Természetjárás Kirándulás, túra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Gyönyörű napot kívánok!
A víz ökölógiai ismertetője
Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben
A Darvaza-i kráter.
Térképek.
A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” ELTÉRÉSEK ÉS HASONLÓSÁGOK A PTC OLDALAK KÖZÖTT.
TOLL, SZÍN ÉS VASTAGSÁG.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Kereső programok használata
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Magasságmérés és Műszeri
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Kirándulás. Szép időben maciék kirándulni mennek a szabadba.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Térképezési ismeretek
A tájfutás elméleti alapjai
Gondolatok a barátságról
2006. február 3. Telefonos feladat Egy egyenlő szárú háromszög alapon fekvő szögei A szárak szöge Mekkorák a háromszög szögei ?
Érvek, érvelés.
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Tabáni Spartacus SKE Bemutatkozás.
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Menedzser Lecke - 1 Hirtelen feltűnt egy tigris, ráugrott a nyúlra
ÉLET Click to advance slides.
“ Békés együttélésre jutottam az idővel : ő sem követ, én sem szaladok el előle, egy napon találkozunk..." Mario Lago.
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
Ismerkedés a szintezéssel
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
A körlevél készítésének menete
ÉLETBÖLCSESSÉGEK Picasso illusztrációkkal.
Istennek a teremtés munkáiból való dicsérete
A környezet-szennyezés
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
A kotta, mint derékszögű koordinátarendszer
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
Tizenegy ember lógott egy helikopter kötelén, tíz férfi és egy nő.
Terep- és tájtípusok.
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Albert Schweizer A nagy titok
A víz.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Erdei tábor, Lengyel – Annafürdő, június közt a kistérség óvodásai erdei táborban vettek részt Lengyel-Annafürdőn. A sásdi, mindszentgodisai,
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
Az élet.
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Értelmezések.
Az Élet Igéje november „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen.” (L k 9,23)
1. Légy Jézus Krisztus harcosa, és bátran állj elő
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Bölcsességek, aforizmák
Áldjad, lelkem, az Ura!. Uram, Istenem, igen nagy vagy, fenségbe és méltóságba öltöztél, világosságot vettél magadra, mint egy köpenyt.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A geometriai magasságmérés
Tudod most új élet vár.
SZERETNÉM MEGHÍVNI AZ ÖSSZES BARÁTOMAT EGY BARBECUE PARTYRA. VÁROK MINDENKIT AZ ÚJ HÁZAMBA (Figyelmeztetek mindenkit, hogy hozzon magával valamit!!!)
Egy nap három férfi kirándulni indult. Egyszercsak egy erős sodrású folyóhoz értek. Mindenképpen át kellett jutniuk a folyó másik partjára, ám semmi ötletük.
HÓDítsd meg a biteket! 3. sorozat
Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban
Tereptani alapok és tájékozódás
Tizenegy ember lógott egy helikopter kötelén, tíz férfi és egy nő.
Készítette:Bálint Rita
Az élet.
Velünk élő középkor Forrás:
Gyönyörű napot kívánok!
Előadás másolata:

Természetjárás Kirándulás, túra „Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja – mégsem turista, hanem azért, hogy megismerje a természetet”

Az természetbe el kell jutnunk. Mielőtt elindulnánk, néhány dologról gondoskodni kell! Felszerelés 2.Útvonaltervezés 3.Túratársak

1. Felszerelés Az időjárásnak megfelelő öltözet! (Soha ne induljunk el sapka, és hosszúnadrág nélkül.) Kényelmes erős cipő! Esőkabát! Víz! (Nem szörp, kóla, limonádé stb.)

2. Útvonaltervezés Hogyan jutunk el oda ahol túrázni akarunk? (BKV, Volán, MÁV menetrend.) Milyen a terep ahol túrázunk? (Meredek, lankás, sűrű, nyílt stb.) Elbírjuk–e mi és túratársaink ezt a terepet?

3. Túratársak A túra célja szerint álljon össze a csapat. (Mikulástúrára a kistestvéredet is hozd – teljesítménytúrára a bátyádat.) Fontos, hogy a leggyengébb diktálja az iramot – ő menjen elől. (Ezt nevezik menő méternek.) Legalább annyira legyetek jóban, hogy össze ne vesszetek az erdő közepén!

Kiértünk az erdőbe! Igen! Ez egy jelzés!

Erdő, erdő, erdő… 1. Elindulunk 2. Célba érünk 3. Vissza találunk Ugye egyszerű. Mindehhez nem kell más mint TÉRKÉP ÉS TÁJOLÓ!

TURISTATÉRKÉP

Mindkettőre szükség van! A térképről le kell olvasni merre vezet az út - A tájoló iránytüskéjét be kell állítani a megfelelő irányba – és az irányél kijelöli a követendő irányt. ÉÉk – észak-északkelet

alaplap, 2. szelence, 3. mágnestű, 4. fokbeosztás. 5 alaplap, 2. szelence, 3. mágnestű, 4. fokbeosztás. 5. vonalas mérték 15000 térképhez, 6. milliméter beosztás, 7. nagyító, 8. irány él (irányvonal), 9. iránytüske, 10. csillapító olaj

Menet közben sűrűn ellenőrizzük, hogy menetirányunk megfelel e a követendő iránynak.

A térkép tájolása azt jelenti, hogy térképünket (tájoló segítségével) északi irányba fordítjuk.

Kijelöljük a követendő irányt.

Bója megtalálása!

Célban a csapat!

Bíráld a képen látható turisták felszerelését! Jó túrázást! Bíráld a képen látható turisták felszerelését!