Készletek-készletgazdálkodás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
ERŐFORRÁSOK A TERMELÉSI FOLYAMATBAN
Logisztika alapvetések.
Készletgazdálkodás.
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Forgóeszköz-gazdálkodás
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalko-zási tevékenységet általá-ban egy évnél rövidebb ide-ig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok és pénzeszközök.
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Készletgazdálkodás és anyagszükséglet tervezés
AGGREGÁLT TERVEZÉS, MRP
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
KÉSZLETEZÉS MENEDZSMENTJE
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
Készítette / Author: Tuska Katalin
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Készlet-nyilvántartási rendszerek
Mekkora készletet tartsunk?
A marketing és a logisztikai költségek közötti kölcsönhatások Lipák Mária BGF, KVIFK, 2009.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Szervezet, információs rendszer. Az információs rendszer és a szervezet illeszkedése Mi szervezet? Az egyszerű struktúra Funkcionális felépítés Termék.
10. Készletrendszer.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
E-beszerzés Bravo csoport.
infor:COM - Fitté tesszük!
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Termelésmenedzsment Production Management
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Vállalati Gazdaságtan
Készletgazdálkodás és logisztika
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
VÁSÁROLT KÉSZLETEK 5. témakör.
Vállalkozásmenedzsment I.
A készletezés alapjai Készítette: Kincses László.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
SZÁMVITEL.
Operatív menedzsment és versenyképesség
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
MRP számítás.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Készletek-készletgazdálkodás

A készletgazdálkodás feladata biztosítsa a gazdasági tevékenységhez szükséges készleteket mennyiségben, minőségben, összetételben. A rendelés, a beszerzés, az előállítás, a szállítás, a raktározás költségeit és az esetleges készlethiányból származó veszteségeket minimalizálni kell. A készletgazdálkodás nagy része az anyag- vagy árugazdálkodás, mivel a tevékenységhez szükséges készletek 60-70%-a anyag (termelő tevékenységet folytató vállalkozásnál), vagy áru (kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásnál).

A készletgazdálkodással kapcsolatban négy stratégiai tényezőt célszerű kiemelni A készletekbe befektetett tőkeállomány nagysága: a vállalat számára hatékonysági szempontból fontos, hogy a célszerűnél sem több, sem kevesebb tőkét ne fektessen a készletekbe A készletszint racionális növelése: elősegítheti az anyagi folyamatok jobb kiszolgálását, ami a megtérülési folyamatot kedvezően befolyásolhatja

A készletezési rendszert úgy kell alakítani, hogy az megfelelő feltételeket biztosítson a vállalat számára a rugalmas működéshez A vállalat számára fontos, hogy a készletekkel kapcsolatos folyamatos ráfordítások szintje minél alacsonyabb legyen

Készletek fogalma Készletek: a vállalkozási tevékenységet közvetlenül vagy közvetve szolgáló eszközök, melyeket a vállalkozás egy éven belül felhasznál, mely használat alatt az eszközök eredeti alakjukat elveszítik (anyagok) vagy változatlan formában maradnak (pl. szerszámok), esetleg változatlan formában a vállalkozást elhagyják (áruk).

A saját termelésű készletek Mindazok a készletek, melyeket a vállalkozó maga állított elő. A növendék-, a hízó-, és az egyéb állatok az elszámolás és értékelés szempontjából saját termelésű készletnek minősülnek abban az esetben is, ha vásárolta azt.

Fajtái: befejezetlen termelés: a vállalkozás által gyártott termékek, melyek legalább egy termelési folyamaton átmentek, de raktárra még nem vehetők

félkész termékek: legalább egy termelési folyamaton átment saját termelésű készletek, melyek félkész termékként raktárra vehetők, értékesíthetők vagy befejezhetők késztermékek: minden termelési folyamaton átment saját termelésű készletek, melyeket ezen a címen raktárra vettek és értékesíthetők

Vásárolt készletek vásárlás útján kerülnek a vállalat tulajdonába Anyagok: olyan munkatárgyak, melyek a termék-előállítás, vagy szolgáltatás-nyújtás során megjelenési formájukat általában elvesztik, értékük az előállított termék, vagy szolgáltatás értékében jelenik meg. Lehetnek: nyers- és alapanyagok, segédanyagok, üzemanyagok, fenntartási anyagok, egyéb anyagok

Áruk: olyan termékek, melyeket a vállalat változatlan formában való továbbadás céljából szerzett be

Készletfogalmak Biztonsági készlet: olyan készletmennyiség, ami alá a készletszint tartósan nem süllyedhet. Folyókészlet: az a rendeltetése, hogy két utánpótlási időpont között biztosítsa az anyagellátást. Átlagkészlet: a biztonsági készlet és a folyókészlet felének az összege.

Maximális készlet: a folyókészlet és a biztonsági készlet összege Maximális készlet: a folyókészlet és a biztonsági készlet összege. A készlet e szint fölé tartósan nem emelkedhet. Jelzőkészlet: a készletek olyan szintje, melynek az elérésekor gondoskodni kell az utánpótlásról. Kiszámítása: (utánpótlási idő * napi felhasználás) + biztonsági készlet

Sorbanállási rendszerek A készletgazdálkodásban jelentős kérdés, hogy a jelentkező igényeket milyen sorrendben elégítik ki.

-FIFO-rendszer: A beérkezési igényeket az érkezés sorrendjében elégítik ki. Ez egy egyszerű, hatékony megoldás. -LIFO-rendszer: A jelentkezési igényeket a beérkezéssel ellentétes sorrendben elégítik ki. -RND-rendszer: A beérkező igények kielégítése véletlenszerűen történik, külön meghatározott szabályok nélkül. -PRI-rendszer: A beérkező igényeket fontossági sorrendben elégítik ki.

A készletgazdálkodás hatásai a vállalat működésére 1. a készletezés a marketing területén fogyasztóorientált marketing megvalósításának fontos feltétele 2. a termelési folyamatok inputjai és outputjai készletekkel vannak összefüggésben, illetve a folyamat egyes fázisai között is készletek találhatók 3. a készletezéssel fontos pénzügyi összefüggései vannak

Az MRP-rendszer lényege Az első, kereskedelmi szempontból alkalmas erőforrás-tervező rendszert az 1960-as években az IBM fejlesztette ki MRP I (Material Requirement Planning) néven, mely elsősorban anyagszükséglet ter-vezésre szolgált.

A program bővítésével és általánosításával később létrehozták az MRP II-t (Manufacturing Resource Planning), amely már többfajta erőforrásigény komplex tervezésére alkalmas. Mindkét tervező-, irányítási rendszernek központi eleme egy általános adatbázis, melyben megtalálható a kiindulási anyagok listája, a gyártási ütemterv, a raktárkészletek adatai és a megrendelések.

Az MRP II-t kibővítették; van benne pénzügyi információs rendszer, kapacitástervezési, kutatás-fejlesztési, valamint a marketingtevékenységet elősegítő adatelemzési rendszer is. Az MRP II további lehetősége a szimulációs vizsgálat.

Készletgazdálkodás módszere (MRP - anyagszükséglet tervezési rendszer) Célja: a készletszint szabályozása, a készletek beérkezésének megfelelő ütemezése útján a készletgazdálkodás hatékonyságának javítása a készletszint szabályozása révén

Jellemzői: egységes rendszerként kezeli a beszerzés, készletezés, termelés folyamatait a végtermék iránti keresletből indul ki vizsgálja a visszacsatolást

Az MRP használatához szükség van a termelési vezérterv megadására hogy hány darab kell a termékből az eggyel magasabb szintű termék előállításához a beszerzés átfutási idejét van-e raktárkészlet valamelyik termékből mennyi a termék rendelési tételnagysága