A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Étrend-kiegészítő.
Alap Termékek.
Formula 2: Multivitamin-komplex
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
Testünk építőkövei: A vitaminok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Tóth Tünde
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
phosphorum = „fényhordozó”
Mese a tejről.
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Reformtáplálkozás.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Tejtermékek.
A helyes táplálkozás.
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Lucerna (Medicago sativa)
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
TÁPLÁLKOZÁS - ENERGIAFORGALOM
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
VITAMINOK.
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
1 A test kívül és belül Tibai Eszter: június 06.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
22. lecke A szénhidrátok.
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tejfogyasztás múltja Az ember 6500 éve fogyasztja más emlősök tejét Képesek vagyunk megemészteni: - a juh, a kecske - a bivaly, a ló kanca - a teve és a tehén tejet

Mi van a tejben? - szénhidrátok - zsírok - fehérjék - ásványi anyagok - víz - vitaminok és nyomelemek

Mi van a tejben? Víz Elsősorban víz A tej 88%-a víz, Amit zsírcseppek tesznek átlátszatlanná A tej egy colloid rendszer A vitaminok egyik része a vízben, a többi a zsírcseppekben található

Mi van a tejben? Zsír Tejzsír, melyet különválasztva tejszínként ismerünk, amelyből köpüléssel a vaj készül. Többségében trigliceridekből áll és tejben igen apró, emulgeált zsírgolyócskák formájában található. Ez az egyik oka igen jó emészthetőségének.

Mi van a tejben? Fehérje Tejfehérje: döntően két frakció, a kazeinfehérjék, és a savófehérjék alkotják. Arányuk kb. 79%. ill. 21%. Ezek a fehérjék könnyen emészthetők, ezért fogyasztásuk elősegíti az izom építést a fejlődés folyamán.

Mi van a tejben? szénhidrát Tejcukor, laktóz: diszacharid, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből (monoszacharidokból) áll. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav, a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását.

Mi van a tejben? Vitaminok A tejben megtalálható az összes ismert vitamin: A tejben előforduló vitaminok: - A vitamin -Bc vitamin - karotin  - inozitol  - B1 vitamin  - C vitamin - B2 vitamin  - D vitamin - B3 vitamin  - E vitamin  - B5 vitamin - K vitamin   - B6 vitamin - biotin - B12 vitamin  - kolin 

Mi van a tejben? Ásványi anyagok A tej legértékesebb tulajdonsága, hogy nagy a kálcium és foszfor tartalma, amit szervezetünk csontjaink felépítésére használ Tartalmaz még: Káliumot, magnéziumot és nátriumot, így a tejfogyasztást a szívünk és keringési rendszerünk is meghálálja. Nyomelemek közül: bór, molibdén, kobalt, mangán, jód, fluor, króm és szelén van a tejben

Mi készül a tejből? Tejkészítmények A tejszín édes ízű, a nyers tejből gépi fölözéssel (szeparálás) nyerik. A tejföl édes tejszínből savanyítással készül. Csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, jellegzetes szagú, homogén, sűrűn folyós készítmény. A tarhó mely juhtejből készült, és a birka gyomrával oltják be. Íze hasonlít a tejfölre és a sűrűbb joghurtra.

Mi készül a tejből? Tejkészítmények A joghurt kissé besűríett, egyedi baktériumkultúrával való beoltás és alvasztás után készül. A kefir tejből készül, különleges kefirkultúrával való beoltással. Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. A tejzsír az aludttej tetejére kerül az állás közben, ami eredetileg a tejföl.

Mi készül a tejből? Tejtermékek A túró a lefölözött aludttej lassú melegítése után kicsapódó kazein. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. sajt savanyított és felfőzött tejből készül préseléssel. Általában baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. A vaj a tejföltől elválasztott tejzsír. Szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha anyag.

Mi készül a tejből? Tejtermékek Az író a vajgyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, tejhez hasonló színű folyadék. A tejsavó a túrókészítés mellékterméke, az íróhoz hasonlóan savanykás ízű, de azzal ellentétben opálosan átlátszó folyadék. Az ordát főleg Erdélyben készítik. Kellemes, édeskés íze van, sok vitamint tartalmaz. Esetleg különböző fűszereket (főleg kaprot) adnak hozzá.

Igazi-e a tej? Ha az van ráírva egy tejes dobozra, hogy „TEJ”, akkor nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján ugyanis csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak.

A tej szerepe a táplálkozásban

Miért igyunk/ (együnk) tejet? - Mert könnyen felszívódó ásványi anyagai segítenek csontjaink felépítésében - Mert fehérjéit izomfehérjékké tudjuk alakítani (esszenciális aminosavakat tartalmaz) - Mert sok benne a vitamin - Mert finom! :)

A laktóz intolerancia Azoknál az embereknél, akiknél hiányzik a tejcukor lebontását végző enzim, a laktáz, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz. Mivel a kevés, vagy hiányzó enzim a tejcukrot a bélben nem, vagy csak hiányosan bontja le, így különböző tünetek jelentkeznek. Ez a jelenség a laktózérzékenység (laktózintolerancia).

Köszönöm a figyelmet!