Áttekintés a személyzeti / emberi erőforrás menedzsmentről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Etikai Kódex.
Advertisements

A humán erőforrás jövőbeni kihívásai
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Emberi erőforrás tervezés és auditálás
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Tantárgyi ismertető és Termékszerkezet elemzési példák
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Az Esőemberekért Egyesület által gondozandó elemek bemutatása.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
1. ELŐADÁS.
1. előadás.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Emberierőforrás-ellátás
Teljesítménymenedzsment
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Emberi erőforrás menedzsment
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Családi vállalkozás.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A CONTROLLING MINT INTERDISZCIPLINÁRIS TUDOMÁNY
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
A HEM kialakulása és fejlődése
Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében 3. előadás.
Termelésmenedzsment Production Management
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Foglalkoztatás-politika
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Vállalkozásmenedzsment I.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Kérdések a második zh-hoz
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Készítette: Farkasné Veres Edina
SEEM alapok.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Áttekintés a személyzeti / emberi erőforrás menedzsmentről 11:56:11 Áttekintés a személyzeti / emberi erőforrás menedzsmentről I. előadás 2017.04.04.

Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák: Hétfő 9.00. – 10.00. Kedd 14.30. – 15.30. email: juhasz.istvan@ektf.hu tel.: 36-520-400 / 3077 mellék web: http://www.ektf.hu/~juhasz.istvan/ http://gti.ektf.hu/juhasz_istvan.htm

Az előadás vázlata Emberi tőke, emberi erőforrás (EE), emberi erőforrás (EEM) menedzsment fogalma. EEM modellje, célok, funkciók, eszközök. Külső és belső környezetet befolyásoló tényezők. Ki menedzseli az emberi erőforrásokat? 2017.04.04.

A vállalati erőforrások 4M modellje pénz (money) emberi erőforrás (man) gyártási módszerek (manufacturing) piac (market) Gazdasági tevékenység súlypontjának eltolódása ipar, mezőgazdaság tudás, szolgáltatás föld / alapanyag munkaerő tőke technológia tudás vállalkozói tőke 2017.04.04.

Emberi tőke Tanulmányokba való idő- és pénzbefektetés, az a tudásállomány, amit az oktatás vagy képzés során halmoznak fel. (Samuelson) Fizikai tőkéhez hasonló piacgazdasági kategória tulajdonosa piaci logika alapján működteti megtérülés számítása Sajátosságai emberi jelleg – az ember önálló, szabad akaratú személyiség folyamatosan beruházni szükséges elavulás szabályai eltérőek társadalmi érintettség 2017.04.04.

Emberi erőforrás (EE) Tágabb kategória, azokat az egyéni képességeket is magába fog-lalja, amelyek az egyén immanens (belsőleg hozzá tartozó) velejárói, de az adott gazdasági feltételrendszerben részben kihasználatlanok maradnak vagy nem kerülnek felhasználásra. A vállalatnál alkalmazott munkavállalóknak a munkavégzéshez szükséges képességeik, szakismeretük és a munkamegosztásban elfoglalt helyük szerint strukturált összessége. A munkaerővel azonos értelemben használjuk. (Chikán) Nyugat-Európában az EE állomány mintegy 10-15%-ának a kapa-citása kihasználatlan. 2017.04.04.

Az emberi erőforrás gazdálkodás két oldala 11:56:11 Az emberi erőforrás gazdálkodás két oldala Emberi oldal értékteremtő, innovatív képesség döntéseket hoz fiziológiai, biológiai sajátosságok egyéni és csoportos értékrend és érdek érdekérvényesítő képesség nem raktározható nem tulajdona a vállalatnak Erőforrás oldal termelési tényező szervezeti elvárások gazdaságosság, hatékonyság piaci viszonyok 2017.04.04.

Emberi erőforrás menedzsment (EEM) A menedzsment azon funkciója, amely az emberekkel mint a szervezet alapvető erőforrásával foglalkozik, amelynek célja, az alkalmazottak leghatékonyabb felhasználása a szervezeti és egyéni célok megvalósítása érdekében. Guest négy kulcsfogalmat emel ki: stratégiai integráció elkötelezettség rugalmasság minőség 2017.04.04.

EEM modellje Funkciók/eszközök Befolyásoló tényezők Célok EE-tervezés és auditálás Munkakör-elemzés és tervezés Erőforrás-biztosítás Ösztönzés Teljesítményértékelés EE fejlesztése Munkaügyi kapcsolatok EE információs rendszer Kultúraváltás Kommunikáció Kompetencia Befolyásoló tényezők Külsők Belsők Történeti előzmények Célok 2017.04.04.

Az EEM célok segíteni a szervezetet céljai elérésében 11:56:11 Az EEM célok segíteni a szervezetet céljai elérésében a munkaerő képességeinek hatékony alkalmazása elégedettség biztosítása személyzeti irányelvek, politika közvetítése változások menedzselése munkavégzés minőségének fenntartása és fejlesz-tése etikus elvek és magatartás fenntartása 2017.04.04.

Külső környezeti feltételek Népesség, gazdasági fejlettség a világ népessége nő (jelenleg 6 mrd fő felett) fejlett / közepesen fejlett országokban stagnál / csökken eltérő a lakosság életkori összetétele Globalizáció A foglalkoztatási struktúra ipar, m.g. szolgáltatás információ-feldolgozás irodai dolgozók száma nőtt 2017.04.04.

Munkaerőpiac, munkanélküliség Kelet-Európa helyzete megoldás eszközei: új munkahelyek, átképzés, közhasznú munka, részmunkaidős foglalkoztatás, korengedményes nyugdíj A változás mint kihívás nehéz előrejelezni Jogi és üzleti környezet Fizikai sajátosságok Kulturális jegyek, a család és a munka szerepe 2017.04.04.

A szervezet belső környezete A szervezet jellemzői Szervezeti stratégia Működési vagy operatív célok Pénzügyi kondíciók Termék/szolgáltatás árrugalmassága Technológia Szervezeti struktúra és kultúra Munkakör jellemzői Befolyásolja az igényelt szakképzettséget, gyakorlatot, képzést / oktatás jellegét bérezést. Az alkalmazottak jellemzői 2017.04.04.

EEM nemzetközi jellemzői Amerikai menedzsment jellemzői gyors és egyéni döntéshozatal kommunikáció felülről lefelé történik munkaköri leírás központi szerepe a személyzeti munkában munkaerő-szükségletet főként oktatási intézményből fedezik nem ritkák az 50-100-szoros fizetési különbségek a legfelső szint és a munkások között fontos a nők és a kisebbségek diszkriminációmentes foglal-koztatása a humán rendszerük formalizáltabb és standardizáltabb 2017.04.04.

Japán menedzsment jellemzői szervesen kapcsolódik a japán társadalom sajátos jellemzőihez központban van a termelés, gyártás tökéletesítése, a hangsúly a csoportmunkán van jellemző az apa-fiú paternalisztikus viszony a személyzeti modell emberitőke orientált a senioritáson alapuló fizetés (nenko) szerepe még mindig je-lentős, a fizetési differenciák kisebbek Jellemzően az „egy vállalat – egy szakszervezet” elv érvényesül Az egész életre szóló foglalkoztatás szerepe csökken, a legutób-bi válság miatt a sikeresebb vállalatok is létszámleépítésre kényszerültek 2017.04.04.

Európai jellegű menedzsment jellemzői alapjait a sokszínű kultúra jelenti, de az EEM koncepcióját a vállalatok főként az USA-tól vették át a szakszervezet szociális partnere a menedzsmentnek az ame-rikai szakszervezet-ellenes felfogással szemben a tradícionális kollektív szerződés főként az ösztönzést, mun-kaidőt, nyugdíjat, túlórát, műszak-beosztást, munkafeltételeket szabályozza jellemzőek az egységes EU-s szabályozások az EE területén is, pl. személyek, áruk szabad áramlása, nők foglalkoztatási szint-jének emelése 2017.04.04.

Európai humán erőforrás igazgatók három csoportja korábban vállalata vagy más szervezet egyéb funkcióiban dol- gozott (pl. Dánia, Finnország, Németország) pályafutása csak a humán erőforrás funkció és csak egy vállalat kebelében ment végbe (pl. Olaszo., Spanyolo.) egy funkció szakembere, aki bővíti kompetenciáit (pl. Francia- ország, Egyesült Királyság, Svájc) Általában multidiszciplináris képzettségűek, de főként a gazdaság és irányítás területéről (Franciao., Németo.). Jogászok, mérnökök, bölcsészek kiszorulóban. Általában igazgatótanács tagok, részesei a stratégiai folyamatnak. 2017.04.04.

Felhasznált irodalom Bokor A., Szőts-Kováts K., Csillag S., Bácsi K., Szilas R.,: Emberi erőforrás menedzsment. Aula Kiadó Kft., Budapest, 2007 Karoliny Mné, Farkas, F., Poór, J., László,: Emberi erőforrás menedzsment kézikönyv. KJK-Kerszöv Jogi és Üzleti Kiadó Kft., Budapest, 2003. Demeter László – főiskolai tanársegéd prezentációi 2017.04.04.

Köszönöm a figyelmet! 2017.04.04.