Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ"— Előadás másolata:

1 IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ
Kisgyermekek a legtöbb tárgyat szájukba veszik. Kis játékok, fémpénzek, magvak, vagy egyéb beszippantásával könnyedén elzáródhat a légút. Gyakori, hogy étellel rohangálnak a szájukban, és hirtelen elesve, vagy nevetés közben szippantanak be ételmaradékot a légutakba (félrenyelés).

2 Idegen testek félrenyelése azonnali heves tüneteket okoz: köhögéses rohamot, belégzési sípolást, fulladásérzést, ellilulást. Az idegen test, alakjától és anyagától függően, beékelődhet a gégébe, fulladást is okozhat.

3

4 Amennyiben az idegen test beszorul valamelyik főhörgő bemenetébe a heves tünetek csillapulnak kissé. Ilyenkor az egyik tüdőfél már tud működni. Ám jön az újabb veszély: az idegen test lezárja a tüdőrészt. Ez a légtelen terület azután befertőződik, és a helyén előbb-utóbb tüdőgyulladás alakul ki.

5

6 Elsősegélyként meg lehet próbálkozni a beteg fejre állításával és a hát gyors, erélyes ütögetésével. Ez a tüdőből gyorsan kiáramló levegő segítségével néha eredményes, és a beteg kiköhögi a félrenyelt idegen testet.

7

8 A felmerült gyanút a tüdő hallgatásával és röntgenvizsgálattal erősíthetik meg. Azonban a gyanút kizárni, az előző vizsgálatok negativitása esetén is csak hosszabb órás kórházi megfigyelés után szabad.

9 Az alapos gyanú indokolhatja a légutak műszeres, ún
Az alapos gyanú indokolhatja a légutak műszeres, ún. endoszkópos vizsgálatát - bronchoszkópia. Ennek során közvetlenül meg lehet a hörgők belsejét tekinteni, az idegen testet felkutatni és eltávolítani.

10

11

12 A légúti akadály eltávolítása Nézzünk bele a szájába, ha könnyen elérhető ételdarabot, vagy egyéb tárgyat látunk, akkor távolítsuk el azt. Ha eszméleténél van, buzdítsuk köhögésre. Ha így nem távozott a légutakból az idegen test nyitott tenyérrel mérjünk a sérült lapockái közé 2-3 alkalommal határozott ütést, majd, ha ez sem vezet eredményre...

13 Heimlich-féle műfogás Álljunk a sérült mögé, karoljuk át, hogy kezeinket a bordái alá, a gyomorszájhoz illeszthessük. Egyik kezünket szorítsuk ökölbe, másik kezünkkel fogjunk rá.

14 Összekulcsolt kezeinket befelé és felfelé rántva gyakoroljunk hirtelen nyomást a gyomortájékra. Így a gyorsan kiáramló levegő kisodorhatja a légcsőből az akadályt okozó tárgyat. A beavatkozást sikertelenség esetén ismételjük meg.

15

16

17 Csecsemőknél, kisgyermekeknél a Heimlich-féle műfogás nem alkalmazható

18 Dr Henry Jay Heimlich (1920 - )

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések