Alternatív energiaforrások-megújuló energiaforrások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A megújuló energiaforrások
Advertisements

Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Energiatakarékos otthon
Készítette:Eötvös Viktória 11.a
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiák a XXI. században Büki Gergely KREATÍV MAGYARORSZÁG MÉRNÖKI TUDÁS – MÚLT, JELEN, JÖVŐ BPMK - MTA Magyar Tudomány Ünnepe MTA Díszterem,
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
A Föld megújuló energiaforrásai
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az energia fogalma és jelentősége
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Készítette: Galambos Edit
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Alternatív energiaforrások
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Megújuló energiaforrások
Országos Környezetvédelmi
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Napenergia.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Az alternatív energiahordozók és felhasználásuk. Hagyományos energiahordozók és környezetszennyezés ● Fosszilis tüzelőanyagok (szén, gáz, kőolaj) ● A.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Globális problémák Természeti erőforrások
Megújuló Energiaforrások
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Aktív tanulók / passzív ház
Az energetika Ismétlés.
A geoszférák környezeti problémái
Lenti Róbert Villamosmérnök BSC
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Alternatív energiaforrások-megújuló energiaforrások Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina

Az energiaforrások csoportosítása I. Ki nem meríthető energiaforrások Mennyisége nem korlátozott: szélenergia, napenergia, árapály energia, geotermikus energia Mennyisége korlátozott: termőföld és a termesztett biomassza energiája   II. Kimeríthető energiaforrások Nem megújuló: fosszilis energiaforrások, kőolaj, földgáz, szén és származékaik Megújuló: természetes erdők

Alternatív energiaforrások Olyan természeti erőforrások, melyek hasznosításával az emberiség a szükségleteit az adott gazdasági fejlettség szintjén kielégítheti, és használatuk ellenére természetes úton, újratermelődnek, továbbá függetlenek a fosszilis tüzelőanyagok (pl. szén, gáz, olaj) égetésétől, vagy az atomenergiától.

A napenergia Az elnyelt sugárzási energia – elektromos, vagy hőenergia formájában hasznosítható Közvetlen alkalmazás : hőenergiát melegítésre, elektromos energiát mechanikai munkavégzésre vagy egyéb célok elérésére használhatjuk. Közvetett felhasználás: az energiát tároljuk és később hasznosítjuk. Passzív hasznosítása: az energia felfogására nem használunk külön berendezést Aktív hasznosítása: a napenergia befogására és elvezetésére gépészeti berendezéseket használunk

Aktív napenergia hasznosítás A Napkollektor: a napenergia befogására, tárolására és hasznosítására alkalmas a napsugárzást elnyeli és a keletkezett hőt adja át. Meleg víz készítésére, fűtésrásegítésre, uszodafűtésre használják. A vákuumcsöves szerkezetben a vákuum a kollektor hőszigetelését javítja, ezért ugyanannyi napsütésből többlet energiát képes hasznosítani. A síkkollektoros szerkezet felületét edzett sík üveglap borítja. A működés során a hőelnyelő (abszorbens) felület a napból érkező hősugarakat elnyeli, és az energiát átadja a fagyálló folyadékot vagy vizet tartalmazó, réz csővezetékeknek.

Passzív napenergia hasznosítás Egy ház a passzív energia felhasználásra a legoptimálisabb, ha a különböző évszakok adottságait kihasználja, de káros következményei ellen védekezik is. A magyar falvakra jellemző tornácos- verandás épületek, melyek védenek az eső, és a túlzott napfény ellen, de télen beengedik az épületbe a napsütést. Az új építésű házaknál célszerű: az épületek ablakait , az előteret, az üvegezett teraszt, verandát, télikert et a déli oldalon elhelyezni így a fűtési energiával. A passzív napenergia-hasznosítás hatásfoka 15-30%.

A geotermikus energia Magyarország alatt 30.000 MW hőenergia található, és ezzel a világ második legnagyobb geoenergia mennyiségét tudhatjuk magunkénak. A geotermikus energia a magmából ered és a földkéreg közvetíti a felszín felé, folytonos, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt nem szennyezi. Hazánkban, ahol a földkéreg az átlagosnál vékonyabb, ezért geotermikus adottságai igen kedvezőek.

Hőforrás szerint a hőszivattyú lehet: A talajkollektoros rendszer Többszáz méter hosszú speciális csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Ez a felszínközeli hőenergiát aknázza ki egy hőszivattyúval. Nagy felületen (a fűtött alapterület 2-3-szorosán) kell a telket megbontani a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építésű házak esetén ajánlott. Négyzetméterenként 20-30 W energiát nyerhetünk. Ennek nagysága függ a talaj hővezetésétől, nedvességtartalmától, és az esetleges talajvíztől.

Hőforrás szerint a hőszivattyú lehet: Talajszondás rendszer A talajszondás rendszer esetén kb. 15 cm átmérőjű, 50-200 méter hosszú lyukakat fúrnak a földbe függőlegesen, majd ebbe helyezik az U alakú szondát, amelyben cirkulál a hűtőközeg, és ehhez csatlakozik a hőszivattyú.

A geotermikus energia A geotermikus energia hordozóját hazánkban döntően a termálvíz képviseli: A hőhasznosítás hatásfoka kicsi, Geotermikus alapú villamosenergia-termelés nincs. A geotermikus energia additív energiaforrás, amely a többi energiahordozó hasznosításával együtt, azokat kiegészítve hasznosítható. A geotermikus energia kifogyhatatlan, de hazánkban csak egyes helyeken koncentrálódó, helyi energiaforrás. A lakóépületek fűtési és használati melegvíz igényét a 70-90 fokos hévizet szolgáltató kutakkal távhőszolgáltatásszerűen lehetne kielégíteni.

A vízenergia nem más, mint a víz által közvetített mozgási energia. Az árapály-energia A tengerek folyamatos felszíni hullámzása és a mélytengeri áramlatok jelentős energiát hordoznak. Kitermelése nagy beruházásokat igényel.

A szélenergia A szélgépek számára az optimális szélsebesség 4-14 m/s. A szélenergiából villamos áramot lehet előállítani szélgenerátor segítségével, vagy munkáját használni közvetlenül mint például őrlés, vízkiemelés során.

A biomasszából nyert energia A Földre érkező napsugárzás negyede hasznosítható a növények számára. A növények a zöld színtestnek nevezett sejtszervecskékben a világ leghatékonyabban működő erőműveit üzemeltetik. A bonyolult membránrendszerben fehérjékhez kötött klorofill molekulák, mint napkollektorok sorakoznak és a fotonok energiáját kémiai energiává alakítva megkötik a szén-dioxidot és közben oxigént termelnek.

Mely növények alkalmasak az üzemekben való energiatermelésre? A legtöbb energia a nagy rosttartalmú növényekben van de kevés az erdő! → fű Az Agropyron elongatum 2-2,2 méteres fűféle éppen alkalmas erre a célra. 15 t / hektár szárazanyag hozam

A fűből préseléssel apró darabkák, azaz pellet készíthető, amely kiválóan alkalmas kisebb kazánok fűtésére. Fűtőértéke közelíti, illetve meghaladja a hazai barna szenek, valamint a fa és a szalma fűtőértékét. Évelő, így az egyszer vetett fű akár 10-15 éven át aratható

Létezik energianád, energiafűz, energianyár és energiaakác is. A gyors növekedésű fűz talán még könnyebben kezelhető, mint az energiafű, aratása azonban csupán a második évtől lehetséges.

Hazánkban a megújuló növényi biomassza mennyisége szárazanyagban kifejezve megközelítőleg 60 millió tonna. Energetikai célra 10%-át sem használják fel tüzelési, energiatermelési célra. Az erdőgazdaságban a nettó fakitermelés 41%-a tűzifa, és az 59%-a ipari fa. Az ipari fa feldolgozása, megmunkálása során nagy mennyiségű melléktermék, hulladék keletkezik, amelyet jól lehet energetikai célokra hasznosítani.

VI. Biogáz termelés és hasznosítás A biogáz a szerves hulladékok 30-40 fok hőmérsékleten végbemenő bomlásának gáznemű, éghető terméke ammónia kén-hidrogén szén-monoxid széndioxid és metán tartalmú. A biogázt villamos energiává és hővé lehet alakítani, vagy gáz-fűtőberendezéssel közvetlenül fűtésre is alkalmazható.

A vízerőművekhez el kell árasztani a völgyeket Az alternatív energiaforrásokat egyben környezetkímélőnek is tartják, de: Az árapályerőművekhez a folyótorkolatot átszelő duzzasztógátak károsítják a torkolati ökoszisztémát A vízerőművekhez el kell árasztani a völgyeket A szélenergia hasznosításához szükséges nagyszámú széltorony a látvány esztétikai hatása miatt vitatott.

Mi befolyásolja az alternatív energiatermelés elterjedését? magas beruházási költségek, a fosszilis energiahordozók alacsony ára a szemléletváltozás hiánya fogyasztói szinten Hazai viszonylatban az összes megújuló energiafelhasználás 72,5%-a tűzifa 10,9%- a növényi és egyéb szilárd hulladék 10,3%-a geotermikus 1,9%- a vízenergia 0,15%-a hasznosított napenergia.

Képek forrása: www.nasa.com www.teachthechildrenwell.com www.divecenter.hu www.broadwayarchitects.com i.ehow.com www.wikipedia.com