PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Pitagorasz tétel Készítette: Mgr. Csikós Pajor Gizella
Advertisements

FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
A Pitagorasz tétel Készítette: Mgr. Csikós Pajor Gizella Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Szabadka Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester.
Görög fizikusok.
Aranymetszés képviselői
Matematika a zenében.
Görög filozófia.
„Nagy könyv” A könyv éve a Vetési Albert Gimnáziumban.
VIII. Henrik feleségei.
Epikurosz élete és tanításai
Arisztotelész életútja.
Rokonok. Sok - sok évvel ezelőtt, amikor 23 éves voltam, hozzámentem egy özvegyhez, aki olyan gyönyörű volt, hogy az csak na. Ennek az özvegynek volt.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
Thalész tétel és alkalmazása
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Pitagorasz tétel és életútja.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
A Knósszoszi palota és a minótaurusz legendája
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Építészet.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester Készítette: Lóránt Gergő Városmajori Gimnázium.
Pavlov kutyakísérlete
Curriculum Vitae. Már megszületésem előtt nyilvánvaló volt, hogy különleges leszek.
Müller Ferenc.
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Thalész tétel és alkalmazása
Daidalosz és Ikarosz története.
(kb. i. e. 287.,Szürakuszai – i. e. 212., Szürakuszai )
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Voltaire és Rousseau 23/B.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Készítette :Varga Sára
Bolyai János.
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Milétoszi filozófusok
Kis történet kedves embereknek!.
Evangelista Torricelli
Készítette: Győrik Viktor
Új hálaének áldja Istent
Galileo Galilei élete és munkássága
Árpád-házi Szent Erzsébet
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
AZ ELSÕ MATAMATIKA NÓBEL-DIJAS NÕ Réka és Rene MARJAM MIRZAKANI.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Robert Boyle.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Boldizsár Szilvia Horváth Lívia Kincses Adél
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette : Kovács Máté 10.d
Isaac Newton élete.
Készítette:Longo Paolo
Készítette: Kereszti Laura Viktória
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Lehet érdekes a matematika?
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
Charles-Augustin de Coulomb
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
A matematika a zenében.
Árpádházi Boldog Jolán
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Előadás másolata:

PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett

JELENTŐSÉGE Filozófus és matematikus, a püthagoreus filozófiai iskola megalapítója. Nevét ma a matematikában a Pitagorasz-tétel viseli. Tanítványaival máig ható eredményeket ért el a csillagászatban, a matematikában és a zeneelméletben. „A számok atyja” néven is emlegették, mert a püthagoreusok számára a legfontosabb (és tulajdonképp az egyetlen) tudomány a matematika volt: azt tanították, hogy minden dolog kulcsa a számokban rejtezik. Életét kevéssé ismerjük, már életében legendák és mítoszok övezték. Ezek terjesztéséhez a püthagoreusok is hozzájárultak, mivel afféle félistenként tisztelték Mesterüket.

ÉLETE Ékszer- és dísztárgykészítő fiaként született i. e. 570-ben a Kis-Ázsia partjához közel elterülő Szamosz szigetén. Fiatalon elhagyta szülőhelyét, először Leszboszba ment nagybátyához, a szíriai Pherekydészhez, majd annak halála után visszatért Szamoszba ahol Hermodamasz tanítványa volt. Ifjúkorában annyira szerette a tudományokat, hogy elhagyta hazáját, és beavattatta magát különböző vallások misztériumaiba. Járt Egyiptomban is. Egyiptomból Szamoszra tért vissza, majd Krotón városába költözött. Itt alapította meg a püthagoreus iskolát. Krotóni házigazdájának lányát, Theanót vette feleségül. Két gyerekük: Damó (lány) és Télaugész (fiú).

FILOZÓFIAI RENDSZERE TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEI: Úgy vélte, hogy a jelenségek alapjában mindenhol aritmetikai, illetve geometriai törvényszerűségek állnak, és a való világ jelenségei csak ezek többé-kevésbé tökéletlen kifejeződései: minden mulandó, csak a számok örökkévalóak. Azt tartotta, hogy a világon minden viszony kifejezhető természetes számok arányaival, illetve összegzésével. TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEI: Bár a róla elnevezett tételt nem ő bizonyította, és a neki tulajdonított felfedezések közül is bizonytalan, hogy mi az, amire valóban ő jött rá, és mi az, amire tanítványai, bizonyosnak látszik, hogy személyesen fedezte fel a rezonancia alaptörvényét, miszerint a hang magassága a rezgő húr hosszának függvénye. Felismerte, hogy az akkordok hangközeit a húrhosszok számarányaival fejezhetjük ki: a 2:1 arány (fele hossz) az oktávnak, a 3:2 a kvintnek, a 4:3 a kvartnak felel meg. Ezekben az arányokban egyszerű természetes számok szerepelnek: ez volt az első olyan eset a tudomány történetében, amikor a gyakorlati tapasztalatokat sikerült matematizálni. Szinte bizonyosan ő ismerte fel, hogy a Phószphorosznak nevezett Hajnalcsillag és a Heszperosz, azaz Alkonycsillag ugyanaz az égitest: az Esthajnalcsillag, amit ma Vénusz néven ismerünk.