Iskolánk névadója: Szent László király

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Advertisements

Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
Az utolsó Árpádok ( ).
A Bánk bán történelmi háttere
Az Aranybulla.
Államalapítás.
A török elleni harc kibontakozása: a védekezés és támadás kettőssége
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
A HUNYADIAK KORA.
68. A nyugtalan évtizedek és Szent László, valamint Könyves Kálmán konszolidációja A 6. és a középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Szent István ( ).
( ).  Gyermekként került a trónra a hatalom a bárók kezébe került.  Az egymással harcoló birtokosok, falvakat, városokat égettek fel.  Király.
Hunyadi Mátyás élete és kora
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Lengyel-magyar barátság
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA
I. (Anjou Nagy) Lajos ( ).
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Szeretnék bemutatni valakit:
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
Serege Krisztina: Corvin János
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
Siha Szilvia: Vitéz János
Szabó Renáta–Újj Alexandra:
Szent István, Szent László
Készítette: Németh Katalin…
Készítette: Németh Katalin …
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem
Honfoglalás.
Árpád-házi Szent Erzsébet
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
István király.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. László külpolitikája  László külpolitikája  Salamon határozza meg  Salamon szövetségese IV. Henrik  Ellenségével,
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
A Német-római Birodalom
Hunyadi János.
Kinizsi pál 1431?-1494.
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
A sztyeppei vándorlás szakaszai
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
JÓ REGGELT ! 4.
A királyság újjászervezése: Károly Róbert
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Cseh- és Lengyelország
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
A küzdelmes XII. század.
Mátyás király, az igazságos
Hunyadi Mátyás élete és kora
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Iskolánk névadója: Szent László király (1077-1095) Készítette: Szendrei Péter

1040 körül született Lengyelországban apja Vazul fia, Béla (későbbi I. Béla királyunk) anyja Richeza (vagy Adelhaid) nevű lengyel hercegnő nevének jelentése: ‘fenséges’ apjával 1050 táján érkezhetett Magyar-országra

Harc a hatalomért A Vazul-fiak (I. András, majd I. Béla) szerezték meg az uralmat, majd András fia, Salamon (1063-1074) és Béla fiai: I. Géza (1074-1077) és László egymással harcoltak a hatalomért. Vazul András Béla Salamon Géza László

Lovagszent 1068-ban Kerlésnél győzte le a betörő kun csapatokat: a Képes Krónika iniciáléja ezt az eseményt mutatja nevezetes mondája híres küzdelme a kun vitézzel, megmentve egy keresztény leányt.

A hatalom megszerzése Bátyjával együtt a hercegséget megszerezték: László a nyitrai területeket birtokolta. Többször harcoltak külső ellenség (bizánciak, kunok) ellen; de megküzdöttek a velük leszámolni akaró Salamon-nal is: Mogyoródnál (1074) megverik Salamon seregét, aki a mosoni várba menekül.

Királysága 1077-ben bátyja, Géza váratlanul meghalt: ekkor lépett László a trónra. Céljai voltak: kibékülni Salamonnal; szilárd hatalmat teremteni; megerősíteni a Szent István-i államrendet; megerősíteni a keresztény egyházat; növelni az ország területét.

Az erős kezű király A feudális államrend megszilárdításáért kemény törvényeket hozott: aki egy tyúk értékénél többet lopott, halállal bűnhődött, akár szolga, akár szabad, akár szegény, akár gazdag ember volt. a királyi hatalmat az ország egész területére kiterjesztette.

Az egyház megerősítője Új püspökségeket hozott létre: Nagyváradon és Zágrábban Nagy birtokokat adományo-zott az egyháznak Az egyházi szervezetet megerősítette (káptalanok, monostorok alapítása) A pápai felsőséget elismerte, de nem hagyta, hogy bele-szóljon az ország belügyeibe.

Az ország gyarapítója Újra meg kellett küzdenie a betörő kunokkal (a Pogáncs folyónál, 1091-ben); de meghódította Horvátországot és elfoglalta Bosznia északi részét is (1091); eredményesen harcolt Bizánccal és Haliccsal szemben is. a német-római császárral szemben is megőrizte határainkat.

Halála 1095-ben újra hadakozni indult, de a morva határ közelében beteg lett. Halála előtt azt a Kálmánt (bátyja idősebb fiát) tette királlyá, akit azelőtt nem kedvelt, de az ország érdekeit nézte ekkor is, nem személyes ellenszenvét. Előbb Somogyvárott, majd a nagyváradi székesegy-házban temették el.

„Elegantissimus rex” Hatalmas termetű, bátor és erős férfi volt: fejjel emelkedett ki a csatatéren harcolók közt: ezért vált a lovagok, királyok példaképévé; s avatta szentté III. Béla király 1192-ben. Őt tekintette példa-képének Nagy Lajos, Zsigmond, Hunyadi Mátyás és Jagelló Ulászló királyunk is.

A népi hős és példakép Alakját számtalan népmonda őrizte meg, például: … a Tordai-hasadék, … a Szent László pénze, … a Szent László füve. az ország védelmezője, határaink őrzője, leg-kedveltebb szentjeink közé tartozik