SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZÜLÉSZET NŐGYÓGYÁSZAT
Advertisements

14. Tétel.
A TERHESGONDOZÁS Résztvevői Feladata Folyamata Csoportjai
Szülészet. Szülészeti, nőgyógyászati sürgősségi kórképek.
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
Szívbetegség és várandósság
Elsősegélynyújtás-oktatói tanfolyam
A magzati vérkeringés.
Atoniás vérzés Atoniás vérzésről beszélünk, ha a magzat megszületése után a lepényi szakban (atonia sub partu) vagy a placenta megszületése után a postplacentaris.
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Válaszkészség vizsgálata
Hüvelyi szülésbefejező műtétek
GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA
TIN week – Budapest, October/ Házi feladat, Győri esettanulmány: Győr,Kodály Zoltán u – Ifjúság körút csomópontja Készítette: Sümegi Péter & Szabó.
A csípőficam.
EXIT.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Szülési fájdalomcsillapítás
Alternatív szülési formák
A magzat fejlődése.
Kutya és macska rögzítése
Szülészet-nőgyógyászat
A terhességgel & szüléssel összefüggő szakértői kérdések.
Megtermékenyítéstől a születésig
Epiduralis anaesthesiával szerzett kezdeti tapasztalataink
Vérzések, vér alakos eleminek problémái újszülött korban
A villamos áram élettani hatása
SZÜLÉSZET VII A RENDELLENES SZÜLÉS.
Oxiológia 10. Márovics Pál.
Újszülöttek helyszíni ellátása
A szülés alatti magzati hypoxia okai, diagnosztikája és therapiája
Funkcionális anatómia 2.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Immundeficiencia vagy sarcoidosis?
Szülésvezetés pszichés betegségek esetén
Végtagok CT vizsgálatai
Vénás vérvétel.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Szülészet-nőgyógyászat
Magzati veszélyeztetettségi állapotok
Cardiopulmonaris Reanimáció (CPR)
IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Légúti idegen test SOTE oktatás
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Gyermek újraélesztése
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Két élet védelme Két élet védelme (oxyologus speciális feladatai terhes nők ellátása során) Ács Gábor dr., Bányai Sándor dr., Furka Andrea oh., Lesznyák.
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
BECSATOLJAM A BIZTONSÁGI ÖVET?
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CORPUS HUMANUM – EMBERI TEST
1 Erythroblastosis fetalis (morbus haemolyticus neonatorum) Az anya és a magzat különböző vércsoportja következtében méhen belül fejlődik ki (a magzat.
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
Újszülött ellátása, jellemzői
Karhelyzetek, karmozgások
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
1./ A szülés megindítása 2./ Célja
Hascsapolás Csapolásokról általában…
IFELORE SOTE Oktatás Vérzések felismerése,
Pránájáma A Pancsaprána modell
Előadás másolata:

SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL SZÜLÉSZET IX. SZÜLÉSVEZETÉS INTÉZETEN KÍVÜL

Anamnesis Általános: RR emelkedés, vérzékenység, csontrendszer, öröklődő beteg- ségek. Szülészeti:- hányadik terhesség, AB? - előző terhességek lefolyása - jelen terhesség lefolyása probléma, fertőző betegségek terhesség hete, vérzés? fájások: időpontja, ideje, erős- sége burok: áll-e?

A terhes vizsgálata Általános: P, RR, oedema toxikózis? Szülészeti:- megtekintés - Leopold - féle műfogások Hüvelyi vizsgálat: tilos. Döntés: a szülés helyéről.

Döntés a szülés helyéről Lehetőségek: 1.Kórház: optimális mind az anya mind az újszülött számára. 2.Helyszín: szükségmegoldás, csak ha az előző nem lehetséges. 3.Mentőautó: a legkevésbé optimális megoldás, csak rohamos szülés esetén.

Helyszíni szülésvezetésre csak akkor vállalkozzunk, ha: - a szülőnő a kitolási szakban van - a magzat hosszfekvésben van - a magzat koponyatartásban van Mindezek mellett kérjünk segélykocsit.

Helyszíni szülésvezetés Előkészületek: - külön meleg szoba, világítás - gumilepedő (nylon) + steril lepedő Sterilitás: - bemosakodás: meleg víz, szappan, kefe, kb.10 perc - legalább kézmosás - lemosás 2 ezrelékes Neomagnol ol- dat (2 tabl./ 1L víz) - steril gumikesztyű, steril lepedő - steril géz, gátvédelemhez

Szülésvezetés: Koponyavégű, hosszfekvés TÜRELEM! - Sterilitás: - Gátvédelem: - steril géz Neomagnolban - lemosás: fentről lefelé - steril gumikesztyű + másik steril géz - gátvédelemhez kinyomva, jobb kézbe - az anya jobb oldalára állni - a gát felső szélén 1cm-t szabadon hagyni - fedni a végbélnyílást

Gátvédelem

Jobb kézzel: a gátat ráncolni - simítani. Bal kézzel: - a magzati koponyára enyhe nyomást gyakorolni - a kigördülést lassítani - a fej megszületése után a nyakat villa alakban fogni, a gát felé húzni amíg a mellső váll megtámaszkodik - szeméremív felé emeljük a fogást válto- zatlanul hagyva, mire a gát előtt kigördül a hátsó váll, majd a test.

Szülésvezetés, koponyavégű hosszfekvés

Szülésvezetés, koponyavégű, hosszfekvés

Placentáris szak I. A magzat megszületése után szünet, majd szabálytalan kontrakciók jelentkeznek, vérzéssel vagy anélkül. A leválás jelei: - a méh laposabb, fundus a köldök alatt - székelési inger = placenta a hüvelyben Tilos részleges leválás veszélye miatt: - a hasat nyomkodni, dörzsölni - a köldökzsinórt húzni

Placentáris szak II. A placenta leválását nem kell feltétlenül megvárni a helyszínen. A placenta vizsgálata (leitatás után): - anyai felszín: vérzést, hiányt keresünk - magzati felszín: rendellenes, megszaka- dó eret keresünk Mindig kórházba szállítjuk! Atoniás vérzés esetén alkalmazzuk a keringési protokollt, segélykocsit kérünk.

Szülőnő szállítása A szállítás hordágyon, fekve történik: 1. szült asszony 2. tágulási szak végén 3. erős fájások esetén 4. elfolyt vagy folyó magzatvíz 5. vérzés 6. nem hosszfekvés 7. nem rögzült koponyatartás

Farfekvéses szülés vezetése Elhúzódó szülés lesz, vezetése Covjanov-Bracht szerint: harántágyat készítünk, szabályos előkészítést végzünk várakozunk amíg a magzat a lapockák csúcsáig megszületik, miközben háta előre fordul. ekkor két kézzel megragadjuk,( hüvelykujjak a combokon a többi a magzat hátára kerüljön és a magzat törzsét ívben felfelé, a szeméremdomb felé hajlítjuk, anélkül, hogy húznánk. a tolófájások hatására megszületnek a karok továbbra is a magzat törzsét az anya hasa felé ívelve a segéd a szeméremív felett erőteljes nyomást gyakorol az anya hasára, átpréseli ezáltal a magzat fejét a szülőutakon.

A magzathenger irányítása farfekvéses szülésnél

A magzathenger irányítása farfekvéses szülésnél

A vállak és a karok kifejtésére Előfordul, hogy szülésvezetés közben a karok felcsapódnak, a szülés elakad: Ellátás: - Müller-féle eljárás - Klasszikus karkifejtés: 1.A karokat mindig a gát előtt fejtjük ki. 2.Azonos kart azonos kézzel 3.A karokat mindig a magzat arca előtt simítjuk le. 4.A karokat mindig izületekre gyakorolt nyomással fejtjük ki. A magzatot az első kar kifejtése után 180°-kal elforgatjuk ügyelve arra, hogy a hasa mindig le- felé nézzen, ellenkező esetben a magzat álla fennakadhat a symphysis előtt.

A kar kifejtése

A fej kifejtése Amennyiben a karok kifejtése után a fejet nem sikerül megszületésre bírni akkor a klasszikus fejkifejtést alkalmazzuk. Mauriceau-Smellie Veit-féle műfogás: - A magzatot hasával lefelé a bal alkarunkra fektetjük. - Ezután a bal kezünk mutatóujját a magzat szemfog feletti árkába ( fossa canina ) helyezzük. - Jobb kezünk mutató és középső ujjával villa alakban megragadjuk a magzat nyakát. - Ezután mindkét kezünkkel lassan, meredeken lefelé húzzuk, amíg a tarkó megtámaszkodik a symphysis alatt. - A fogás változatlanul hagyásával a magzat törzsét az anya hasa felé emeljük, ekkor a gát előtt kigördül az arc a homlok és az egész koponya.

A fej kifejtése

Szövődményes szülés = segélykocsi Medencevégű hosszfekvés + kitolás. Aprórész előesés: Köldökzsinór: ( korai vagy idő előtti bu- rokrepedésnél, vagy harántfekvésnél) Pulzál-e? Nem: régen (> 20 perc) H Igen: térd-könyök helyzet + Fájáscsök- kentés + Segélykocsi

Szövődményes szülés = segélykocsi II. KAR + harántfekvés - fenyegető méhrepedés + koponyavégű hosszfekvés – téraránytalanság Fájáscsökkentés + Segélykocsi 3. Extrém erős fájások + halálfélelem P , RR 4. Vérzés C 5. Eklampszia ABCD

Fájáscsökkentés protokoll Térd könyök helyzet: antigravitációs hatás. Tokolízis: Berodual (ß mimeticum) inha- laciós oldat, csökkenti a méh kontraktilitását. Alkalmazás: 20 csepp= 1ml + 4ml 0,9%.os NaCl porlasztóval Ellenjavallat. Tachyarritmiák 3. Segélykocsi

Szövődményes szülés=/= segélykocsi Medencevégű hosszfekvés Kitolás nélkül Aprórész előesés, ha Láb(1vagy2)+medencevégű hosszfekvés Nagyon hosszú kitolási szak. Térd-könyök helyzet Kórház

Szövődményes szülés II. Meconiumos magzatvíz = Magzati hypoxia - azonnali leszívás, garat majd orr. ( a meconium aspiració megelőzésére) - a magzat élesztésére felkészülni.