Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Külső memóriák.
Advertisements

OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI
Háttértárak ismertetése
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver ismeretek Háttértárolók
A számítógép felépítése
Adattárolási technológiák
Napjaink háttértárolói
Optikai lemezek.
Háttértárak Mágneses tároló: Optikai tároló: Merevlemez Hajlékonylemez
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak mûködési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
DISZKréten az adathordozókról
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
Optikai lemezek Típusai, jellemzői Rajnai Andrea Rajnai Andrea.
Az információtárolás módjai
Háttértárak.
A számítógép elvi felépítése és működése
a számítógép kézzelfogható részei.
Készítette: Simon Anett 9.c
Merevlermezek.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
OPTIKAI LEMEZEK JELLEMZŐI, TÍPUSAI Készítette: Czeglédy Kitti - CZKSAAI.
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Optikai adattárolás Varga Viktor - VAVSAAI.ELTE. Tartalom Az optikai adattárolás - Jellemzők - Kifejlesztése - Működés - Adatszerkezet - A jövő - Források.
Háttértárak Informatika tananyag.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
Készítette: Aranyos Edit & Fazekas Sarolta A CD-rom története.
Háttértárak Mágneses tároló: Optikai tároló: Merevlemez Hajlékonylemez
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép tárolóeszközei
A háttértárak felépítése és működése
A merevlemez(winchester)
 A ROM angolul: Read-Only-Memory. ( csak olvasható memória)  Egy olyan elechtronikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas.  Programok.
Háttértárak.
Számítógépes alapismeretek beadandó. A CD-kről 1979, Philips és Sony Első lemez: augusztus mm átmérőjű korong Infravörös lézer Spirál EFM.
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Optikai lemezek Készítette: Tóth Gábor TOGSABI.ELTE.
Optikai lemezek jellemzői, típusai
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Bevezetés az informatikába
O PTIKAI LEMEZEK ÉS OLVASÓ FEJEK. O PTIKAI L EMEZEK CDDVDBD Külső átmérő120 mm Belső átmérő46 mm Lemez vastagsága1.2 mm2 x 0.6 mm mm Lyukak hossza0.83µm0.4.
A számítógép felépítése
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Háttértárak. Csoportosítás zMágneses elvű yFloppy yWinchester yszalagos egységek zOptikai elvű yCD yDVD zEgyéb ylyukkártya.
Háttértárak By: TR .
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Optikai háttértárolók. Háttértárolók Olyan adattároló eszközök, melyek a tápfeszültség kikapcsolása után is megőrzik a rá írt adatokat. Optikai háttértárolók:
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
Előadás másolata:

Optikai tárolók A digitális adatok optikai tárolására alkalmas egyik eszköz a kompakt lemez (CD = Compact Disk) amelynek legismertebb formája a csak olvasható CD-ROM. Az adatrögzítés egy három rétegű adathordozón történik:

Az adatok tárolása a visszatükröző réteg bemélyedéseivel (pit), illetve változatlan felületével (land) történik. Valójában a pit és a land is logikai "0"-t jelent, a logikai "1" a kettő közötti átmenetnek felel meg. Az olvasás egy lézersugár visszaverődésének érzékelésével történik.

A lézersugár többféle gázzal és anyaggal előállítható. A CD–ROM-ok többsége olyan fényt használ, ami a színspektrum kisebb frekvenciájához tartozik. Ilyen pl. a piros és a sárga. Kísérletek folynak a kék és a zöld lézerrel kapcsolatban. Ezekkel ötször akkora adatsűrűség érhető el a felhasználásával, mint a piros lézer esetén. A LASER rövidítés a Light Amplification by Stimulated Emission of Radiotion (fény erősítés, sugárzás kibocsátással) kifejezésből származik.

Az adathordozó egy 12 cm átmérőjű és 1,2 mm vastag korong, amelyre az adatok spirál formában kerülnek felírásra. A spirál körbefordulásainak száma kb (CD-ROM-nál), ami "kihúzva" kb. 4,5 km hosszú lenne. A spirálon az adattárolás szektorokban történik. Egy szektor mérete kb. 2 Kbájt.

Az adatok felírásánál hibaellenőrző (EDC = Error Detecting Code) és hibajavító (ECC = Error Correcting Code) kódolást alkalmaznak. A lemez elején található egy tartalomjegyzék (TOC = Table of Contents), amely a lemezen található adatokról és ezek helyéről ad információt. Az újabb meghajtók (CD-írók) lehetőséget adnak az adatok több szesszióban (multi- session) történő felírására, ami azt jelenti, hogy később újabb információt lehet hozzáadni az eddigihez a fennmaradt szabad területen. Ebben az esetben a tartalomjegyzéket aktualizálni kell, és még egyszer felírni. Olvasásnál a meghajtónak támogatnia kell ezt a formátumot, mivel több tartalomjegyzék között kell keresnie a lemezen.

A régebbi meghajtók a korongot változó szögsebességgel forgatták, abból a célból, hogy az olvasófej mindig azonos sebességgel haladjon a lemez fölött (CLV = Constant Linear Velocity). A korszerűbb, magas átviteli rátával dolgozó meghajtók állandó szögsebességet használnak (CAV = Constant Angular Velocity).

Az optikai tárolók általános jellemzői Nagy tárolási sűrűség ( szorosa a merevlemezének) Élettartamuk több évtized Cserélhető tárolók Nagy adatbiztonság Elérési idejük relatíve magas Alacsony adattovábbítási sebesség (audió CD 1x=150KB/s) Viszonylag alacsony ár Felhasználási területük: Film és zene tárolás Adattárolás (multimédia, archiválás, szoftverterjesztés)

Az optikai tárolók típusai RövidítésÉrtelmezésLeírás CD-DACompact Disk Digital AudioZene tárolására szolgáló CD CD-ROMCompact Disk Read Only Memory Préselt korong formátumban gyártott, csak olvasható 650 Mbájt kapacitású optikai lemez (ISO 9660) CD-RRecordable Compact DiskCD-íróval írható és CD-ROM-meghajtóval olvasható optikai lemez CD-RWReWritable Compact DiskCD-íróval többször írható optikai lemez DVD-ROM Digital Versatile/Video Disk Read Only Memory Csak olvasható digitális videolemez (4.7, 8.5, 17 Gbájt) DVD-RAM Digital Versatile/Video Disk Random Access Memory Olvasható és írható video-lemez (4.7, 8.5, 17 Gbájt)

A CD-ROM meghajtó A CD-meghajtónak különböző forrású, szabványos méretű lemezt kell fogadnia, majd a lemezt meg kell forgatnia. A meghajtó lézerfejét fókuszálni kell a lemezre, és a fejnek nagy pontossággal (1 mikrométeren belül) kell követnie a lemezre írt spirális sávot.

A meghajtó-elektronika feladata az olvasott adatok felismerése, a sorosan érkező csatornabitek összeállítása és visszakódolása bájtokra, az előforduló olvasási hibák észlelése és javítása, az olvasott bájtok átadása az interfész felületen a CD-vezérlőnek, valamint a hang CD-k jelének felerősítése a fejhallgató kimenetre.

Az optikai rendszer Minden CD-ROM-meghajtó optikai rendszere lézersugarat használ a lemezen lévő információ leolvasásához. Az olvasás folyamata minden kompakt lemeznél azonos, az eltérés az olvasott elektromos jelek értelmezésében van.

Az optikai rendszer két fő feladatot lát el: a CD-n tárolt (lyukak formájában rögzített) információ digitális jelekké alakítása; a spirálisan kanyarodó felírás pontos követése az olvasófej által. Mind az adatok olvasását, mind a sávon tartást az optikai rendszerből sugárzott és a lemezről a lyukakról a fejbe visszaverődő lézersugárral oldották meg.

A CD-ROM meghajtók sebessége Alapsebességnek az audió CD sebességét tekintjük, a CD-ROM- ok sebességét az ehhez viszonyított szorzószámmal fejezzük ki. Az audió CD sebessége 150 Kbájt/s, ez az 1X sebesség. A 2X meghajtók 300 Kbájt, a 4X sebességűek 600 Kbájt/s átvitelére is képesek. Ma már a 36X sebességűek is elterjedtek, de már viszonylag olcsón hozzájuthatunk a 52X sebességűekhez is. A régebbi meghajtóknál, amelyek a forgatásnál CLV elvet alkalmaztak, az adatátviteli ráta változatlan maradt a lemez egész területén. Az újabb, CAV elvű meghajtóknál, mivel a lemez külső sávjaiból nagyobb mennyiségű adatot lehet beolvasni egy fordulat alatt, mint a belsőkből, a gyártó által megadott sebesség a maximális értéket jelenti.