Társulások szerkezete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Összeállította: Erdei-Gulyás Gabriella Origo Web Team HQL 2010 Kft.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Versenyelemzés 8.fejezet.
Információ és közlemény
Képességszintek.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
Tűrőképesség.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A mentális betegségek osztályozása,
interperszonális személyiség-koncepciója
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
Környezetbarát termékjelek
KHV módszerei ellenőrzőjegyzékek; mátrixok; kvantitatív módszerek;
Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát?Mi teszi lehetővé a szénhidrogének nagyszámúságát? Mi a különbség az aciklusos és a ciklusos szénhidrogének.
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Földméréstan és vízgazdálkodás
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Operációkutatás eredete
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Szoftverlicencek Takács Béla
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Pedagógiai személyiségértelmezések
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Vegetáció- és tájtörténet III.
Irodalom: Mátyás Cs. (szerk.) (1996): Erdészeti ökológia. – Mező-gazda Kiadó, Budapest. Ajánlott fejezetek: oldal, oldal Hortobágy T.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Régi fenológiai adatforrások: az éghajlatváltozás detektálásának kihasználatlan lehetőségei Csecserits Anikó & Czúcz Bálint MTA Ökológiai és Botanikai.
Alapkérdések általában „... az erdő természetes fejlődési folyamatai …” „... a természetes és a gazdasági erdők szerkezete és működése közötti különbségek.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Növényföldrajzi-ökológiai elemzések
DEMOGRÁFIA Alapfogalmak, mutatók
A tezaurusz alkalmazása a BME- OMIKK ALEPH rendszerében.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
A deviancia értelmezési kerete
Szerveződési szintek, élettelen környezeti tényezők
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Mező élővilága.
A természetes számok szorzása
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 1. előadás. Irodalom Bartha D. (szerk.) (2001): A természetszerű erdők kezelése Borhidi A. – Sánta A. (1999): Vörös Könyv.
Az ERTI-ben végzett erdőművelési kutatások szerepe az erdészet fejlesztésében Führer Ernő „A kísérletügy...szervezése most már égetően sür- gős..., mert.
Élőhelyvédelem 2006/2007. tanév. Vizes élőhelyek veszélyeztettsége és védelme Hazai elterjedésük: gyakorlatilag mindenhol, de főleg az Alföldön (ott egykor.
Általános növénytan előadás
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
ÖKOLÓGIA.
Életközösségek a Földön
A 2013-as országjelentés tapasztalatai, felkészülés a következőre
Speciális szóródás: Koncentráció
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

Társulások szerkezete a fajösszetételen kívül a társulások jellemezhetők az őket felépítő fajok más jellegű tulajdonságainak és egymás közötti kapcsolatainak a felhasználásával; egy növénytársulást jellemezhetünk a Raunkiaer-féle életformák részesedése alapján (Raunkiaer, 1934); így az eltérő flóratörténetű, s ezért kevés közös fajt tartalmazó területek társulásai is összehasonlíthatók;

Társulások szerkezete az előbbivel szemben éppen a fajok földrajzi elterjedését tünteti ki a flóraelemekbe való besorolás; a hazai növényfajok áreahasonlóságon alapuló tipizálását először Máthé (1940, 1941) végezte el. Az egyes növénytársulások ilyen szempontú jellemzése a különböző klimatikus hatások erősségét írja le;

Társulások szerkezete a növénytársulások aszerint is jellemezhetők, hogy milyen arányban tartalmaznak különböző társulásféleségekhez többé-kevésbé kötődő fajokat; a hazai botanikusok a növényfajokat társuláshűségük alapján is tipizálták; a különböző szerzők által közölt cönológiaikarakter-besorolások (pl. Csapody et al., 1966; Soó, 1980; Simon, 1992) nem teljesen azonosak;

Társulások szerkezete növénytársulások előfordulását korlátozó tényezők feltárásához nagy segítséget jelenthet a felépítő fajok jellemző ökológiai viselkedésének megismerése; ezt a célt szolgálják az ökológiai indikátorértékek, amelyek a növényfajokat a külvilág bizonyos tényezőivel szemben mutatott átlagos viselkedésük alapján írják le; az ily módon létrehozott kategóriarendszerek az ökológiai viselkedést figyelembe vevő (vagyis nem a fiziológiai optimumra alapozó) relatív értékszámokat rendelnek a fajokhoz;

Társulások szerkezete a növényfajok relatív ökológiai viselkedését eddig a következő faktorokra vonatkozóan sorolták be: hő (T), talajnedvesség (W vagy F), talajreakció (R), nitrogén (N), fény (L), kontinentalitás (C), sótűrés (S); A Zólyomi-féle W (talajnedvesség) indikátor-értékszámok megoszlása két, fajösszetételében eltérő erdőfolt növényzetében (Standovár, 1994) (lásd következő dia!)

Társulások szerkezete a különböző szerzők által készített besorolások abban is eltérnek, hogy hány fokozatú skálát használnak; a Közép-Európában legelterjedtebben használt Ellenberg-féle rendszer legújabb kiadása illetve az ennek mintájára a hazai flórára legfrissebben készült Borhidi-féle rendszer (Borhidi, 1993) szerzői törekednek a 9-fokú skála használatára; (pl. Borhidinál RB = 1 erősen savanyúságjelző, kifejezetten mészkerülő fajok, RB = 9 mész-, illetve bázisjelző fajok).

Társulások szerkezete elsősorban az erdőtipológia gyakorlati felhasználói számára dolgozták ki a ökológiai fajcsoportokat (ökocsoport); e csoportok kialakításához az érintett növényfajoknak a termőhelyi tényezőkre adott hasonló válasza szolgáltat alapot, nevüket a csoport egy jellemző fajáról kapták (pl. Melica uniflora csoport); a hazánkban mintegy 640 erdei növényfajra kidolgozott rendszer (Csapody, Babos) 47 ökocsoportba sorolja a fajokat;

Társulások szerkezete napjainkban egyre nagyobb szükség van olyan eszközökre, amelyekkel a növénytársulások eredetiségét, természetességének szintjét lehet becsülni; ezt a célt szolgálja a hazai edényes fajokra kidolgozott Simon - féle természetvédelmi – érték - kategóriák (TVK) rendszere (Simon, 1988, 1992);

Társulások szerkezete e rendszerben a fajok: az unikális (U), kiemelten védett (KV), védett (V), társulásalkotó (E), kísérő (K),

Társulások szerkezete természetes pionír (TP), természetes zavarástűrő (TZ), adventív (A), gazdasági növény (G) és gyom (GY) kategóriák valamelyikébe taroznak; Egy társulás speciális állapotjellemzését kaphatjuk e kategóriák részesedésének meghatározásával.

Társulások szerkezete a növényfajok ökológiai viselkedésének más szempontú jellemzésére dolgozta ki az angol Grime (1979) az ökológiai-stratégiatípusokat a termőhelyet jellemző stresszhez és bolygatáshoz való alkalmazkodás alapján különítette el típusait; Borhidi (1993) a hazai edényes flóratagjait az általa létrehozott szociális-magatartástípusok valamelyikébe sorolja be;

Társulások szerkezete ez a nem - florisztikai besorolás a Grime - féle koncepciót ötvözi az őshonosság, a specializáltság és a társulást ért bolygatás eredetének (emberi, természetes) szempontjaival; ennek a kategorizálásnak a célja a fajok társulásban betöltött szerepének jellemzése; mivel teljesen új rendszerről van szó, széles körű kipróbálása és a szakmai közvélemény értékelése még várat magára;