Nyelvtörténet I. A hangváltozások általános kérdései: okai, típusai (tónikus és kombinatorikus), lefolyásuk módjai, jellegzetességei. Területi, időbeli.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A nyelvek eredete, nyelvtípusok
Oktatásszervezési változások. Mintatantervi változások.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A fonológia alapfogalmai
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A mondat.
Szemiot i ka.
Készítette: Petróczki Edina Prozódikus fonológia.
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Az időmértékes verselés
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
1. Az alapnyelv 2. Az alapnyelv rekonstruálása
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
A nyelv történetének fogalma. Intra- és extralingvális tényezői
Nyelvtörténet I. 1. A nyelv állandóságának és változásának jellemzői, szükségszerűségük. A változások indítékai. A nyelvi változás és a nyelvi rendszer.
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A magyar igekötők kategóriájának a keletkezése, gyarapodása
A magyar igemódok és igeidők története
Ideális kontinuumok kinematikája
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Beszédfelismerés és beszédszintézis Spektrális módszerek a beszédfeldolgozásban Takács György 3. előadás Beszedfelism és szint
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Kisebbségi kultúrák.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A dysarthria megjelenési formái a spontán beszédben
A népdalok 27/B.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Hangtani imétlés.
Szinger Veronika HANGTAN Szinger Veronika
Dajkanyelv - Az anyai beszédmagatartás néhány aspektusa
Zöngétlenedés: beszélőfüggő paraméter? Gráczi Tekla Etelka, MTA Nyelvtudományi Intézet II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia, Budapest,
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
Halmazállapot-változások
A nyelv, mint jelrendszer
Miért nem valóságos az idő?
A „diszes” problémák korai jelei
Kábítószer Élvezők Információs Oldala Tovább
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Az élet igéje július.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Az alapvető kommunikáció
Erőtörvények Tóth Klaudia 9/b..
Atom - és Elektronpályák
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Prozódikus fonológia ●a fonológiai tartományok elmélete ●prozodikus tartomány - melyben az adott szabály működésbe lép, szegmentumok szintje.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mechanikai hullámok.
Feltételes és Feltétlen Reflex
Vigyázat: minden üzenet!
METAKOMMUNIKÁCIÓ Vigyázat: minden üzenet!!!. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja,
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
A magyar nyelv területi nyelvváltozatai és a norma
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
A nyelv mint jelrendszer
A KERESZTÉNYSÉGNEK KÖSZÖNHETJÜK A KÖZPONTOZÁST ?.
METAKOMMUNIKÁCIÓ. Ismétlés Minden jel, ami önmagán túlmutat, ami önmagánál többre utal. A jelet nem az teszi jellé, aki adja, hanem az, aki „veszi”.
Előadás másolata:

Nyelvtörténet I. A hangváltozások általános kérdései: okai, típusai (tónikus és kombinatorikus), lefolyásuk módjai, jellegzetességei. Területi, időbeli és nyelvbeli terjedésük (szórványos, szabályos).

Az ugor alapnyelvből örökölt fonémaállomány és -rendszer a magyar nyelv életében nem maradt változatlan. Az örökölt fonémák jelentős része napjainkig megmaradt, de az ősmagyar kor kezdete óta jelentős mértékben gyarapodott is az állomány. Másrészt a fonémarendszer is alaposan átrendeződött: új oppozíciók, korrelációk alakultak ki.

A fonémarendszer változása mindemellett igen lassan és rövidebb időszakokban igen csekély mértékben zajlott. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy a fonémák szigorúan strukturált, zárt rendszert (részrendszereket) alkotnak. Mindezek mellett a szóalakok hangtani felépítésének jellemzői, fonotaktikai szabályai részben erőteljesen öröklődtek (napjainkig is, pl. mgh.-harmónia, -illeszkedés), részben különféle módosulásokon mentek át.

Mi tartozik a hangtörténetbe? 1. Bizonyos fonémák, fonémacsoportok változatlan továbbörökítése korszakonként. 2. Új hangváltozatok (allofónok) megjelenése a magyarság nyelvhasználatában (beszédében) egy régi beszédhang helyén. A szavak adott helyén, egy-egy bizonyos fonetikai helyzetben. (A keletkező új egy adott fonetikai helyzetben jelentkező fonetikai variánsnak számít!) 3. Ezekből új fonémák kialakulása (fonologizálódás); a rendszer üres helyeire való belépésük.

5. Régi részrendszerek változása: 4. Bizonyos régi fonémák eltűnése a rendszerből. 5. Régi részrendszerek változása: — oppozíciók, korrelációk megszűnése, módosulása; — új oppozíciók, korrelációk kialakulása. 6. Az egész mgh.- és msh.-rendszer, sőt, az egész fonémarendszer módosulása: gyarapodása, csökkenése, az elemek viszonyainak változása. 7. A fonémák hangsorba szerveződésének a magyarra jellemző szabályai: az egyes hangok lehetséges hangkörnyezetének (fonotaktikai helyzetének) a jellemzői és változásai.

Pl. mely hangok (vagy hangkapcsolatok) fordulhattak elő (csak) szavak elején, melyek (csak) szavak belsejében vagy végén? 8. A hangok (fonémák) eltűnése, lekopása, kiesése nyelvi jeleinkből (morfémákból, lexémákból). 9. Hangok (fonémák) bekerülése, betoldása ugyanezekbe.

10. A hangok egymásra hatása szavainkban, morfémáinkban. 11. A fonémák gyakoriságának a változása. A nyelvi jelekben egy fonémát egy másik fonéma vált fel. Egy bizonyos hangot (fonémát) szavak sorában egy másik, korábban is létezett beszédhang (fonéma) vált fel.

A hangváltozások jellemzői általában 1. A hangváltozások a mindenkori beszédből indulnak, és a beszédben zajlanak. 2. Tehát először fonetikai jellegű a változás, mégpedig olyan kis mértékű, hogy csak egy változata (allofónja) jön létre a típushangnak (fonémának). 3. Egy hangot nem akármilyen más hang vált(hat) fel! Csak a képzésben egymáshoz igen közel eső hangok között lehetséges ilyen változási viszony.

4. Egy hangnak egyszerre csak egyetlen képzési mozzanata módosul (a fonémának pedig egyetlen releváns jegye). 5. A hangváltozás indulásakor a belső nyelvi kiterjedése szűk körű. Kezdetben csak néhány szóalakban jelenik meg. Innen fog továbbterjedni, és tölti be azt a fonológiai teret, amely rendelkezésére áll.

Vannak olyan hangváltozások, amelyek nem terjednek tovább. Csupán néhány lexémában realizálódnak. Ezek a szórványos (sporadikus) hangváltozások. 6. A szórványos hangváltozások szabályos hangváltozásokká (tendenciákká) terebélyesed(het)nek.

A szabályos (tendenciaszerű) hangváltozások A nyelvben (nyelvváltozatban): — azonos fonetikai (fonotaktikai) helyzetben szereplő — (egy bizonyos) azonos hang — azonos módon változik meg — azonos térben, — azonos időszakaszban a lehetséges nyelvbeli esetek tömegében. A kivétel nélkül érvényesülő szabályos hangváltozásokat hangtörvénynek nevezzük.

A hangváltozások feltételéül szolgáló fontosabb fonetikai helyzetek: szókezdő, szó belseji, intervokalikus, postkonszonantikus, szóvégi; hangsúlyos, hangsúlytalan helyzet.

Mi terjeszti a hangváltozásokat? Az azonosságok, vagyis a rendszerkapcsolatok = analógia. A rendszerkapcsolatok miatt terjed el a hangváltozás. A szóalakokban lévő bizonyos hangok azonossága és azonos fonetikai helyzete rendszerkapcsolatot teremt a nyelvi eszközök között. > A belső nyelvi kiterjedés következtében szaporodik a nyelvi új. Ha egy hangváltozástípus a rendszer több fonémáját is érinti hasonló módon, tendencianyalábokként hatnak. Ugyanígy, ha többféle fonetikai helyzethez kötődik egyszerre ugyanaz a változási mód.

A „független” hangváltozásokat, vagyis amelyek nincsenek fonetikai feltételekhez kötve, szabad hangváltozásoknak is nevezik. A hangváltozásoknak van térbeli kiterjedése és határa is. A hangalak sem egyformán változik a nyelvterület különböző pontjain. Bizonyos helyekre eljut a nyelvi új, máshová nem.

A hangváltozások földrajzi határok között mennek végbe. Bizonyos gócokból indulnak ki, és terjednek hullámszerűen. A hangváltozásoknak vannak időbeli határai is: nem örök életűek. Valamikor elkezdődnek, rövidebb-hosszabb időszakban hatnak, majd elhalnak.

A hangváltozások hatása fonémarendszerünkre Eredményei különböző módokon. 1. Új fonéma jelenik meg a rendszerben. Lehetőségek: a) Az új először csak bizonyos fonetikai környezethez kötötten (kombinatorikus) variánsként (allofónként) jelenik meg. Később kötetlen fonémává válik (fonologizálódik).

b) A változás eredményeként megmaradhat mind a régi, mind az új fonéma. c) A hangváltozás következtében létrejövő új fonéma új oppozíciókat is létrehozhat. 2. A változások következményeként a régi fonéma eltűnhet. Lehetőségek: a) Az oppozíciós rendszer nem változik. b) Az oppozíciós rendszer is megváltozhat.

A hangváltozások indítékai (céljai és okai) A változások indítékai a nyelv minden részrendszerében sajátos módon jelentkeznek. Viszont minden nyelvi változás az adott nyelvállapotból indul ki, ill. abban zajlik. A fonémarendszer és nyelvünk hangtani szabályainak az állapota indítja el a hangváltozásoknak a tekintélyes részét.

1. Teleologikus okok A hangváltozások is azért (abból a célból) következnek be, hogy a nyelv minél zavartalanabbul, teljesebben tudja biztosítani a beszélőközösségek kommunikációs igényeit, szükségleteit. Vagyis a hangváltozások is azért történnek, hogy a nyelvi közlés minél hatásosabb, gazdaságosabb legyen, minél egyértelműbben adja vissza mondandónkat, minél tökéletesebben valósuljon meg a beszéd során. Az egyszerűbb artikuláció (hasonulások, összeolvadások stb.) pl. gazdaságosabb, könnyebb, hiszen energiát takarít meg általa a beszélő.

2. A kauzális okok Külső okok: A hangváltozásokat közvetlenül kiváltó okok. Külső okok: a) Az idegen nyelvekkel való érintkezés, nyelvi kontaktusok: > jövevényszavak által bizonyos fonémák elterjesztése, ill. gyakoriságuk módosítása. b) Belső nyelvváltozataink érintkezése, keveredése, egymásra hatása.

c) A nyelvi közlés, a beszédtempó gyorsulása (> hangkiesések). d) A beszélők utánzási ösztöne (a presztízses változatok előnyben részesítése). e) A nyelvi szocializáció: — a nem tökéletes anyanyelvátvétel/-átadás; félrehallás.

2. Belső emberi okok: a) Fiziológiaiak: az artikuláció módosítása, egyszerűsítése > asszociációs—kombinatorikus változások (hasonulás, hangkivetés stb.). b) Pszichológiaiak: egyszerűsítési ösztön > alakrövidítések. c) Szellemi-gondolkodásbeliek: kevésbé.

3. Nyelvrendszertani (belső) okok: elsősorban három területről kerülnek ki. A) Nyelvünk prozódiai (hangsúly) viszonyai; B) az egyes fonémák szóalakbeli helyzete, környezete; C) a fonémarendszer belső összefüggései.

A) A hangsúlyviszonyok hatása A hangsúlyviszonyok kiváltotta hangváltozásokat tónikus hangváltozásoknak nevezzük. Elsősorban a mgh.-változásokat idéznek elő. I. A hangsúlyos helyzet (első szótag) a vokálisok akusztikai fölerősödését eredményezi. A hangsúly hatására az akusztikailag gyengébb hangot erősebb váltja fel, a kevésbé hangzóst hangzósabb. A magyarban az első szótagi helyzetben emiatt történik:

(1) Inetimologikus vokális létrejötte: pl. lat. skola > m. skola > iskola; szl. brátъ > m. brát > barát. [E változás másik oka: a magyarban örökölt fonotaktikai szabály: nem volt szókezdő msh.-torlódás. Ennek mintájára alakították az eltérő jövevényszavakat.] (2) Vokalizáció: pl. szl. vnuka > m. βnuka > unoka; szl. vlachъ > m. βlaχ > oláh. (3) Rövid vokálisok megnyúlása: pl. tör. arpa > m. arpa > árpa; dicsér > dícsér. (4) Hosszú vokálisok diftongizációja: szép > szëip ~ sziëp. (5) Nyíltabbá válás: pl. bob > bab, fuk > fok, csuda > csoda.

(6) Illabializáció: tör. üge > m. üge > ige. II. A hangsúlytalanság (kisebb intenzitású nyomaték) gyengíti a hangok tulajdonságait. A szavak végén (vagy 2., 3. szótagban) az akusztikailag erősebb hangot gyengébb váltja fel, a hangzósabbat kevésbé hangzós (redukciós változások). (1) A rövid vokális elvesztése: eri > ér, szilu > szil; malina > málna.

(2) Vokális sorvadása: hodu > hodъ; szimü > szimъ. (3) Hosszú vokális megrövidülése: kezé > kezë, apá > apa. (4) Monoftongizáció: kéreü > kérő; kezei > kezé (>keze); adai > adá; jou > jó. (5) Zártabbá válás: váras > város; kezönk > kezünk; *hoda > *hodo > hodu (> had). (6) Labializáció: tör. arįq > m. arįk > áruk (>árok); szimi > szimü (szim > szem).

B) A hangkörnyezet hatása (a jelkörnyezet nyomása) A magasabb nyelvi egységek (morfémák, lexémák) építőelemei a hangok. Ezek hangsorokba rendeződnek. A változási ok a szóalak-felépítő hangok kombinációjában is rejtőzhet. Vagyis a beszédfolyamatban egymás társaságában lévő hangok hatnak egymásra. Többnyire hasonulásos jelenségekről van szó.

Gyakori jelenség, sokféle változást idéz elő. Ezek a kombinatorikus változások (másképp asszociációs változások). Általános jellegzetességeik: (1) Az akusztikailag vagy helyzeténél fogva erősebb hat, magához idomítja a gyengébbet. (2) A szó- vagy morfématestben, ill. ezek érintkezésében a közvetlenül egymás mellé kerülő hangok jobban befolyásolják egymást, mint a távolabb állók.

A közvetlenül egymás mellett álló hangok egymásra hatásának típusai: (1) V + C kapcsolatban: — zárhangok spirantizációja: ag > a (>au > ó); — réshangok vokalizációja: asza > aszau (> aszó); — réshang, tremuláns, nazális felszívódása: akkor > akkó; nagyon > nagyõ; — hosszú msh. időtartamának gyengülése: forró > fóró; szöllő > szőlő.

(2) C + V kapcsolatban: — palatalizáció: mezsde > mezsgye; selem > selyem; — zöngésülés: szaj > zaj; kazdag > gazdag; — affrikáció: jász > gyász; jártó > gyártó; sömör > csömör; — konszonáns beolvadása: *βet > öt; jonkább > inkább.

(3) V + V kapcsolatban: — diftongizáció, majd monoftongizáció: augusztus > a˘gusztus > āgusztus. (4) C + C kapcsolatban: — teljes vagy részleges asszimiláció: asįn > asszony; romt > ront; uromk > urunk. — disszimiláció: háss > hárs; duccás > durcás.

(5) V + C + V kapcsolatban: — a msh. geminációja: dinye > dinnye; menyi > mennyi; mondota > mondotta; — a msh. zöngésülése: toporoz > toboroz; — a msh. affrikációja: peszér > pecér; bozza > bodza.

A nem közvetlenül egymás mellett álló hangok indukáló hatása V….V: — asszimiláció (mgh.-harmónia, -illeszkedés): miloszt > malaszt, tucet > tucat, idnap > ünnep; világbelé > világba; ötszer > ötször; — disszimiláció: hornyó > hernyó; lábam > lábom; — pótlónyúlás: vëri > vér, palica > pálca, utu > út.

C…..C: — asszimiláció: Kata > Tata; — disszimiláció: borbér > borbél (> borbély); dalol > danol; talál > tanál.

C) A fonémarendszer belső összefüggései mint hangváltozást indukáló tényezők A rendszerekre jellemző, hogy minél következetesebb, egységesebb, arányosabb legyen a részrendszerek közötti és a részrendszereken belüli viszony. A rendszer szimmetriájára, egyensúlyára, kiegyenlítődésére való törekvés ez. A magyar nyelvre jellemző hangellentétek, oppozíciók, korrelációk sora a kiteljesedés felé módosul.

Ha a fonémarendszerben előfordulnak üres helyek, nem tökéletes korrelációk, azokon a helyeken a rendszer labilis, nem egységes. A rendszer azokon a helyeken változni fog, a rendszertelenségeket meg fogja szüntetni.