Billentyűzet szolgáltatások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Linux ismeretek: A Unity felület
Advertisements

Táblázatkezelés Alapok.
Számítógép bemeneti egységei
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Billentyűzet és egér.
A Windows használata Bevezetés.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Adatbeviteli eszközök
Göncziné Kapros Katalin humáninformatika.ektf.hu
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
5.O összefoglalás. Milyen fogalom jellemzőit sorolom? ► számunkra viszonylagos függ előzetes ismereteinktől ► Számunkra új ismeretet jelent ► Érthető.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Operációs rendszer alap elemei
Hardver, szoftver A hardver
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Operációs rendszerek Beállítások.
Jellemző eszközök: billentyűzet (keyboard)
Készítette: Alko-soft Bt A Braille eszközök általános jellemzői.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Fontos fogalmak az informatikában.
Microsoft Navision - Expressz módszertan Általános kezelés
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Billentyűzet Az egyik legtöbbet használt bemeneti eszköz
104 gombos amerikai angol QWERTY kiosztású PC-billetyűzet
Táblázatkezelés-Excel
Informatikai eszközök
Szövegszerkesztés Alapfogalmak Szövegbevitel Parancskiválasztás
Táblázatkezelés– Excel program bemutatása
Szövegszerkesztési szabályok
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
Szöveg egységei, gépelés
Perifériák.
A billentyűzet és a szkenner
A szövegszerkesztés alapjai
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Ismerkedés a szövegszerkesztéssel
A perifériák általánosan
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Billentyűzet (keyboard) az alapértelmezett beviteli eszköz
Hardver ismeretek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A billentyűzet és a pendrive.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Balaton Marcell Balázs
Hardware: (=kemény áru)
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Készítette: Rajta Armand
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Egyszerű szövegszerkesztés
Billentyűzet.
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Bemeneti perifériák Készítette: Szabóné Lukács Éva.
Általános  Shift  Alt Gr 2 ” ˇ Általános Ctrl+c=Másolás Ctrl+x=kivágás Ctrl+v = beillesztés Ctrl+z = visszavonás.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Bemeneti perifériák.
A billentyűzet és részei
Total commander.
Microsoft Word.
Számítógépes ismeretek
Hasznos billentyű kombinációk
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
50 időt megtakarító Outlook-billentyűparancs
Előadás másolata:

Billentyűzet szolgáltatások Beviteli eszköz

A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. A gombok száma a szabványos 101 gombostól a 104 gomboson keresztül egészen a nagyméretű, programozható, 130 gombos kiszerelésekig változhat. Tömörebb változatok, kevesebb, mint 90 gombbal, ezek többnyire laptopokban vagy olyan gépeken, ahol kevés a rendelkezésre álló hely.

sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval. Ezeknek egy része még az írógép kialakításából származik, ide tartozik a: Shift (a nagybetűk és a számok fölött található jelek eléréséhez) a Caps Lock kapcsoló (kis- és nagybetűk közötti váltáshoz) a Tab (bekezdéshez) az Enter (soremeléshez) a Backspace (visszatörléshez).

A billentyűk elrendezése Írásra szolgáló (alfanumerikus) billentyűk. Ezek a billentyűk megegyeznek a hagyományos írógépeken található betű, szám, írásjel és szimbólum billentyűkkel. Vezérlőbillentyűk. Ezeket a billentyűket önmagukban, vagy más billentyűkkel együtt lenyomva bizonyos feladatok végrehajtására lehet használni. A leggyakrabban használt vezérlőbillentyűk a CTRL, az ALT, a Windows-embléma és az ESC billentyű. Funkcióbillentyűk. A funkcióbillentyűk konkrét feladatok elvégzésére használhatók. A billentyűk neve F1, F2, F3 és így tovább, egészen az F12 billentyűig. Ezeknek a billentyűknek a feladata programról programra változik. Navigációs billentyűk. Ezen billentyűk használatával lehet mozogni dokumentumokban vagy weboldalakon és szövegszerkesztés során. Ezek közé a billentyűk közé tartoznak a HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE és INSERT billentyűk. Numerikus billentyűzet. A numerikus billentyűzet számok gyors beírásához hasznos. A billentyűk egy blokkban vannak elhelyezve, mint egy hagyományos számológép vagy összeadó gép esetében.

A billentyűzet felső részében találhatóak a funkcióbillentyűk, általában F1 – F12 . Ezeket különféle alkalmazásokban más billentyűkkel kombinálva változatos parancsok kiadására lehet használni. Ilyen például az elterjedt Alt-F4 egy ablak bezárásához, vagy az F1 a segítségkéréshez.

Kapcsolódás A billentyűzet, a többi beviteli eszközhöz hasonlóan, az adatok átviteléhez hozzá kell legyen kapcsolva a számítógéphez. A kapcsolat többnyire egy vékony kábelen keresztül történik, mely PS/2 vagy USB interfészen kapcsolódik a számítógéphez, Illetve vannak vezeték nélküli billentyűzetek is, melyek az adatokat egy vevőkészülékhez infravörös, rádió- vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül küldik át.

Gyorsbillentyűk Ctrl+C: Másolás Ctrl+X: Kivágás Ctrl+V: Beillesztés Ctrl+Z: Visszavonás Ctrl+P: Nyomtatás Ctrl+F: Keresés Ctrl+T: Új lap (például Mozilla Firefoxnál) Ctrl+Esc vagy Win: Start menü Ctrl+"+": Nagyítás (például Mozilla Firefox) Ctrl+"-": Kicsinyítés (például Mozilla Firefox) PrintScreen: A képernyő lefényképezése BACKSPACE Visszalépés az előző lapra. Shift + kattintás  (kijelölés) SZÓKÖZ (A lap lefelé görgetése) Shift + SZÓKÖZ (A lap felfelé görgetése. Erre a célra a PAGE DOWN és PAGE UP billentyűk is használhatók) END (Ugrás a lap aljára) HOME (Ugrás a lap tetejére)

Fejlesztések 2005-ben Elkészült a fényt használó virtuális billentyűzet. Egy billentyűzet, ami kivetíthető az asztalra. 2006-ban Mobil billentyűzet szövetből. Egy brit cég összetekerhető, lapítható, sőt kimosható billentyűzettel állt elő, elsősorban az irodai alkalmazottak munkájának megkönnyítésére, akik Bluetooth-os mobil eszközeikre csatlakoztathatják a megoldást. egy teljes értékű QWERTY billentyűzet, amely mesterséges, és természetes szövetek rétegeiből áll, így bármikor összehajtható, gyűrhető, vagy akár kimosható.

vízálló, flexibilis billentyűzet Nedves környezetben, vagy sekély vízben is használható. Ellenáll az enyhe savaknak, lúgoknak. Poros környezetben is használható. Halk működés. Összetekerhető, könnyen szállítható. Könnyet tisztán tartható. sok helyen használhatjuk, ahol a billentyűzet könnyen elkoszolódhat vagy rá is ömölhet valami, mégis talán az egyik legfontosabb, hogy az Air Touch pillekönnyű, akár össze is hajtható, így bárhova magunkkal is vihetjük. A foszforeszkálás is előnyös, szürkületben vagy sötétben könnyebb megtalálni a billentyűket, ha azok világítanak is. A gumiborítás nem csúszik, jól megtapad a különféle felületeken. A gombok pedig hangtalanul püfölhetők, nincs semmilyen kattanó hangjuk.

Újabb fantáziakép az újgenerációs billentyűzetekről az Art Újabb fantáziakép az újgenerációs billentyűzetekről az Art.Lebedevl Studio jóvoltából. Ezen a kis műremeken egy darab gombot nem találunk, sokkal inkább egyetlen nagy érintőképernyőt, amit a legmultimédiásabb (videólejátszás, gyorsgombok, widgetek) billentyűzetként lehet használni.