Petőfi Sándor Érettségi tételminta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1848 Március 15.
Advertisements

ADY ENDRE -- Összefoglalás
Szabó Annamária temerini népdalokkal.
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Arany János Ősszel.
Petőfi Sándor / / Kovács Zsuzsanna.
Petõfi Sándor: MIÉRT KÍSÉRSZ...
Utolsó ellenségem a halál Elfuthatok előle? Bagdadban láttam a halált. Adj gyors lovat, mely estig Sumerába ér! Hogy lehet most Bagdadban ez a fickó? Hiszen.
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Jónás alakja mint önarckép
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A romantika irodalmából
Balassi Bálint Érettségi tételminta.
Arany János Érettségi tételminta.
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Ady Endre Érettségi tételminta.
József Attila Érettségi tételminta.
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
Petőfi Sándor Élete és műve.
Mottó: Ezek a versek nem költemények, félénk kísérletek arra, hogy nyomot hagyjak Néhány vers a Szívhullámverés (1996) és az Utolsó kiáltás ( )
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
A drámai monológ 28/B.
Albert Schweizer A nagy titok
….Mib ő l lesz a cserebogár…. Nem az számít, hogy minek születik Valaki…. … hanem az, hogy mivé nő fel….
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
Arany János Mindvégig.
A romantika.
A római irodalom.
A modern magyar költészet megteremtője és a szimbolizmus meghonosítója
Az Úr, az istenek Istene szólt, felszólította a földet napkelettől napnyugatig. Sionból, szépsége koronájából ragyog az Úr, Istenünk eljött, nem hallgat.
Arany János, a titoknok 27/C.
Puskin 26/B.
Petőfi Sándor 1848.
Márciusi Ifjak Petőfi Sándor.
A kis gömböc.
Készítette:Hagymási Réka 11.P
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
Miért kisérsz minden lépten- nyomon, Te munkás hazaszeretet? Éjjel-nappal mért mutatod nekem Gonddal borított képedet? Örökké itt vagy, itt vagy énvelem,
PETŐFI SÁNDOR ( ).
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Megváltóm, elfogadtalak! Szívem örül, az üdv enyém,
Madách Imre Érettségi tételminta.
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
Arany János Élete és munkássága.
Arany János élete és munkássága
A. Puskin szintetizáló életműve Синтез достижений русской литературы в творчестве А. С. Пушкина Puskin öröksége.
Kosztolányi Dezső Érettségi tételminta.
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A romantika.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
…tele van maga dallal, de úgy, mint a fazék a poshadt tartalmával…
ARANY JÁNOS: VOJTINA ARS POETICÁJA
Vojtina ars poeticája:
Katona József Érettségi tételminta.
A keletkezés körülményei
Arany János: Vojtina Ars poeticája
Előadás másolata:

Petőfi Sándor Érettségi tételminta

Témakör - Tétel Témakör: Petőfi Sándor Tételek 1. Tájvers és tájábrázolás Petőfi lírájában 2. A szerelmi költészet jellemzői Petőfi lírájában 3. Petőfi dalköltészetének stiláris, tartalmi és szerkezeti sokszínűsége 4. Petőfi költészete a szabadságharc idején 5. Az epikus Petőfi

Feladat Pl.: Tájvers és tájábrázolás Petőfi lírájában a. Az alföld című költemény műfaji, stiláris, szerkezeti elemzése és értelmezése b. Az alföld és A Tisza című versek összehasonlító elemzése c. A romantikus és realista tájábrázolás Petőfi szabadon választott verse/versei alapján

Petőfi költészete a szabadságharc idején „Hallhattad, híre járt Lycidas, de tudod, hogy a versek Oly tehetetlenek ott, hol Mars dárdái ropognak…” Vergilius: IX.ecloga

__________________________________ Vergilius versében Mars a háború istene lehetetlenné teszi a megszólalást, hisz háborúban hallgatnak a múzsák. Petőfi költői attitűdje ennek épp az ellenkezője: az írástudónak feladata és kötelessége a hiteles tudósítás. ___________________________________ Értelmezze Petőfi Sándor Szörnyű idő … című költeményét abból a szempontból, hogy a költő szemtanúként és résztvevőként éli meg a magyar szabadságharc utolsó stációját!

Szörnyű idő… 1. 2. És ott elől a háború Szörnyű idő, szörnyű idő! Csak a kisebb baj; szomorúbb, Mi hátul áll, A döghalál. Be kijutott a részed Isten csapásiból, o hon, Folyvást arat határidon Két kézzel az enyészet 1. Szörnyű idő, szörnyű idő! S a szörnyüség mindegyre nő. Talán az ég Megesküvék, Hogy a magyart kiirtja. Minden tagunkból vérezünk, Hogy is ne? villog ellenünk A fél világnak kardja.

3. 4. Egy szálig elveszünk-e mi? Vagy fog maradni valaki, Leírni e Vad fekete Időket a világnak? S ha lesz ember, ki megmarad, El tudja e gyászdolgokat Beszélni, mint valának? S ha elbeszéli úgy, amint Megértük ezeket mi mind: Akad-e majd, Ki ennyi bajt Higgyen, hogy ez történet? És e beszédet nem veszi Egy őrült, rémülésteli, Zavart ész meséjének? Mezőberény, 1849. július 6-17.

Kiindulási pontok a műértelmezéshez A költői attitűd (feladat-kötelesség) általános egyéni Romantika („aktív” romantika) Petőfi szerepe a forradalom és szabadságharc idején Petőfi élményei 1849 nyarán

utolsó vers apokaliptikus vízió veszteségélmény büntetéskép őrült hírmondó szerkezet poétikai eszközök nyelvi/nyelvtani szint