Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Operációs rendszerek.
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Operációs rendszerek Elmélet.
Az operációs rendszer.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
A számítógép felépítése
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Szoftver Szoftver: hardvert vezérlő utasítások, programok, dokumentációk (adatok) összessége. A szoftver fogalmába tágabb értelemben beletartozik: az összes.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Operációs rendszerek Elmélet.
A számítógépes feladatmegoldás feltételei
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
Állomány és lemezműveletek
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
A számítógép elindítása
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Az adatállományokat, programfile-kat logikailag csoportosítva tároljuk: mappákban (könyvtárakban). Egy mappa tartalmazhat további mappákat, és így tovább,
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Az operációs rendszer.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
HARDVER IT ALAPFOGALMAK. NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉPEK FELÉPÍTÉSE Központi feldolgozó egység Háttértárolók Adatbeviteli eszközök (Input) Operatív tár (Memória)
Az operációs rendszer feladata
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
Fájlkezelés alpafogalmai
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek Microsoft Windows XP

Az adatok tárolása - ismétlés A számítógéppel végzett munka alapja az adat, melynek tárolása az alapműveletek közé tartozik. Az adat a háttértárolón biztonságosan tárolható akár több éven keresztül. A munka közben azonban a számítógép belső tárában, egy RAM típusú tárban kell lenni az adatnak, csak így végezhető vele művelet.

Az adatfelejtő felhasználói belső tár A RAM-ot a felhasználó írhatja olvashatja, ide kerül a számítógépes munkavégzés során minden elindított program utasítása, valamint adat, részadat. A gép kikapcsolásakor elveszti tartalmát

Az adatőrző belső tárak jellemzése Olyan véletlen elérésű operatív tár, ahová a felhasználó soha (ROM) vagy csak speciális körülmények esetén írhat (EPROM, EEPROM, Flash – speciális EEPROM). Mérete állandó, tartalma ritkán változhat Az adatokat a számítógép kikapcsolt állapotában is megőrzi. Az alaplapon lévő, azzal együtt forgalmazott kiemelten fontos ilyen tár: BIOS (basic input output system).

(basic input output system) BIOS BIOS (basic input output system) Alapvető I/O rendszer az alaplapon Számítógépbe beépített programok összessége. Feladatai: hardverelemek ellenőrzése az operációs rendszer kulcselemeinek betöltése az adatfelejtő tárba (dinamikus RAM)

A számítógép kikapcsolt állapotban

Az operációs rendszer betöltődése

A felhasználói programok futtatása

Adattárak az alaplapon BIOS RAM

A számítógépes munka feltételei Hardver Szoftver A kettő együttesét működtetni tudó ember

Mit nevezünk szoftvernek? Egy adott számítógépcsaládon működő program, a hozzá kapcsolódó adatok, és a felhasználó számára készült dokumentáció együttesét nevezzük szoftvernek.

Az operációs rendszer egy speciális szoftver Vezérli, irányítja a hardvert Kapcsolatot tart a felhasználóval Lehetővé teszi felhasználói programok futtatását Gondoskodik az adatok biztonságos tárolásáról

Melyek az ismert operációs rendszerek? DOS Windows Mac OS Unix Linux RedHat, Suse, Debian

Hogyan fejlődött a Windows?

Az operációs rendszerek csoportosítása? Felhasználók száma szerint (monouser, multiuser) Egy időben futtatható programok száma szerint (egyfeladatos op.r. - monotask, többfeladatos - multitask) Hálózatos lehetőségek szerint (DOS – Windows NT, Linux) Felhasználói felület (Parancssori v. karakteres – Grafikus )

Hogyan használjuk az operációs rendszert? Parancsok kiadásával

Windows XP operációs rendszer többfelhasználós (multiuser) többfeladatos (multitasking): egy időben több program futtatható hálózati operációs rendszer grafikus felhasználói felületű (GUI)

A felhasználói felület Parancsok kiadásával MUNKAASZTAL START MENÜ TÁLCA

A Windows XP indítása, leállítása Indításnál elképzelhető, hogy jelszót kell megadnunk. A leállítás

Ablakok fajtái I. Programablak Párbeszédablak

Ablakok fajtái II. Dokumentumablak

Ablakok mérete I. A teljes képernyős méret

Ablakok mérete II. A méretezhető közepes méret

Ablakok méretezése III. A kis méret

IKONOK fajtái Parancsikon Ikon

Programok indítása 1. A Windows XP Start menüjéből...

Programok indítása 2. A klasszikus Start menüből...

Konfigurálás - Start menü/Beállítások/Vezérlőpult

Konfigurálás - Tálca, Start menü/Tulajdonságok

Súgó használata

Állománykezelés - állomány állomány (fájl): logikailag összetartozó adatok halmaza egy háttértáron, saját azonosítóval azonosító: név.kiterjesztés név: felhasználó adhatja kiterjesztés: az állomány típusa az állományok karbantartását egy ún. fájlkezelő programmal végezhetjük el. Pl.: Windows Intéző, Windows Commander ...

Állománykezelés - könyvtár A hierarchikus könyvtárszerkezet az állományok csoportosítását teszi lehetővé Főkönyvtár: minden háttértárolón van egy főkönyvtár, itt lehet állomány, illetve alkönyvtár is, jele: \ (backslash) Az alkönytárakban is lehetnek állományok, illetve újabb alkönyvtárak, az alkönyvtárakat a felhasználó nevezheti el A Windows XP rendszerben az alkönyvtár neve: mappa

Állománykezelés - meghajtó A meghajtó a háttértárak neve az állománykezelésben: meghajtó egység + adathordozó = háttértár A meghajtók jelölése az angol ábécé betűivel és kettősponttal történik: A: - flopi meghajtó (ha van) B: - második flopi meghajtó (ha van) C: - merevlemez vagy egy partíciója D: - Z: - további meghajtók (háttértárak) Elérési út: egy állomány pontos helyének leírása a tanult objektumok segítségével, egymástól \ jellel elválasztva. Elérési útra példa: C:\Dokumentum\Rajzok\logo.jpg

Állománykezelés - Windows A Windowsban egy ún. hierarchikus objektumszerkezet tartalmazza a meghajtókat is. Legfőbb elemei: Asztal: minden objektum ebből nyílik Sajátgép: az Asztal objektuma, itt találjuk a meghajtókat is Lomtár: az Asztal objektuma, ide kerülnek a törölt adatok alapbeállítás szerint, itt csak a végleges törlés és a visszaállítás parancsa használható az állományokra, alkönyvtárakra.