A vállalkozás aktuális kérdései II. félév

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állóeszköz-gazdálkodás
Advertisements

Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Roncz Gábor vezérigazgató
Az üzleti terv.
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Üzleti terv.
Rövid beszámoló egy tört évről 2013 Klaszter Klubest Bertalan Zsolt elnök.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Vállalatok pénzügyi folyamatai
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
A külső környezet elemzése
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév Dr. Papanek Gábor 1.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
Kérdések a ZH-hoz.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
IV. Terjeszkedés.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
ÁRBEVÉTEL ÉS PROFIT, FEDEZETI PONT ÉS ÜZEMSZÜNETI PONT
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Gazdaságpolitika II. 6. Gazdasági ciklusok 7
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Külpiacra lépés az Európai Unióban – Gyurácz Németh Iván.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Kárpát Régió Üzleti Hálózat Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen osztályvezető Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Kérdések a második zh-hoz
OUTSOURCING Lehetőségek a vállalat építésben
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Üzleti terv.
Üzleti terv.
Előadás másolata:

A vállalkozás aktuális kérdései 2. 2012-2013. II. félév Dr. Papanek Gábor gpapanekmex@gmail.com www.ektf.hu/~papanek

6. Pénzügyek, hatékonyság A gazdálkodás alapvető információ igényei Likviditás menedzsment A főbb finanszírozási lehetőségek Hatékonyság (ábrák) Ellenőrző kérdések Mi a Balanced Scorecard (BSC) és melyek a fő témakörei? Mi az SAP? Melyek a vállalat finanszírozás fő forrásai a cég-életgörbe különböző fázisaiban? Melyek a magyar finanszírozási gyakorlat fő hibái? Mi a fedezeti pont számítás? (két ábrát és rövid magyarázatukat kérem)

Fedezeti pont lineáris összefüggések feltételezésével 6.1. ábra Fedezeti pont lineáris összefüggések feltételezésével Ft Árbevétel nyereség Összes költség Fix költség veszteség Fix költség Mennyiség Fedezeti pont Forrás: gyakori szakirodalmi utalások nyomán készített saját ábra

Fedezeti pont nem lineáris összefüggések feltételezésével 6.2. ábra Fedezeti pont nem lineáris összefüggések feltételezésével Forrás: Starr (1964), 36. oldal

6.3. ábra Technológiák közti választás a változó költségek lineáris reagálását feltételezve Ft „A” technológia összes költsége „B” technológia összes költsége „B” technológiai fix költsége „A” technológia fix költsége Mennyiség Az „A” technológia, a „B” technológia az olcsóbb Költség optimum Forrás: gyakori szakirodalmi utalások nyomán készített saját ábra

7. Világgazdasági integráció Komparatív előnyök Az árfolyam hatása az exportra és az importra Magyar külkereskedelem (táblázatok) Az integráció fejlettebb formái Ellenőrző kérdések Mely tényezők hozzák létre a külkereskedelemből származó hasznot? Miként hatnak az árfolyam-változások az exportra, illetve az importra? Exportunk elsősorban mely ágazatok termékeiből áll és mely országokba irányul? És honnan, mit hozunk be?

8. Közbeszerzés, pályázat Az ajánlatkérések, illetve kiírások figyelése Az ajánlat, pályázat kimunkálása Megvalósítás és elszámolás Ellenőrző kérdések Mi a projekt, illetve a pályázat? Miért kell ezeket megkülönböztetni? Melyek egy pályázat célszerű részei? Miért célszerű a follow-up vizsgálat pl. egyes innovációk esetében?

9. Üzleti környezet Infrastruktúra Piac Gazdasági szabályozás Szennyvíztisztítóhoz bekapcsolt lakosok részaránya, 2010, % Forrás: IMD (2012), 463. oldal Piac Diplomások %-a, menedzsment ismeret és nyelvtudás színvonala *A 25-34 éves korosztályban, 2009; ** az üzleti igényekkel összevetve, 2012 Forrás: IMD (2012), 472, 476, 477. oldal Gazdasági szabályozás

Menedzserek hitelessége A tulajdonhoz és szerződésekhez fűződő jogok Versenyszabályozás Menedzserek hitelessége Forrás: IMD (2012), 411. oldal Pénzügyi szabályozás Külgazdaság politika

Ellenőrző kérdések Melyek a magyar gazdaság „fizikai” infrastruktúrájának fő jellemzői? Mely gondjaink mérsékelhetők belátható időn belül, s melyek nem? Miként értékeli a kis forgalmú hazai vasutak leállítására, illetve a kis falusi iskolák bezárására irányuló gazdaságpolitikai törekvéseket? Melyek a hazai munkaerő-piac fő feszültségei? A munkaadók hogyan értékelik a fiatal magyar diplomások (munkára) felkészültségét? A mai munkaerő-utánpótlási trendek fényében mekkora foglalkoztatás bővülést vár a következő évek során? Mi indokolja ezt a véleményét? Mi a véleménye a késői fizetéssel és a csalárd csődökkel kapcsolatos magyar gyakorlatról? Melyek az államháztartás fő alrendszerei?

A magyar régiók néhány jellemzője 10. Regionális fejlődés A kkv-k fejlődésének térségi összefüggései A régiók kialakításának módja A magyar régiók néhány jellemzője Forrás: www.ksh.hu / stadat / területi adatok Vállalati fejlődés és térségfejlesztés

Ellenőrző kérdések Hogyan változott az elmúlt évtizedek során a kkv-k gazdasági szerepe a fejlett országokban? Miért fontos az európai térségi tervezésben az „adminisztratív” régió korlátainak figyelembe vétele? Melyek a magyar régiók? Milyen jellemzőik vannak e térségeknek? Mi a klaszter, és fejlesztése miért segítheti az innovációk terjedését? Véleménye szerint melyek lennének az észak-magyarországi régió legfontosabb fejlesztési céljai?