Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Advertisements

Háttértárak ismertetése
Története, felépítése, használata a minden napjainkban
A videó digitalizálás könyvtári vonatkozásai
Napjaink háttértárolói
Blu-ray Disc. Bóta Laca A Blu-ray-ről általában  A Blu-ray névben a „blue” a lézer színére utal, amit ezen technológia használ, a „ray” pedig az optikai.
Optikai lemezek.
A Blu-ray disc.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
M AGNETO - OPTIKAI H ÁTTÉRTÁRAK Készítette: Dobos Rhea Szilvási Orsolya.
DISZKréten az adathordozókról
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Optikai adattárolók Készítette: Schuck Krisztián
A lyukkártyától a Blu-Ray-ig…
Mai Számítógép perifériák
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Bevezetés Az adathordozó: félvezetős, mágneses, optikai vagy egyéb elven működő eszköz, amely egy számítógép-környezetben adatokat, programokat, képeket.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Készítette: Simon Anett 9.c
Készítette: Verle Ágnes SHQWPT  1982, Sony és Philips  A cél: nagy tárképességű, tartós információhordozó  ne csak szöveget: zene, kép, videó.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Optikai adathordozók.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Az optikai lemezek jellemzői, fajtái
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Optikai lemezek jellemzői, típusai. Története Kiváltó ok Alapcél Katonai alkalmazás Thomson, DVA, ODC, Philips, Sony laser disc (LD)
Kalló Imre KAIUAAI.ELTE
Minden, amit az adathordozókról tudni kell Számítógépes alapismeretek, első beadandó feladat Készítette: Eichhardt Iván.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Vincze Alexandra Napjaink háttértárolói Felkészítő tanár: Bartha Katalin Kossuth Zsuzsa Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium 3300 Eger, Bem tábornok.
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Király Erik Péter Felkészítő tanár:Sári Éva Türr István Gazdasági Szakközépiskola 6500 Baja, Bácska tér 1.
„Én így tanítanám az informatikát”
Tar Balázs TABSABI.ELTE Optikai tárolók.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Szilágyi András Digitális videózás Szilágyi András
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A háttértárak felépítése és működése
CD,DVD,BLU-RAY Az 5. csapat munkája Mézes Norman,Gódor Dániel,Csóti Bendegúz.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
Kiss Dávid KIDSAAI.ELTE Optikai lemezek jellemzői és típusai.
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Története Jellemzői Típusai (cd,dvd) Blu-ray
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Készítette: Diczházi Attila
Előadás másolata:

Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV

A Blu-ray Disc Nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A DVD utódjának szánják. Háborúban állt a HD-DVD-vel. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal. A „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betű a „blue” szóból szándékosan lett kihagyva. A Blu-Ray formátumot 2004-ben véglegesítették.

A HD DVD a rivális A HD DVD egy digitális optikai formátum. Fejlesztője a Toshiba. Lemezeinek mérete egy CD lemezével megegyezőek. Jóval több adatot lehet felírni vele egy lemezre. A lemez gyártását március végén befejezték.

Az új technológia mindennapi felhasználásban Egy egyoldalas DVD 4,7 GB adatot képes tárolni. A Blu-ray kb. 5-szöröse egy DVD-nek. Blu-ray technológia drágasága miatt még nem leterjedt. Szakértők szerint 2009 a Blu-ray éve lehet.

Blu-ray lemez felépítése A Blu-ray lecsökkentette a sávok hüvelykméretét 0,74 mikronról 0,32 mikronra. Egy egyrétegű Blu-ray lemezen 25 GB információt tudunk tárolni, dupla rétegű lemezen kétszer annyit. A lemezeken a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. a gödrök a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé.

Blu-ray lemez felépítése Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minden Blu-ray lemez megközelítőleg ugyanolyan vastagságú. A DVD-n az adat, két 0,6 milliméter vastag polikarbonát réteg között helyezkedik el. A Blu-ray lemez egy 1,1 milliméter vastag polikarbonát rétegre helyezi az adatokat.

Blu-ray lemez felépítése Az adatok a lemez tetején vannak elhelyezve. Az adat egy kemény védőréteggel van ellátva a lemez, hogy megvédje a karcolásoktól, illetve az ujjlenyomatoktól. Az előállítási költsége alacsonyabb, mint a DVD-nek. Védelem szempontjából is jobb a Blu-ray lemez a mai DVD-knél.

Blu-ray lemez felépítése Van egy egyedi ID-azonosítójuk, ami védelmet nyújt a film- és szoftverkalózok ellen. Több verziója is megjelent. A Sony cég kifejlesztette az XDCAM-ot és a ProDatát.

Típusok Mini Blu-ray Disc: egy 8 cm átmérőjű kicsinyített verziója a hagyományos Blu- ray lemeznek. Tárkapacitása: 7.5 Gbyte adat. Egyszer írható (BR-R) és az újraírható (BR-RE) verzió is. AVCREC : eredetileg a Blu-ray Disc alacsony tárkapacitású, melynek segítségével BD-kompatibilis anyagokat tudnak hagyományos DVD-ken terjeszteni. oló eljáráshoz.

Típusok BD9/BD5 Blu-ray Disc: ez a két típus egy alacsony tárkapacitású variánsa a Blu-ray lemezeknek. Lényeg: a Blu-ray lemezeknél megszokott kódolást tartalmazzák, így alacsony ára van. A BD9/BD5 erős hasonlóságot mutat a HD DVD-vel.

Típusok Írható Blu-ray Disc: két optikai lemez tartalmát is eltárolja. A BD-R lemezek csak egyszer írhatóak, míg a BD-RE mlemeze számtalan alkalommal törölhetők és újra írhatók szeptembere óta a BD-RE is elérhető a kicsi 8 cm-es átmérőjű Mini Blu-ray lemezeken is.

Források Köszönöm a figyelmet!