Egy példa a könyvtárszerkezetre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tömörítés.
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Minden amit tudni akartál de soha sem merted megkérdezni
Számítógépes operációs rendszerek
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Formázás: Az új flopikat, winchestereket, pendrive-kat használat előtt formázni kell! Ma már formázva árulják ezeket, ezért a formázást adattörlésre használjuk.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Tömörítés lényege, típusai Tömörítés, kicsomagolás ZIP,RAR
Számítógépes ismeretek 5. óra
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
SZOFTVEREK (programok)
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Irodai és rendszer fájltípusok
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
7. Óra Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Windows alapok Fájlkezelés.
Könyvtárak kezelése Könyvtárműveletek
Tömörítés fogalma: Az adathordozón lévő állományok méretének csökkentése. A tömörítés során két műveletet hajthatunk végre: - Becsomagolás - Kicsomagolás.
Készítette: Pető László
A számítógépes feladatmegoldás feltételei
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Archiválás, tömörítés Archiválás (biztonsági másolat, tartósabb idejű „megőrzés”) – külön tudomány. Tömörítés: helymegtakarítás. Másolás és tömörítés.
Mappák és állományok kezelése
1 Gyakorló kérdések a fájlkezelőkkel kapcsolatban Takács Béla 2008.
Nem irodai programok fájltípusai
Tömörítés, csomagolás, kicsomagolás
Állomány és lemezműveletek
Az adatállományokat, programfile-kat logikailag csoportosítva tároljuk: mappákban (könyvtárakban). Egy mappa tartalmazhat további mappákat, és így tovább,
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
MS Windows FÁJLMŰVELETEK
Operációs rendszerek 2..
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Tömörítés Fogalma Előnye-hátránya Fajtái Programok.
Windows Intéző.
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Informatikai alapismeretek Hardver
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Adattömörítés.
10. tétel - Állományok tárolása, kezelése, rendszerezése
Lemezkarbantartás Lemezfeladatok.
Mappa- és fájlműveletek
Operációs rendszerek I
Fájlrendszer, számrendszer
Fájlkezelés alpafogalmai
SZOFTVEREK (programok)
Az Office 2007 új fájlformátumai. DOCX, XLSX, PPTX, ACCDB: Új nyílt szabványú XML alapú fájlformátum (DOC nem nyílt szabványú) XPS: A dokumentum.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
  Az archiválás egy olyan eljárás, ahol könyvtárakat és fájlokat egyetlen állományba tesszük tárolás vagy továbbíts céljából.  Az archiválás azonban.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
9. Óra Tömörítés Tömörítés fogalma: A tömörítő eljárások segítségével adatainkat olyan alakra hozhatjuk, amelyeknek kisebb a mérete, mint az eredetinek.
Bevezetés. Alapok: szövegszerkesztő alkalmazás (Word) megnyitása: Start gomb  Minden program  Microsoft Office  Microsoft Office Word 2007 szövegszerkesztő.
Fájl rendszerek Szercsik Tibor. Tároló eszközök Háttértároló Háttértároló Winchester, (HDD) (C) Winchester, (HDD) (C) Hajlékonylemezes tároló, (FDD),
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Az operációs rendszer feladatai
Készítette: Pető László
Tömörítő programok.
Total commander.
Tömörítés.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
SZOFTVEREK (programok)
Total Commander 6.51 bemutató
A digitális kép bevezetés.
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Műveletek mappákkal és a fájltípusok
Előadás másolata:

Egy példa a könyvtárszerkezetre Szépirodalom Gárdonyi Géza: Egri csillagok Jókai Mór: Aranyember Tudomány Társadalomtudomány Politika Gazdaság Jog Természettudomány Matematika Algebra Számtan kezdőknek Geometria Mértan kezdőknek Fizika Kémia Földrajz Kézikönyvek Szótárak Lexikonok enciklopédiák

MEGHAJTÓK

MAPPASZERKEZET A WINDOWSBAN nézetek

nem tartalmazhatja a \ / : * ? " < > | írásjeleket Fájlok (files) Fájlnév a windowsban: max 255 karakter nem tartalmazhatja a \ / : * ? " < > | írásjeleket Kiterjesztés: a fájl típusát mutatja: Futtatható állományok(exe, com, bat) - Alkalmazások Adatállományok( nem alkalmazások) Attribútum: Rejtett(hidden) Csak olvasható (read only) Rendszer (system) Alkalmazások (futtatható állományok) Kiterjesztés Ikon Fájltípus EXE, COM Alkalmazások, az ikon az adott programra jellemző képet is lehet BAT Egyszerű parancsokból álló futtatható állomány EXE Installáló állomány (setup)

Adatállományok TXT Egyszerű szöveges fájl. DOC Kiterjesztés Ikon Fájltípus TXT Egyszerű szöveges fájl. DOC Általában a Word szövegszerkesztővel készült levelek, szöveges dokumentumok XLS Excel táblázatok PPT PowerPoint bemutatók MDB Access adatbázis fájlok HTM, HTML* Internetes vagy intranetes Web lapok JPG, JPEG, GIF* Tömörített, kis fájlméretű, az Interneten vagy képernyős prezentáció céljára használt kép formátum. TIF, TIFF* Nyomdai felhasználásra alkalmas, rendszerint nagy fájlméretű kép formátum. BMP* Tömörítés nélküli képfájl (bitmap) ZIP, ARJ, RAR* Egy vagy több fájlt, mappát helytakarékosság vagy archiválás céljából tartalmazó, tömörített fájl formátum.

Hozd létre a c:\osztályod mappát! Mappa- és fájlműveletek Létrehozás Hozd létre a c:\osztályod mappát! Hozd létre a c:\osztályod mappában a sajátnév mappát! Hozz létre ebben a mappában egy sajátnév szöveges fájlt! Hozz létre ebben a mappában egy sajátnév képfájlt! Hozd létre a c:\osztályod\sajátnév mappában a képek mappát! Hozd létre a c:\osztályod\sajátnév mappában a szövegek mappát! Másolás Másold a szöveges állományt a képek mappába Másold a képfájl a szövegek mappába Áthelyezés Helyezd át a szövegek mappában lévő képfájlt a képek mappába Helyezd át a képek mappában lévő szövegfájlt a szövegek mappába Átnevezés Nevezd át a c:\osztályod mappában lévő sajatnev szöveges állományt szövegem névre Nevezd át a c:\osztályod mappában lévő sajatnev kép állományt képem névre Törlés Töröld a szövegem és a képem fájt