Kolumbusz Kristóf felfedezései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

Arany János élete és munkássága
Vitorlázás Horvátországban. 1.nap • Szombat reggel 7 órai indulással dél körül a Plitvicai tavakhoz érkezünk. Magánháznál a szállás birtokba vétele után.
Az I. világháború
A nagy földrajzi felfedezések
Laudetur Jesus Christus! Sziasztok Mindannyian. A kovetkezo kepek naggyabol az elmult ket evet fedezik. Ha szemelyesen nem is, de ezeken a kepeken keresztul.
Metformin bébik I "A gyermeket Tiszteletben kell fogadni
Ertetrerter.
„ Akkor megnyílik magától az ég, S egy pici csillag sétál szembe véled, S olyan közel jön, szépen mosolyogva…” (Reményik Sándor: Kegyelem) Metformin bébik.
Erzsébet Amália Eugénia
2010. Augusztus 16. és Augusztus 17. hajnala.
A Habsburg – ház.
Az utolsó Árpádok ( ).
Cristoforo Colombo Cristóvão Colombo Cristóbal Colón
AZ INDIÁBA VEZETŐ TENGERI ÚT
Az es szabadságharc.
A Bánk bán történelmi háttere
Ady Endre
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Felfedező utak.
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK, ÉS HATÁSUK
MAGELLÁN FÖLD KÖRÜLI ÚTJA
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Készítette: Szoták Norbert  Élt: ig  Mundzsuk fia  Utolsó kun fejedelem,a leghíresebb is  Kora egyik leghatalmasabb birodalmát uralta 434-től.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
DR. LAÁB ÁGNES: MIT ÜZEN A MA ÉLŐKNEK LEONARDO UTOLSÓ VACSORÁJA? MÁRCIUS 19.
Készítette: Fröhlich Noémi
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
SZÖUL 서울 특별시.
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Amerika Narancsík Eszter.
Mária Terézia gyermekei
Készítette: Szabó Renáta
Serege Krisztina: Corvin János
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
DON BOSCO.
Hispániai rendi gyűlések
Valós és képzeletbeli utazások
Evangelista Torricelli
A nagy földrajzi felfedezések kora
Assisi Szent Ferenc.
Fred Brewer angol kalóz kalandozásai Francis Drake-kel
Árpád-házi Szent Erzsébet
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.

A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Földrajza és élővilága Sziget a San Francisco-öbölben területe: km 2 Növényvilága gyér tündérrózsa, eukaliptusz, ciprusfa Állatvilága különleges.
ERZSÉBET KIRÁLYNÉ
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Készítette: Jekő Kata és Tornyi Zita
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Készítette: Csapó Konrád (10.C). Életrajza  Portugálul: Fernão de Magalhães  1480 körül született Portóban.  Leonora királynő apródjaként.
Portugália.
Arany János.
Honfoglalás, letelepedés
Kazinczy Ferenc.
I. Ferenc József.
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Előadás másolata:

Kolumbusz Kristóf felfedezései Kalandorok csapata Gráncsa Noémi Horváth Attila Pálfi Beáta Veres Evelin

Kolumbusz Kristóf

Kolumbusz Kristóf, eredeti nevén Cristoforo Colombo (spanyolul Cristóbal Colón, latinul Christophorus Columbus) 1451. augusztus 25. és október 31. között született Genova San Stefano elővárosában, s 1506 május 20-án hunyt el Valladolidban. Neve, az olasz colombo szó magyarul galambot jelent.

Gyerekkora Gyermekkoráról igen kevés információ áll rendelkezésre. Kolumbusz Kristóf 1451-ben született Genovában. Apja Domenico Colombo genovai takács († 1498), édesanyja Susanna Fontanarossa volt. Három öccse volt: Bartolomeo, Giovanni Pellegrino és Giacomo, valamint egy lánytestvére, Bianchinetta. Első tengeri útjára 14 évesen ment.

Kolumbusz háza

Génovai táj

Spanyol királyi család Kasztiliai Izabella

Kolumbusz a királynőnél

Kolumbusz Hajói Nina Pinta Santa Maria

Első Útja Kolumbusz 1492. május 12-én elhagyta Santa Fét és Rábidába indult, majd május 23-án Palosba érkezett. 1492. augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyók összefolyásánál lévő Saltés-zátonytól felszedték a horgonyt és nekivágtak az útnak. A Santa María zászlóshajó volt, míg a Niña és a Pinta karavellák voltak. 1492. december 24-én a Santa María tönkrement, így a Niña lett a zászlóshajó

Második Útja 1492-ben Barcelonában egy katalóniai ember merényletet követett el Ferdinánd ellen, így a királyi párnak a városban kellett maradnia. Az indián foglyokat megkeresztelték, s az udvarban tartották. Hamarosan meghaltak. Ezt követően a királyi pár már a következő indiai expedíciót szervezte, s készítette elő. Az 1479-es portugál-kasztíliai alcacovasi béke értelmében a Kanári-szigetektől délre újonnan felfedezett szigetek II. János birtokába kerülnek.

Harmadik Útja 1498 tavaszára összeállt Kolumbusz újabb útja is. Hat hajó állt készen. 1498 májusának utolsó napjaiban a hat hajó Sevillából indult, majd május 30-án Sanlúcar de Barramda-ban hajóra szállt az admirális is és június 18-án elhagyták Funchal kikötőjét és elindultak Gomera felé. Gomerától Hiero (Ferro) felé hajóztak tovább, majd délnek, a Zöld-foki-szigetek irányába tartottak.

Negyedik Útja Az expedíció 1502. április 13-án indult el Sevillából. Cádizba ment, ahol megrakták a hajókat élelemmel és onnan május 9-én indult a Kanári-szigetek irányába. Június 15-én elérték a Martinique-szigetet, majd északnyugati irányba, Kuba felé tartottak. Pusztító hurrikánba kerültek, amely szétszórta a hajókat. Július 3-án a Puerto Viejo del Azua-öbölben, Santo Domingótól ötven mérföldnyire nyugatra találkoztak újra. Egy hetet várakoztak, majd Jamaicát délről megkerülve észak felé a Kuba környéki Királynő kertjei felé indultak, onnan pedig délnyugati irányba. Július 27-től július 30-ig – 3 nap alatt – átkeltek az Karib (Antilla)-tengeren és rábukkantak a Bahia-szigetekre (Islas de la Bahia, Bay-szigetek). Az admirális kelet-délkelet felé haladt tovább

Képek útazásáról

Képek megérkezéséről

KOLUMBUSZ IDŐBELI TÉRKÉPEK KOLUMBUSZ ÚTINAPLÓJA KOLUMBUSZ IDŐBELI TÉRKÉPEK

Útolsó évei Kolumbusz november 8-án Sevillába utazott és ott a Santa María negyedben élt. Betegsége – a podagra – ágyhoz kötötte. Közben a királynő is súlyos beteg lett és december 3-án meg is halt. Kasztília koronáját Izabella lánya Johanna örökölte, aki I. Miksa fiának, a Német-római Birodalom császárának (Habsburg Fülöp burgundi herceg) volt a felesége. Johanna lelki beteg volt, ezért férje Burgundi Fülöp Ferdinánd és veje között megindult a harc.

Emlékművei

Köszönjük a figyelmet!