Úton az újabb háború felé

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A NÁCIZMUS HATALOMRA JUTÁSA
Advertisements

Az I. világháború
Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
Enyhülés és a hidegháború vége
Az 1956-os forradalom.
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
Szovjet-Finn határviták Balogh Márton. Finnország a tárgyalt korszakban Az ország 1918-ban nyerte el függetlenségét. (Tartui béke, 1920, október.
Az I. Világháború Békekötések.
Előadó: Bordás Bertalan
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Call of duty 2.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
AZ OLASZ EGYSÉG LÉTREJÖTTE
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
4. A náci hatalomátvétel és következményei Németországban
Konfrontáció és megegyezés Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán
Az európai integráció története
Hatalmi átrendeződés Európában. ( )
Az I. világháborút lezáró békék
Párizsi kommün.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Gyarmatosítás.
A győztes Európa legfőbb gondjai
Földünk a második világháború után
Közép-Európa összehasonlító társadalom- és politikatörténete
EU II..
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Közelgő vihar Út a világháborúba
A lengyel hadjárat előzményei augusztus 31-én történt gleiwitzi eset. Náci titkosszolgálat lengyel szabotőröknek álcázták magukat. Majd elfoglalták.
Fogalmak propaganda nacionalizmus nemzeti önrendelkezés elve fasizmus
A diplomácia története
A II. világháború (2.) A keleti front
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A második világháború kitörése
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
A KORMÁNYPOLITIKA RADIKALIZÁLÓDÁSA
Európa regionális földrajza
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A világ az első világháború után. Egy új korszak kezdete  Első világháború  A „nagy háború”  A világ megváltozott  Warum?  anyagban és emberben a.
Dél-Európa országai.  Győztes, de súlyos válság  „a háborút megnyerték, de a békét elvesztették” (nem valósultak meg területi követelési)  első vh.
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
A tengelyhatalmak térnyerése. Az angliai csata Az USA a Monroe-elvet képviseli Hitler szeretne megállapodni a britekkel a germán rokonságra hivatkozva,
A 30-as évek 2. fele. Élet a 2 vh. között. Németország: a versailles-i béke felszámolása 1933: kilép a Népszövetségből, és elhagyja a leszerelési konferenciát.
Az els ő világháborút lezáró békeszerz ő dések. A nagyhatalmak céljai Anglia: a német gyarmatok megszerzése, és Fr.o. túlzott megerősödését gátolni Franciao.:
A világ az első világháború után
A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐZMÉNYEK.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Egyetemes és európai történelem II. Készítette: Dr
Európán kívüli világ.
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Kelet-Közép-Európa és a Balkán
A HARMADIK BIRODALOM.
Közép- és Kelet-Európa, a Balkán a XI-XIII. sz.-ban
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Úton az újabb háború felé

Hitler a versailles-i rend ellen hódításra törekvés+a versailles-i béke -rendszer felülvizsgálatának követelése alapvető változás a külpolitikában (Ribbentrop): (1) 1933: kilépés a Népszövetségből (2) 1934: népszavazás a Saar-vidéken (3) 1935: az általános hadkötelezettség bevezetése (Wehrmacht) (4) 1936: a Rajna-vidék remilitarizálása

I. Diktatúrák Európában Nagy gazdasági válság nemzetiségi konfliktusok  szélsőséges pártok előretörése  demokráciák felszámolása  diktatúrák kiépülése 1)Olaszország 2) Németország 3) Szovjetúnió

Pablo Picasso: Guernica 4) Spanyolország „a második világháború főpróbája” : spanyol polgárháború 1936-39 1) jobboldali lázadás a baloldali kormány ellen 2) Hitler, Mussolini a jobboldalt támogatja 3) Sztálin a baloldalt támogatja 4) jobboldali győzelem: Francisco Franco Pablo Picasso: Guernica

II. Olaszország és Japán hódításai „római nagyság”: olasz birodalom létre- hozása a Földközi térségben 1936 Etiópia (Abesszínia) elfoglalása Japán Militáns nacionalizmus Hirohitó császár, Tanaka tábornok 1931: Kína elleni agresszió; Mandzsúria Cél:Délkelet-Ázsia, Csendes-Óceán szigetvilága

III. Német terjeszkedés 1938. március: Anschluss 1938. szeptember: müncheni négyhatalmi konferencia Csehszlovákia mondjon le a Szudéta-vidékről 1939. március: németek megszállták Csehországot Cseh-Morva protektorá- tus + szlovák bábállam 1939. március: Litvánia átadta a Memmel-vidéket

IV. Lengyelország 1938. október- német követelések Lengyelország felé: 1) Danzig (Gdansk) „szabad város” visszaadása 2) korridoron való szabad német átjárás Lengyel elutasítás+ szövetségi szerződés Nagy-Britanniával és Franciaországgal 1939. augusztus 23. szovjet-német megnemtámadási szerződés: Molotov-Ribbentrop paktum

Molotov-Ribbentrop paktum Nyilvános része: egymás kölcsönös tiszteletben tartása és meg nem támadási szándéka Titkos záradék: Európa északkeleti és déli részének érdekszfé -rákra osztása (Len- gyelország, balti államok, Finnország)

Házi feladat Gyűjtsd ki a témakörben szereplő fogalmakat, évszámokat és neveket a füzetedbe! Tankönyv 37.o. 6; 7; 8; 9. Következő órán összefoglalás!