Interkulturális kommunikáció (1.ea.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Szervezeti kultúra.
Család.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Szocializáció Fogalmak:
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Interkultúrális menedzsment
A magyar szervezeti kultúra jellemzői
Készítette: Szűcs Edina
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Kommunikáció.
Szervezeti kultúrák „A kultúra embercsoportok viselkedési formáit meghatározó közös értékrendszer és gondolkodásmód… A szervezet mint közösség egyedi arculata.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Szervezeti kultúra Vezetés és szervezés BA Pécs.
Második téma: A nemzeti kultúrák különbségei
Harmadik téma A nemzeti kultúrák elemzése
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
Kisebbségi kultúrák.
Kultúraközi kommunikáció
A nemzeti és vállalati kultúra összefüggései
„A kultúra azért különlegesen szép terméke az emberi viselkedésnek, mert egyedi és megismételhetetlen. Minden igaz közösség egyszeri jelenség. A kultúra.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
SZERVEZETI KULTÚRA Mi a kultúra?
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Ideológiák.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Szervezeti struktúra és kultúra
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
vizuális kommunikáció
A szervezeti kommunikáció
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
8. A kultúra és döntéselmélet
A deviancia értelmezési kerete
VII. Szervezeti kultúra
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A NEVELÉS CÉLJA. Emil Durkheim: A homo duplex modell szerint az embernek két oldala az individuális, önző biológiai, továbbá az erkölcsi értékekre fogékony.
Szociálpszichológia 2. Illés Anikó. A kommunikáció folyamata Feladó Üzenet Vevő Csatorna Kód Kontextus.
A határ menti vállalati együttműködés kulturális gátjai – egy magyar szempontú elemzés Szőke Júlia Gazdasági tanár, abszolvált PhD hallgató Széchenyi István.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Mennyiben és miért más a kínai kultúra, mint a mienk? Elmélet és példák Dr. Csordás Tamás egyetemi docens
LEADER, Identitás, Sport
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Értékek.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Kultúra és kommunikáció
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Előadás másolata:

Interkulturális kommunikáció (1.ea.) Kultúrafelfogások Orientációs pontok a kultúrában A kultúra rétegei és szintjei A kultúra modellezése

1. Kultúrafelfogások (1.) „az emberi társadalom által létrehozott anyagi és szellemi javak”(Bakos) „kollektív szellemi beprogramozás”(Hofstede) „a kultúra az, ahogyan emberek egy csoportja megoldja a problémáit”(Trompenaars) „a kultúra folytonosságot és identitást ad a közösségnek” (Hampden-Turner)

1.Kultúrafelfogások (2.) „szokásrendszer, amely egy embercsoport környezeti viselkedését és gondolkodását szervezi” (Howard) A kultúra meghatározott történelmi és földrajzi közösségben élő emberek közös hiedelmeinek, értékeinek, normáinak, magatartássémáinak, szokásainak rendszere” (Buda Béla)

1. Kultúrafelfogások (3.) Közös vonások kollektív tanult csoport-specifikus relatív a kultúra és a kommunikáció közötti interdependencia

2. Orientációs pontok (1.) A kultúra mint szimbólumrendszer hiedelmek értékrend gondolkodásmód viselkedésmód problémamegoldás

2. Orientációs pontok (2.) A kultúra elemei nyelv a/ „látható” elemek: nyelv nem verbális : gesztusok, mimika tárgyiasult elemek (műalkotások, eszközök) b/ „nem látható” elemek tér-, és időkezelés döntési mechanizmusok konfliktuskezelési stratégiák a verbális és nem verbális kódok aránya

2. Orientációs pontok (3.) Szimbólumok (jelentésátvitel) tárgyi világ jelzései nyelvi metaforák (verbális és képi) közmondások, szólások mítoszok

3. A kultúra rétegei és szintjei (1.) normák és értékek tárgyi termékek alapfelvetések, axiómák Trompenaars-modell

3. A kultúra rétegei és szintjei (2.) Szimbólumok Hősök Ritusok Gyakorlat (szokások) Értékek

3. A kultúra rétegei és szintjei (3.) A kultúra szintjei - nemzeti - regionális - etnikai/vallási hovatartozás - nyelvi hovatartozás - nemi kultúra - generációs hovatartozás - társadalmi osztály/réteg - szervezeti

4. A kultúra modellezése (1.) Levinson dimenziói 1. a tekintélyhez viszonyulás ( nagy és kis hatalmi távolság) 2. az egyén (individualista-kollektivista/ én-kultúra-mi kultúránk) 3. a nemi szerepek (maszkulin-feminin)

4. A kultúra modellezése (2.) Hofstede kulturális dimenziói Identitás (individualizmus-kollektivizmus) Bizonytalanságkerülés (gyenge-erős) Hatalmi távolság (nagy-kis) Nemi jellemzők (maszkulinitás-feminitás) Érdem (hosszútávú- rövidtávú orientáció)

Hofstede kulturális indexe (0-100) Hatalmi távolság 68 35 40 31 Individualizmus 71 89 91 71 Maszkulinitás 43 66 62 5 Bizonytalanságkerülés 86 35 46 29

4. A kultúra modellezése (3.) Kluckhohn-Strodtbeck Emberi természet (vallás, nevelés) Ember és természet (harmónia, kiszolgáltatottság) Időhöz való viszony (múlt-, jelen,-jövőorientáció) Aktivitás (passzív létezés - presztizs) Társadalmi kapcsolatok (autoriter, csoport, individualista)

4. A kultúra modellezése (4.) Hall Kontextus (magas- alacsony) Idő (monokrónikus-polikrónikus) Tér (proxémitás) Érvelés (holisztikus logika-lineáris logika) Verbális üzenetek (korlátozott kód-kifinomult kód) Társadalmi szerepek (megfelelés – egyéniség) Személyközi kapcsolatok (státus -funkcionális) Társadalmi szerveződés (szokásjog – törvény)

Interkulturális konfliktusok Konfliktustípusok Monokrónikus – polikrónikus Univerzalista – partikularista (kiskapu) Alacsony-kontextusú – magas kontextusú Neutrális – emocionális üzleti kultúra Individualista(teljesítmény) – kollektivista Specifikus – diffúz (személyiség)

Kulturális konfliktusok Megoldási képletek Dekulturalizáció Szeparáció Asszimiláció Integráció (1+1=3)

Mely nemzeti kultúrára jellemző ? „Amint a főnök az álláspontját kifejti, a beosztottak alig mernek megszólalni. Szigorú hierarchia van. Minden fontos döntéssel a főnökhöz mennek.” „a puskázás, nem főbenjáró bűn…Megmondják, hogy mit és hogyan csinálj, és elvárják, hogy mindent megtanulj, amit a tanár mond”

Mely kultúrára jellemző? „ A szlovák pályaudvaron a hangosbemondó a berlini gyors érkezését jelzi………..(Lásd Nyilvános beszéd c. tankönyv!) „ a Walkman ötletét az hozta létre, hogy a feltaláló zenét hallgatva nem akarta zavarni a környezetét. A Walkman használatát más országokban azzal magyarázzák, hogy így a zene élvezetét nem zavarják mások.”

Milyen kulturális sajátosságokra utal a szöveg? „A süllyedő hajóról vízbe kell ugraniuk az utasoknak. A kapitány így biztatja az utasokat: mondtam az angoloknak, hogy nem lenne sportszerű, ha nem ugranának, a franciáknak, hogy nem lenne elegáns, a németeknek, hogy parancs, az olaszoknak pedig, hogy tilos ugrani” Mire mozdulnának a magyarok?

Milyen kulturális sajátosságokra utal a szöveg? „A Paradicsom az, ahol a rendőrök angolok, a szakácsok franciák, a szerelők németek, a szeretők olaszok és az egészet a svájciak szervezik. A pokol az, ahol a szakácsok angolok, szerelők franciák, a szeretők svájciak, a rendőrök németek és az egészet az olaszok szervezik.”