Távoli online adatbázisok használata és FTP

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
HÁLÓZATOK.
 Kiemelkedő utánpótlás nevelés  Saját tulajdonú sportcsarnok  infrastruktúra  Nyitás a szabadidő és közösségi programok felé.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
IKT = információs és kommunikációs technológia
HÁLÓZATOK.
Hálózati és Internet ismeretek
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
A HÁLÓZAT alapjai.
… egy kis technikai áttekintés How to Communicate via Internet Press a key to start.
Internet Felépítése, működése.
Blog, Fórum, Chat, . Blog Blog vagy veblog (ang. web log) tulajdonképpen egy napló, azaz időben rendezett, felhasználó által begépelt szöveg sorozat.
Informatikai alkalmazások a Széchenyi István Egyetemen – DPR Szakmai Klub I. – Közösségi weboldalak és alumni szervezetek.
Számítógép hálózatok.
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
HÁLÓZATOK.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
DIGITÁLIS FOLYÓIRATOK AZ OSZK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIBAN ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2007 Renkecz Anita Országos Széchényi Könyvtár
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Az internetről.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtári konstrukciók az Új Magyarország Fejlesztési Terv Operatív Programjaiban Szakmai tájékoztató a városi könyvtárak számára Országos Széchényi Könyvtár.
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Az Internet alkalmazásai
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis, avagy hogyan.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Könyvtár a „Széchenyiben”. Könyvtárunk dokumentumai: hagyományos és elektronikus dokumentum. A könyvtárban több mint könyv található.
Élet az Interneten.
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Non-profit TV Kereskedelmi Rádió Újság Internetes Hírportál Üzleti TV Rádió Reklámozók és eladók Média Ügynökség Támogatók.
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Péterfi Rita Országos Széchényi Könyvtár Budapest Könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és internethasználat tükrében avagy.
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Állományok le- és feltöltése az interneten Papp Szabolcs 2009.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
A HTML alapjai Az internet és a web.
Fülemüle informatika tehetségkutató verseny
Országos Széchényi Könyvtár
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Internet és kommunikáció
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Számítógépes alapismeretek 3. gyakorlat
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Navigáció az Interneten:
Internet és kommunikáció
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
A webarchívum és a KDS kapcsolata
Előadás másolata:

Távoli online adatbázisok használata és FTP

Internetes adatbázisok és portálok Az adatbázis valamilyen alkalmazáshoz tartozó (általában nagy mennyiségű) rendezett adatok összessége, gyűjteménye.

Állami és önkormányzati adatbázisok Az állami és önkormányzati online informálás és ügyintézés egyre fontosabbá válik és megteremti egy korszerű elektronikus demokrácia és államiság lehetőségét. Magyar köztársaság kormánya: www.meh.hu, www.magyarorszag.hu Alkotmánybíróság: www.mkab.hu Budapest: www.budapest.hu

Kulturális, oktatási adatbázisok és webhelyek Országos Széchenyi könyvtár: www.oszk.hu Magyar Elektronikus Könyvtár: www.mek.oszk.hu Oktatási Minisztérium: www.om.hu Sulinet: www.sulinet.hu

Média – újság, tévé, rádió Az internetes hírszolgálat rendkívül gyors és gyakorlatilag az egész világra kiterjed. www.mtv.hu, www.cnn.com Sok hagyományos újságnak és folyóiratnak megtalálható az internetes változata. www.magyarnemzet.hu, www.nepszabadsag.hu

Fájlok átvitele távoli gépek között, FTP FTP (File Transfer Protocol) távoli számítógépek között fájlok átvitelét szolgáló protokoll. Az interneten elérhető FTP szerverekkel kapcsolatban használjuk. Nyilvános bejelentkezés: anonymus névvel

Közhasznú adatbázisok Magyar címtár: www.prim.hu Magyar Telekom tudakozó: www.magyartelekom.hu Máv menetrend: www.elvira.hu EU portál: www.europa.eu.int

Csoportos kommunikációs formák Fórumok Blog (internetes napló) Levelezőlisták Csevegés (IRC) Telefonálás (Skype)