül (fennmaradt nyelvemlékeken keresztül) Közvetetten (nyelvünk korábbi állapotáról máshonnan vett információkon keresztül)

Honnan lehet információkat szerezni a régi magyar nyelvről? Mai nyelvünk a réginek a folytatása. A sztenderdizálódott köznyelv megőrzött régiségei vagy régi változások nyomai. A nyelvjárások megőrzött régiségei. A magyarral érintkezésbe került nyelvekből. A magyar átvételek. A magyar át is adott elemeket. A rokon nyelvekből. A mai rokon nyelvek segítenek az alapnyelvi rekonstrukcióban, amely egy korábbi szinkrón metszet feltárását jelenti. A világ nyelveinek változási tendenciái, szabályszerűségei a magyarra is igazak.

A mai sztenderd mint forrás Megőrződött archaizmusok: Szókészleti: Közös lónak túros a háta. Morfológiai: Aki nem dolgozik, ne is egyék. Morfofonológiai: inas, nyilas, hidak stb. Mai rendhagyó alakok: Azonos hangváltozás nyomát őrzik: víz : vizet, ló : lovat, hó : havat, út : utat stb.

A mai nyelvjárások mint források Palóc archaizmusok: [ȧ ] [λ ] Több nyelvjárásban: Diftongusok (kettőshangzók), pl.: lo̮u stb. Nem hasonuló toldalékok, pl.: ötszer stb.

A sztenderd és a nyelvjárások együtt Az ö-ző nyelvjárások kialakulása. Köznyelvi kettősségek: fel ~ föl, zsemle ~ zsömle stb. Köznyelvi: ember  Nyelvjárási: embër/embör. Köznyelvi: mentek  Nyelvjárási: mentëk/mëntek/mentek/mëntëk/ mentök/möntek/mentek/möntök.

A magyarok vándorlása alatt: török hatás

A honfoglalás után: főleg szláv hatás

A magyarba bekerült kölcsönszavak vallomása Az ótörök szavak közül jó néhány tővégi időtartamváltást mutat: kecske : kecskét stb. Tehát bekerülésükkör meg kellett nyúlniuk, majd később ezek is megrövidültek. A szláv szavak elején feloldódott a mássalhangzó-torlódás: kraλ > király, gręda > gerenda, brat’ > barát stb. Ebből lehet tudni, hogy a korabeli magyarban nem volt.

A magyarból átkerült kölcsönszavak vallomása A román oraş, Oradea, oaş stb. a magyar város, Várad, avas stb.-nek felel meg. Mivel a románban mindig is volt [v], ezért az átvételkor a magyarban biztos nem volt.

A nyelvemléktelen kor fő forráscsoportja: a rokon nyelvek Uráli réteg Finnugor réteg Ugor réteg Ősmagyar Ómagyar (nyelvemlékek) Pl. az előmagyar rekonstruált alakok zöme magánhangzóra végződik. Vagyis az ősmagyarban kopott le a legtöbb szóról, mert a korai nyelvemlékekben már alig van (pl. utu).

Az univerzális tendenciák Például nincsenek ugrásszerű hangváltozások (legalábbis eddig nem tártak fel ilyet). A magyar képzési sajátosságokat figyelembe véve tehát meg lehet mondani, hogy elméletileg egyáltalán milyen változások lehetségesek.